Stuttgart’ta halka açık ilk NSU Komisyon toplantısı yapılacak

Güncelleme Tarihi:

Stuttgart’ta halka açık ilk NSU Komisyon toplantısı yapılacak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 16, 2015 10:42

Baden-Württemberg (BW) Meclisi NSU Soruşturma Komisyonu halka açık ilk komisyon toplantısını 23 Ocak’ta gerçekleştirecek.

Haberin Devamı

Almanya'da 8'i Türk 10 kişiyi öldürmekle suçlanan NSU’nun BW’deki bağlantılarını ve çalışmalarını soruşturma amacıyla kurulan komisyon, ayrıca aşırı sağcı grupların 1992 yılından günümüze kadar olan gelişmeleri ve yapıları inceleme kararı aldı. BW Eyalet Meclis Başkan Yardımcısı ve eyaletin NSU Araştırma Komisyonu Başkanı Wolfgang Drexler (SPD), bir sonraki komisyon toplantısında Federal Meclis Soruşturma Komisyonu ile Thüringen Eyalet Meclisi Soruşturma Komisyonu üyelerinin görüşlerine başvuracaklarını belirtti.

Drexler, “NSU Soruşturma Komisyonu çok geniş çaplı bir araştırma sürdürüyor. Önümüzdeki komisyon toplantılarında konunun uzmanları ve Federal Meclis Soruşturma Komisyonu’nda da görev yapmış olan Heino Vahldieck, Eva Högl, Clemens Binninger ve Dorothea Marx’ın bilgisine başvurulacak. 23 ve 26 Ocak tarihlerinde düzenlenecek olan her iki toplantı da halka açık olacak.” dedi. Drexler ayrıca, Federal İçişleri Bakanlığı’ndan olayla bilgi ve belgeler, Münih Eyalet Mahkemesi’nden de dava dosyasının talep edildiğini söyledi.

NSU mağdurlarının müdahil avukatlığını üstlenen Mehmet Daimagüler daha önce BW Meclisi bünyesinde Araştırma Komisyonu kurulmasını talep etmişti. Daha önceki bir demecinde eyalette işlenen cinayetlerin yeterince aydınlatılmadığını belirten Daimagüler, "Federal Meclis Komisyonu’nun raporuna göre halen birçok kafa karıştıran soru cevapsız kaldı. Bu soru işaretlerine eyaletin kendi Meclis Araştırma Komisyonu’nun açıklık getirmesi gerekiyor." ifadelerini kullanmıştı.Eyalette 31 kişinin uzun süre NSU terör örgütü adına faaliyet yürüttüğü biliniyor.

Eyalet meclisine verilen soru önergesinin cevabında NSU üyelerinin 1993 ile 1998 yılları arasında Ludwigsburg bölgesinde konser ve festival gibi çeşitli faaliyetler düzenlediklerini açıklanmıştı. NSU’nun 1998 yılında yer altına inmesine rağmen, 2001 yılında Ludwigsburg'da bazı programlar düzenlediği de sonradan ortaya çıkmıştı. 2003 yılında Bohnhardt ve Mundlos'un Stuttgart'a gelerek çeşitli çalışmalar yaptığı tahmin ediliyor.

Örgüt mensuplarının kaldığı yerlerde ele geçirilen belgeler arasında Stuttgart, Heilbronn ve Ludwigsburg şehir haritaları da bulunmuştu. NSU ile irtibatlı olarak BW’de 25 Nisan 2007 günü Heilbronn'da işlenen polis memuru Michele Kiesewetter cinayeti dışında başka bir suç işleyip işlemediği ise belirsizliğini koruyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!