Tüm göçmenlerin tercihi AfD mi?

Güncelleme Tarihi:

Tüm göçmenlerin tercihi AfD mi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 07, 2018 10:10

Hessen’de 28 Ekim’de yapılan eyalet seçimlerinde CDU toplam oyların yüzde 27’sini, Yeşiller yüzde 19.8’ini, SPD yüzde 19.8’ini, FDP yüzde 7.5’ini ve Sol Parti de yüzde 6.3’ünü aldı. Sağ popülist Almanya için Alternatif (AfD) de yüzde 13.1’ini.

Haberin Devamı

 

Tüm göçmenlerin tercihi AfD mi
ALMANYA’nın önde gelen ciddi kamuoyu araştırma kuruluşlarından Infratest-dimap’ın verilerine göre, Alman seçmenlerin yüzde 13’ü yabancı, sığınmacı ve Müslüman düşmanı, ırkçı AfD’ye oy verirken, bu oran göçmen kökenli seçmenler arasında yüzde 14’ü bulmuş.
Hessen’de 4.4 milyon seçmen vardır.
Yaklaşık her üç seçmenden biri göçmen kökenlidir.
Göçmen kökenli seçmenlerin önemli bir bölümü de Türkiye kökenlidir. Evet, göçmen kökenli seçmenlerin yüzde 14’ü sağ popülist AfD’ye oy vermiş.
Ama köken ayırımı yapılmamış.
İşte bu yüzden bu veriler yanıltıcıdır.
*
Duisburg-Essen Üniversitesi ile Köln Üniversitesi’nin ortaklaşa yaptığı bir ‘seçim analizi’ne bakıyorum.
24 Eylül 2017’de yapılan genel seçimlerde, eski Sovyetler Birliği’nden (SSCB) Almanya’ya göç eden Alman kökenlilerin yüzde 27’si CDU/CSU’ya, yüzde 21’i Sol Parti’ye, yüzde 15’i AfD’ye, yüzde 12’si SPD’ye, yüzde 12’si FDP’ye ve yüzde 8’i de Yeşiller’e oy vermiş.
Türkiye kökenli seçmenlerin ilk tercihi ise daha önceki yıllarda da olduğu gibi her ne kadar büyük ölçüde düşüş olsa da yüzde 35’le yine SPD olmuş.
Türkiye kökenli seçmenlerin yüzde 20’si CDU/CSU’yu, yüzde 16’sı Sol Parti’yi, yüzde 13’ü Yeşiller’i ve yüzde 4’ü de FDP’yi desteklemiş.
Türk, yabancı, göçmen, sığınmacı, Müslüman düşmanı, ırkçı AfD’yi destekleyen Türk kökenli seçmenlerin oranı ise yüzde 0’da kalmış.
Yani AfD, Türkiye kökenli seçmenlerden istatistik verilere girecek kadar bile oy alamamış.
Muhtemelen Hessen’de de öyle olmuştur.
Türkiye kökenli seçmenlerden ırkçı AfD’ye oy gitmemiştir.
İşte bu yüzden köken ayırımı yapmadan göçmen kökenli seçmenlerin yüzde 14’ünün AfD’yi tercih ettiği yönündeki veriler de yayınlanan haberler de yanıltıcıdır.
Çünkü Türkiye kökenlilerin tercihi AfD değildir.
Nitekim Uyum ve Göç İçin Alman Vakıfları Bilirkişi Konseyi (SVR) adına yapılan araştırmalar da bunu ortaya koyuyor.
‘Rusya Almanları’ başta olmak üzere Polonya, Romanya, Bulgaristan gibi Doğu Avrupa ülkeleri ile sağ popülistlerin palazlandığı İtalya gibi ülkelerden gelen göçmen kökenliler arasında Almanya’da AfD’ye destek artmaktadır.
Buna karşın Türkiye kökenli seçmenler arasında da AfD’ye tepkiler.
SVR’nin verilerine göre, her geçen yıl göçmen kökenlilerin parti tercihi büyük ölçüde değişmektedir.
Örneğin 2000-2008 yılları arasında Alman kökenli göçmenlerin, özellikle de ‘Rusya Almanlarının’ CDU/CSU’ya desteği yüzde 65’i bulurken, günümüzde bu destek yüzde 30’un altına düşmüştür.
Aynı durum Türkiye kökenli seçmenler için de geçerlidir.
Daha önceki yıllarda SPD’ye oy veren Türkiye kökenli seçmenlerin oranı yüzde 70’i bulurken, son yıllarda bu oran sistematik olarak büyük ölçüde düşmüştür.
Berlin Humboldt Üniversitesi Uyum Araştırması ve Toplum Politikası bölümü profesörü Naika Foroutan’a göre SPD, Türkiye kökenli genç nesilleri kazanmak için gereken çabayı göstermemiştir.
Uyum ve göç konusunda SPD içinde yaşanan anlamsız tartışmalar, Türkiye kökenli seçmenleri partiden uzaklaştırmıştır.
SPD’nin Türkiye politikasındaki ‘belirginsizlik’ de öyle.
Prof. Naika Foroutan’a göre Federal Hükümetin Göç, Sığınmacılar ve Uyumdan Sorumlu eski Devlet Bakanı Türkiye kökenli Aydan Özoğuz’a SPD’nin sahip çıkmaması da Türkiye kökenli seçmenlerin partiden uzaklaşmasında etkin bir rol oynamıştır.
CDU ve CSU için ise durum farklıdır.
*
Evet, son dönemlerde muhafazakar kanadın büyük ölçüde oy kaybına uğraması üzerine 18 yıldır sürdürdüğü CDU Genel Başkanlığını önümüzdeki ay bırakacağını ilan eden Başbakan Angela Merkel, sağduyulu ve tutarlı yaklaşımıyla Türkiye kökenli seçmenlerin kalbini kazanmayı başarmıştır.
Tabii partisine desteklerini de.
“İslam Almanya’ya aittir” diyen, kendi partisinden de yükselen Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasındaki müzakerelerin dondurulması taleplerine kulak asmayıp kararlı bir tutum sergileyen Başbakan Merkel’e güven duygusu Türkiye kökenliler arasında her geçen yıl daha da yükselmektedir.

 

Haberin Devamı
 

SON 24 SAATTE YAŞANANLAR

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!