Tam da NPD bitti derken...

Güncelleme Tarihi:

Tam da NPD bitti derken...
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2014 10:07

Almanya’da aşırı İslam’a karşı ve iltica yasasının sertleştirilmesi talebiyle düzenlenen gösterilerin yayılması siyaseti endişelendirdi. Dresden’de başlayan gösteriler tüm Almanya’ya yayılıyor. Adalet Bakanı siyasi partilere çağrı yaptı: Gösterilere karşı tavır alalım.

Haberin Devamı

Almanya’da kısa adı Pegida olan, Avrupa’nın İslamlaşmasına Karşı Avrupalı Yurtseverler adlı örgütün düzenlediği gösteriler giderek büyüyor.

Sekiz hafta önce Dresden’de 300 kişiyle başlayan gösterilere katılım, geçen hafta pazartesi 7 bin 500’e, önceki akşam ise 10 bine çıktı. Pegida, Doğu Almanya’da rejimin yıkılmasına yol açan pazartesi gösterilerini örnek alarak, her pazartesi günü gösteri yapıyor. Dresden’deki gösteriye Düsseldorf eklendi. Bochum, Bonn, Münih, Würzburg, Rostock ve Kassel kentleri de pazartesi yürüyüşlerine hazırlanıyor.

Tam da NPD bitti derken...


Yürüyüşlere katılımın artması Almanya’da siyaseti endişelendirdi. Federal Adalet Bakanı Heiko Maas, tüm siyasi partileri pazartesi yürüyüşlerine karşı tavır almaya çağırdı. “Yabancı düşmanlığı körükleniyor. Buna karşı susamayız” dedi.

BAKANLAR ENDİŞELİ

İçişleri Bakanları Konferansı Başkanı Ralf Jaeger, “Yürüyüşü düzenleyenler yabancı düşmanlığı, İslam düşmanlığı ve korkusunu körüklüyor” dedi. Jaeger, Almanya’da sağ popülistlerin ve aşırı sağcıların havayı germesinden derin endişe duyduğunu vurguladı.

Tam da NPD bitti derken...


KURUCUSU SABIKALI

PEGİDA’yı ekim ayı başında kuran Lutz Bachmann sabıkalı biri. Genelevi çevresiyle bağlantısı olan Bachmann’ın adam yaralama, gasp ve hırsızlıktan 3.5 yıl hapis cezası bulunuyor. Cezası kesinleşince Güney Afrika’ya kaçan Bachmann, “2000 yılında Alman yargısına teslim oldum. Geçmişimi inkar etmiyorum” diyor. Lutz Bachmann, Pegida’yı Kobani olayları nedeniyle Kürtlerle Selefilerin Almanya’da birbirine girmesi üzerine kurduğunu söyledi.

Tam da NPD bitti derken...


SAYILARI GİDEREK ARTIYOR

Almanya’nın dinlerin savaş meydanı olmasına karşı birleşelim sloganıyla gösteri yapan Pegidacılar kim? Sözcüleri, Aşırı sağcı değiliz. İslama karşı değil, radikal İslama’a karşıyız diyor. İltica yasasının sertleştirilerek, Almanya’ya göçün engellenmesini talep ediyorlar. Thilo Sarrazin’in Türk ve İslam karşıtı tezlerini okuyorlar. Euro ve Avrupa karşıtı Almanya için Alternatif partisi (AfD) üyeleri. Ama neonaziler ve NPD de bu gösterilerin arkasında. Uzmanlar, “NPD artık bitti derken”, selefiler ve radikal İslamcılarla NPD’nin tam bir rönesans yaşadığı görüşünde. Facebook gibi sosyal medyada NPD birinci parti. NPD 36 bin 486 Facebook taraftarıyla birinci parti. Bunu 33 bin 179 taraftarla Sol Parti, 31 bin 607 taraftarla AfD izliyor. SPD taraftarı 8 bin 793, CDU taraftarı ise 6 bin 925.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!