SIRBiSTAN’DA MOLA VERİN, MAKEDONYA’DA İHLAL YAPMAYIN

Güncelleme Tarihi:

SIRBiSTAN’DA MOLA VERİN, MAKEDONYA’DA İHLAL YAPMAYIN
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 14, 2016 17:57

Sırbistan Sıla Yolu’nun hemen hemen ortası sayılıyor, yani mola zamanı. Kural ihlallerine göz yumulmayan Makedonya'da ise Üsküp köftesinin tadına mutlaka bakın...

Haberin Devamı

SIRBiSTAN’DA MOLA VERİN, MAKEDONYA’DA İHLAL YAPMAYIN

SIRBİSTAN baştan sona otoyol. Üstüne sıcak ve yorgunluk eklenince dinlenmek kaçınılmaz. İhtiyaç hissediyorsanız mutlaka mola verin. Uykusuz araç kullanmayın. Kendinizin ve sevdiklerinizin emniyetini tehlikeye atmayın. Dinlenmek için güvenli ve kalabalık yerleri tercih edin. Son yıllarda azalmasına rağmen ülkede hâlâ hırsızlık olayları görülüyor. Mola esnasında aracınızın yanından fazla ayrılmayın ve değerli eşyalarınıza hırsızlara davetiye çıkartacak şekilde görünürde bırakmayın.

BEYAZ AUDİ’LERE DİKKAT
Sırbistan otoyollarında hız sınırı saatte 120 km. Polis seyyar radarların yanı sıra sivil plakalı araçlarla da seyir halinde hız kontrolü yapıyor. Otoyolda hız kontrolü yapan sivil plakalı polis araçları genelde Audi marka ve renkleri beyaz. Arkanızdan bir süre sizi takip ederek radarla hız ölçümü yapıyor ve videoya kayıt ediyor. Daha sonra da en yakın park yerinde sizi durdurarak ceza kesiyor. Aman dikkat; hız sınırını 70 km. aşarsanız, yani ibre 190 km. gösterirse, 30 gün hapis cezası sizi bekliyor.
Sırbistan, AB ülkelerine giden mülteci göç güzergâhı üstünde. Bu nedenle sınır kapılarında kontroller artırılmış durumda. Bu da ülkeye giriş ve çıkışlarda, gümrük kapılarında uzun bekleme süreleri olabileceği anlamına geliyor. Perşembe, cuma ve cumartesi günleri bekleme süreleri daha da uzayabiliyor. Sırbistan yetkilileri kanunların uygulanmasında oldukça katı davranabiliyor. En az altı ay geçerli bir pasaport ile ülkeye girişinize izin veriliyor. Oturma izni, araba ruhsatı ve yeşil kartınız mutlaka kontrol ediliyor. Bunun dışında 18 yaşından ufak çocukların ebeveynleri yanında değilse, muvafakatname isteniyor.

Haberin Devamı

SIRBiSTAN’DA MOLA VERİN, MAKEDONYA’DA İHLAL YAPMAYIN

ZAMAN KAZANAYIM DERKEN...
İzincilere iyi bir izin dönemi geçirmeleri temennisinde bulunan Belgrad Büyükelçisi Mehmet Kemal Bozay, şu uyarılarda bulundu: “Kazaların çoğunun aşırı hızdan kaynaklandığını özellikle vurgulamak istiyorum. Ayrıca, mahkemeye çıkılması ve ödemelerin postanelerden yapılması gerektiği için vakit kazanacağım derken ciddi vakit kaybıyla karşılaşılmaktadır. Hız sınırlamalarına uyarak rahat ve güvenli bir yolculuk yapmanızı tavsiye ediyoruz. Dikkat edilmesi gereken diğer hususlar ise farların 24 saat açık olma mecburiyeti ve emniyet kemerlerinin arka koltukta oturanlarda dahil takılı olması. Bunun yanı sıra aracınızda reflektörlü yelek bulundurmak mecburidir. Bir diğer önemli husus ise yanınızdaki nakit para konusundaki beyan etme kuralları. Kişi başı 10 bin Euro fazlasına beyan edilmediği takdirde el konuluyor. Ziynet eşyalarının da şahsi kullanımı aşmamasına dikkat etmek gerekiyor.”

Haberin Devamı

YOL GÜZERGAHI
SIRBİSTAN konum olarak bir kavşak ülke durumunda. Macaristan veya Hırvatistan yol ayrımı ile Bulgaristan veya Yunanistan yol ayrımları bu ülkede bulunuyor. Hırvatistan yönünden Sırbistan’a giren izinciler Batrovci/Bajakova Gümrük Kapısı’ndan giriş yaparak 117 km. sonra Belgrad’a ulaşacak. Macaristan üzerinden Sırbistan’a girenler
ise Röszke ve Tompa, sınır kapılarından giriş yaparak Subotica ile Novi Sad üstünden 211 km. giderek Belgrad’a ulaşacak.
Ortak güzergah olarak, Belgrad-Niş otobanı takip edildikten sonra tekrar bir yol ayrımı geliyor. Niş’te otoyol gişelerinden çıktıktan hemen sonra Türkiye güzergâhı ikiye ayrılıyor.
Bulgaristan güzergâhını tercih edenler Sofya istikametini takip ederek Bulgaristan üzerinden Kapıkule’den Türkiye’ye giriş yapacaklar. Bulgaristan üstünden Niş-Kapıkule arası 467 km. Makedonya-Yunanistan üstünden gideceklerin ise Selanik-Üsküp (Thessaloniki-Skopje) istikametini takip etmeleri gerekiyor. Niş-Makedonya arası yaklaşık 90 km ve bakımlı. Niş-Makedonya-Yunanistan üstünden İpsala ise 730 km.

Haberin Devamı

SIRBiSTAN’DA MOLA VERİN, MAKEDONYA’DA İHLAL YAPMAYIN

BELGRAD YOLUNU TAKİP EDİN
Belgrad’dan yaklaşık 20 km. önce Niş ve Belgrad yol ayrımı tabelası var. Burada Belgrad yönünü takip edin. Niş yön tabelası ağır vasıtalar için. Burada asfalt çok kötü ve tehlikeli, köylerden geçiyor. Bu da zaman kaybına yol açıyor.

ÖNEMLİ TELEFONLAR
Belgrad Büyükelçiliği Krunska 73 11000 Belgrade, Serbie
Tel: + 381 11 333 24 00
+ 381 11 333 24 10
Polis: 92
İtfaiye: 93
İlk yardım: 94
Yol Yardım: 987
Sırbistan Otomobil Kulübü (AMCC): +381 11 987
ADAC Belgrad: + 381 11 333 1111

 ---

SIRBiSTAN’DA MOLA VERİN, MAKEDONYA’DA İHLAL YAPMAYIN

MAKEDONYA'DA ÜSKÜP KÖFTESİNİ TADIN

MAKEDONYA, toplam 178 km ve yaklaşık 2.5 saat sürüyor. Yol üstünde güzel konaklama tesisleri yok. Bu nedenle tatile yolda başlamak ve dinlenmek için başkent Üsküp’e kısa da olsa uğramanızı tavsiye ediyorum. Üç, dört saat gibi kısa bir sürede yemek yiyerek, kentin güzelliklerini azda olsa görme imkanınız var. Şehrin hemen merkezinde olan Türk çarşısında, kentin meşhur yemekleri olan köfte ve kuru fasulye sizleri bekliyor. Fiyatlar da oldukça uygun. Kapan Han’da Türk kahvenizi içtikten sonra yürüyerek 5 dakikada mesafedeki kentin en önemli turistik yeri olan Makedonya Meydanı ve Taş Köprü’ye ulaşabilirsiniz.
Yunanistan üzerinden Avrupa’ya gelmek isteyen mülteciler nedeniyle Yunanistan ile Makedonya arasındaki sınırda sorunlar yaşanabiliyor. Çok sayıda mülteci, ülkeye giriş yapabilmek için İdomeni Sınır Kapısı’ndaki kampta bekliyor. Mülteci girişini önlemek için Makedon görevliler sıkı kontroller yapıyor. Makedonya güzergâhını kullanacağınız tarihlerde günlük gelişmeleri takip ederek yol planı yapmanız yararınıza olabilir.

Haberin Devamı

SIRBiSTAN’DA MOLA VERİN, MAKEDONYA’DA İHLAL YAPMAYIN

YOL GÜZERGAHI
Bulgaristan yolunun alternatifi olan Makedonya ve Yunanistan güzergâhı, Sıla Yolu’nu 272 km, yaklaşık 3 veya 4 saat uzatıyor. Sırbistan girişindeki Tabanovce Gümrük Kapısı’ndan Yunanistan sınırındaki Bogorodica gümrük kapısına kadar Makedonya toplam 178 km. Trafik durumuna göre 2.5 veya 3 saatlik bir yol. Otoyolda Atina-Selanik istikametinden sonra, sırasıyla Kumanova ve Üsküp, Veles (Köprülü), Negotino, Demir Kapija (Demir Kapı), Gevgelija (Gevgeli) yönü izlenerek Yunanistan sınırındaki Bogorodica sınır kapısına varılıyor.
Makedonya otoyolları ücretli. Cüzi miktardaki otoyol ücretleri gişelerde ülkenin resmi para birimi Denar olarak da Euro olarak da ödenebiliyor. Benzin alırsanız Euro ile ödemelerde en düşük kurdan hesaplama yapıyorlar. Bu nedenle ülkeye girişte para bozdurmak ve ödemelerinizi Denar olarak yapmak faydalı olabilir. Tabanovce sınır kapısında pasaport ve gümrük kontrolünden hemen sonra solda döviz büfesi var. Burada para bozdurmakta fayda var. Makedonya para birimi Denar (MKD). 1 Euro yaklaşık 61 Denar. Sınırdaki kulübelerin önünde dilenciler olabiliyor. Genelde zararsızlar, fakat aracınızın cam ve kapılarını açık bırakmayın. Araç camının önüne çanta ya da cüzdan koyarak, hırsızlığa davetiye çıkarmayın.

Haberin Devamı

SIRBiSTAN’DA MOLA VERİN, MAKEDONYA’DA İHLAL YAPMAYIN

KURALLARA UYUN
Otoyollarda hız sınırı 120 km. Bölünmüş yollarda 100km. Yerleşim dışı karayollarında 80 km. Yerleşim yerlerinde 50 km. Hız sınırına uymaya özen gösterin. Hız ihlallerinde cezalar ağır. Hız sınırını 50 km.’den daha fazla aşarsanız ceza miktarı 300 Euro’ya kadar yükselebiliyor ve polisin ehliyetinize el koyma yetkisi var. Makedonya trafik kuralları gereği emniyet kemeri takılması ve farların gündüz saatlerinde de yakılması zorunlu olup, seyir halinde cep telefonuyla konuşulması yasak.

MAHKEME SÜRECİ ÇOK ZOR
ÜSKÜP Büyükelçiliği Müsteşarı Sinan Ertay, yola çıkacakları sınır kapılarındaki kontroller hakkında uyardı: “Makedonya sınır kapılarında yaz aylarında yoğunluk yaşanabiliyor. Sabırlı olun. Görevlilerin ikaz ve uyarılarını dikkate alın. Ülkeye giriş yapacak veya transit geçecek yolcuların 10 bin Euro’dan fazla olan parasını beyan etmesi gerekiyor. Aksi durumda gümrükte bu el konulabiliyor. Geri almak ise oldukça zor bir mahkeme sürecini gerektiriyor.”

ÖNEMLİ TELEFONLAR
Üsküp Büyükelçiliği Slavey Planina-B 1000 Üsküp
Telefon: + 389 2 310 47 10
Polis: 192 veya 194
İlkyardım: 194
İtfaiye: 193
Yol Şikayet: 199
Gümrük şikayet: 197
Makedonya Otomobil Kulübü (AMCM): 196

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!