Suriye'de savaşan İngilizler dönmek istiyor

Güncelleme Tarihi:

Suriyede savaşan İngilizler dönmek istiyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 05, 2014 15:47

İngiltere'den Suriye'ye savaşmaya giden İngiliz vatandaşlarının ülkelerine geri dönmek istediği öne sürüldü.

Haberin Devamı

İngiliz gazetesi The Times, "İngiltere'den Suriye'ye giden İngiliz vatandaşı savaşçıların, kararlarından dolayı hayal kırıklığına uğradıklarını ve ülkelerine geri dönmek istediklerini" yazdı.

Suriye'ye giderek Esed rejimi karşısında savaşmak isteyen İngiliz vatandaşlarının, zaman içerisinde kendilerini diğer gruplarla savaşırken buldukları belirtilen haberde, "İngiliz vatandaşlarının onlarcasının, ülkelerine dönmek istediklerini fakat uzun yıllar hapis cezası almaktan korktukları" ifade edildi.

Gazete, kendisiyle aynı durumda olan 30 kişiyi temsil ettiğini iddia eden ve Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütüyle ilişkili bir grupta savaşan bir İngiliz vatandaşının, "hapis cezası alamayacaklarının garanti edilmesi halinde, radikalizmden uzaklaşmayı ve denetime tabi tutulmaya razı oldukları" şeklindeki sözlerine yer verdi.

Haberin Devamı

Bölgedeki bir İngiliz savaşçının, Londra merkezli Radikalleşme ve Politik Şiddet Araştırmaları Çalışmaları Merkezi (ICSR) yetkililerine şunları söylediği belirtildi:

"Biz buraya (Suriye) rejime karşı savaşmaya geldik fakat çete savaşlarına dahil olduk. Biz buraya bunun için gelmedik. Fakat şimdi İngiltere'ye dönersek, hapse atılacağız. Şu anda savaşmaya zorlanıyoruz."

The Times, Birleşik Krallık'tan Suriye'ye yaklaşık 500 İngiliz vatandaşının savaşmaya gittiğini, 20'sinin orada öldürüldüğünü, 260 kişinin İngiltere'ye geri döndüğünü, 40 kişinin ise mahkemede yargılanmayı beklediğini öne sürdü.

IŞİD'in eylemlerini sert dille kınayan İngiliz hükümeti, Irak ve Suriye'ye seyahat eden bazı İngiliz vatandaşlarının örgüt saflarına katıldığını doğrularken, bu kişilerin İngiltere'ye dönmelerinin ülke güvenliği için tehdit oluşturduğunu ifade ediyor.

Irak ve Suriye'de savaşan İngiliz vatandaşlarının ülkeye dönmesi engellemek için pasaportlara el koyulması gibi önlemler getirme kararı alan İngiltere, bunun için Türkiye dahil birçok ülke ile IŞİD'e karşı mücadelede yakın işbirliğini de sürdürüyor. İngiliz hükümeti bu hafta, ülkeye uçuş düzenleyen havayollarından yolcu listelerini paylaşmalarının isteneceğini, bu konuda işbirliği yapılmazsa havayollarının İngiltere'ye inişlerine izin verilmeyeceğini de açıklamıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!