SPD duymak bile istemiyor

Güncelleme Tarihi:

SPD duymak bile istemiyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 29, 2018 09:54

Rusya’da kadınlar 55 yaşında emekli oluyor. Erkekler de 60 yaşında. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bir yerde ‘erken emeklilik’ anlamına gelen bu uygulamanın devlete pahalıya malolduğu gerekçesiyle emeklilik yaşını hem kadın hem de erkekler için 65’e yükseltmeyi kafaya koydu.

Haberin Devamı

SPD duymak bile istemiyor
GEREKLİ yasal düzenlemeler de yapıldı. Ancak halk buna karşı çıktı. Rusya’nın çeşitli kesimlerinde Putin’in bu planlarına karşı protesto gösterileri düzenlendi. 
Göstericiler ellerinde ‘Öde ve öl’, ‘Ellerinizi cebimizden çekin’, ‘Ölüler için değil, yaşayanlar için emeklilik’ yazılı pankartlar taşıdılar.
Rus halkının yüzde 80’i emeklilik yaşının yükseltilmesine karşı olduğu halde, Putin, planlanan uygulamayı hayata geçirmekte kararlı.
Dünya Sağlık Örgütü’nün raporlarına göre Rusya’da ortalama yaşam süresi beklentisi 73’tür.
Bu süre kadınlar için 77.7’yi bulurken, erkeklerde 67.3’te kalmaktadır.
Bu verilere göre Putin’in gelecek yıl itibariyle hayata geçirmeyi planladığı yeni uygulama çerçevesinde erkekler ortalama ancak 2.3 yıl emekli aylığı alabileceklerdir.
İşte bu da Rusları isyan ettirmektedir.
*
Evet, Ruslar 65’inde emekliliğe isyan edip “Hayır” demekte ve sokaklara dökülmektedir.
Putin’in askerleri ise onlara karşı aşırı şiddet kullanmakta.
Almanya’da da son dönemlerde emeklilik yaşının 70’e yükseltilmesini gündeme getiren çevreler var.
Özellikle de ekonomi uzmanları.
Almanya’da geçerli yasalara göre kadın ve erkekler için emeklilik yaşının 2029 yılı sonuna kadar kademeli olarak 67’ye yükseltilmesi, 1 Ocak 2012’de resmen başlatılmıştır.
Ancak 45 yıl sigortalı çalışmış olanlara erken emeklilik yolu da açıktır.
Eski Doğu Almanya sınırları içinde oluşturulan yeni eyaletlerde yaşayan ve geçen yıl erken emeklilik uygulamasından yararlananların oranı yüzde 42’yi bulmuştur.
Bu oran eski Batı Almanya’da yüzde 27’de kalmıştır.
Şu anda ‘normal emeklilik’ yaşı 65 yıl 7 aydır.
Doğu Almanların sadece yüzde 24’ü geçen yıl bu uygulama çerçevesinde ‘normal emekli’ olurken, Batı Almanlar arasında bu oran yüzde 45’e ulaşmıştır.
Almanya’da ortalama yaşam süresi 80.9 yıldır.
Erkeklerde bu süre 78.6 yıl, kadınlarda 83.8 yıldır.
67’sinde emekliliğin herkes için geçerli olacağı 2030 yılında Almanya’da ortalama yaşam beklentisinin erkeklerde 80.6 yıla, kadınlarda da 85.5 yıla yükseleceğinden hareket edilmektedir.
İşte bu yüzden Almanya’da başta ekonomistler olmak üzere bazı çevreler emeklilerin finansmanının devlete ve çalışan kesime altından kalkılması imkansız bir yük getireceğine dikkati çekerek, daha şimdiden emeklilik yaşının 70’e yükseltilmesini önermektedir.
Ancak şu anda CDU/CSU ile SPD’nin oluşturduğu ‘büyük koalisyon hükümeti’ de, muhalefet partileri de bu önerilere kesinlikle sıcak bakmamaktadır.
Çünkü partilerin hepsi de, başta sendikalar olmak üzere halkın ‘isyan bayrağını açıp’ sokaklara dökülmesinden korkmaktadır.
Özellikle de ‘halk partisi’ konumunu kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya olan SPD.
O yüzden Alman Sosyal Demokratlar emeklilik yaşının yükseltilmesini bırakın ağızlarına almayı, duymak bile istememekteler bugünlerde.
*
AB ülkeleri arasında en yüksek emeklilik yaşı 67 ile Yunanistan’dadır.
Portekiz’de emeklilik yaşı 66’dır.
İskandinav ülkeleri İsveç, Danimarka ve Finlandiya’nın yanı sıra İspanya, Avusturya, İngiltere ve Polonya’da emeklilik yaşı 65’tir.
İtalya’da 62, Fransa’da 61.2 yaşında emekli olunmaktadır.
Belçika ve Lüksemburg’da ise 60’ında.
Türkiye’de de geçerli yasalara göre kadınlar 58’inde, erkekler 60 yaşında emekli olmaktadır.
65 yaşında emeklilik uygulaması ise 2036 yılında devreye girecek.
Tabii yasal düzenlemeler değiştirilmezse...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!