Sigmar Gabriel Mevlana Camisi'ni ziyaret etti

Güncelleme Tarihi:

Sigmar Gabriel Mevlana Camisini ziyaret etti
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 24, 2014 11:32

Federal Almanya Başbakan Yardımcısı ve SPD Partisi Genel Başkanı Sigmar Gabriel 11 Ağustos tarihinde yanan ve kundaklama ihtimali üzerinde durulan Berlin Mevlana Camisi'ni ziyaret etti.

Haberin Devamı

Gabriel'in cami ziyaretine Almanya İslam Konseyi Başkanı Ali Kızılkaya, Alman Merkez Müslümanlar Konseyi Başkanı Aiman Mazyek, SPD Milletvekili Cansel Kızıltepe ile Almanya Yahudi Cemaati Eski Genel Sekreteri Stefan Kramer eşlik ettiler. Sigmar Gabriel ve beraberindeki heyet önce yetkililerden yangın hakkında bilgiler aldı ve neredeyse tamamen yanan Mevlana Camisi'ni gezdi. Ardından birlikte basın açıklaması yaptılar.

KAVGALAR ÜLKEMİZE TAŞINMAMALI

Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel şöyle konuştu:
Dünyanın öbür ucundaki anlaşmazlıkların, kavgaların ülkemize taşınmasını istemiyoruz. Ne antisemitizm istiyoruz, ne de İslamofobi istiyoruz. Bizler burada barış içerisinde birlikte yaşamak istiyoruz. Bugün burada Yahudi Cemaati'nden de temsilciler var. Birkaç hafta önce de Alman Merkez Müslümanlar Konseyi antisemitik söylemlere karşı açıklamalar yapmışlardı. Bu ülkenin Hıristiyanları, Yahudileri ve Demokratları bu tip saldırıların karşısındadır. Camiye, kiliseye ve sinagoga yapılan saldırılar toplumun merkezine yapılmış saldırılardır. Cami cemaatinin bir an önce dini yaşamlarına geri dönebilmesi için gerekenler yapılacaktır. Özellikle savaşın, fundamentalizmin konuşulduğu bu günlerde, Almanya'da barış içerisinde, açık bir toplumda birlikte yaşama istediğimizi göstermeliyiz

ZOR BİR HAFTAYI GERİDE BIRAKTIK

Alman Merkez Müslümanlar Konseyi Başkanı Aiman Mazyek de yaptığı açıklamada çok zor bir haftayı geride bıraktıklarını, çünkü bu bir hafta içerisinde saldırıya uğrayan üç cami ziyaret etmek zorunda kaldıklarını söyledi. Yine Wuppertal kentinde saldırıya uğrayan bir sinagogu da ziyaret ettiğini belirten Mazyek, Sinagoga, camiye ya da başka bir ibadethaneye yapılan saldırı bütün topluma yapılmış sayılır. Bu bağlamda sayın Gabriel'in dayanışma göstermek amacıyla bugün burada bulunması çok önemli diye konuştu.

İBADETHANELERE SAHİP ÇIKMALIYIZ

Almanya İslam Konseyi Başkanı Ali Kızılkaya ise, acılarını paylaşan Sigmar Gabriel'e teşekkür ederek başladığı konuşmasında, Berlin Mevlana Camisi Berlin'in camisidir. Henüz yangının sebebini tam olarak bilmiyoruz ama şu bir gerçek ki toplum olarak özel korumaya muhtaç olan ibadethanelere birlikte sahip çıkmalıyız. Bugün sayın Gabriel'in ziyaretini, özellikle zor anlarda birlikte yaşama arzumuza sahip çıkmamız açısından çok önemsiyorum dedi.

Basın açıklamasından sonra cami cemaatiyle bir süre sohbet eden Gabriel, Türkçe bilgisini tazeleme fırsatı da buldu. Türkçe olarak İyi akşamlar, Teşekkür ederim diyen Gabriel, 1'den 5'e kadar Türkçe rakamları saydı. Sigmar Gabriel'in Türkçe bilgisi eski Türk eşine dayanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!