Sınırları aşan çocuk savaşı

Güncelleme Tarihi:

Sınırları aşan çocuk savaşı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 09, 2014 09:49

Belçika’dan Türkiye’ye gelerek eşine boşanma davası açan Seher K., kesin karara rağmen çocuklarının velayetini, Lahey Sözleşmesi’den yararlanarak eşinden aldı.

Haberin Devamı

Karşılıklı dava dosyalarına göre, Belçika’da yaşayan Seher ve Yılmaz K. çifti, evlerini satıp anne ve babalarının yanına yerleştiler. Bu durum uzun sürünce çiftin araları bozuldu. Evde şiddetli geçimsizlik arttı ve Seher K., Belçika’da bir kadın sığınma evi de müracaatını reddedince, 7 ve 10 yaşlarındaki iki oğluyla İzmir’deki ailesinin yanına gitti ve 2011 yılında da İzmir 13. Aile Mahkemesi’nde boşanma davası açtı. Mahkeme çocukların velayetini anneye verip babanın nafaka ödemesine hükmetti. Bu sırada baba Yılmaz K. da ‘çocuklarının kaçırıldığı’ iddiasıyla 27 Mart 2013’te dava açtı. Bu dava reddedilse de, temyiz üzerine Yargıtay, kararı bozup çocukların babaya verilmesine hükmetti. Çocukların Belçika’da oturan babaya verilmesi kararı, 5 Mayıs’ta kesinleşti.

FİLM GİBİ KOVALAMACA
Bu karar üzerine anne Seher K., peşine düşen İzmir ve Konya polisini ‘atlatıp’ iki oğlundan ayrılmamak için il il dolaştı. Bu sırada anne Seher K.’nın İzmir 2. İcra Hukuk Mahkemesi’ne 18 Haziran’da açtığı dava, bu durumdaki tüm çocuklar için emsal oluşturabilecek bir kararlı sonuçlandı. Mahkeme, ‘Çocukların Belçika’daki babaya iadesi kararının ciddi risk oluşturacağına’ hükmederek, annede kalmalarına ve icra kararının geri bırakılmasına hükmetti.

Haberin Devamı

LAHEY SÖZLEŞMESİ 13. MADDESİ

Seher K.’nın avukatı Murat Unganer, Hürriyet’e bu kararı şöyle yorumladı: “Belçika ayrımcılık ve ırkçılığın en üst safhada olduğu ülkelerden. Ölen Türklerin cenazelerini iadede zorluk çıkaran, yangını Felemenkçe haber vermedikleri için iki Türk’ün can verdiği bir ülke burası. Basında da ‘Belçika Zulmü’ olarak yer aldı.

BELÇİKA’YA İADESİNİ DURDURDU

Türk çocukları okullarda ya ayrı sınıflara alınıyor ya da en arkalarda oturtularak ayrımcılığa maruz kalıyor. Bunlar çocukların iade edilmesi tehlike arz ediyor. Mahkeme, Lahey Sözleşmesi’nin 13. maddesinden (çocuğun geri dönmek istemediğini ve görüşünün göz önünde bulundurulmasının uygun olacağı bir yaşa ve olgunluğa erişmiş olduğunu gözlerse geri dönmesini emretmeyi reddedebilir) yola çıkarak, çocukların Belçika’ya iadesini durdurdu. Bu Türkiye’de, Avrupa’ya iade kararı verilen çocukların aileleri için emsal bir karar oluşturmaktadır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!