Sığınma başvurusu ile ilgili işte detaylar

Güncelleme Tarihi:

Sığınma başvurusu ile ilgili işte detaylar
Oluşturulma Tarihi: Ekim 24, 2015 08:06

Almanya Federal Göçmen ve Sığınmacı Dairesi (BAMF), Almanya'ya gelen Suriyeli bir sığınmacının, sığınma başvurusu yaptıktan sonra işlemlerinin sonuçlanmasının 3 ile 9 ay arasında bir süre aldığını belirtti.

Haberin Devamı

BAMF Basın Merkezi Sorumlusu Mehmet Ata, Almanya'ya gelen bir sığınmacının sığınma başvurusu yaptıktan sonra yaşadığı süreci anlattı.

Suriyeli bir sığınmacının Almanya'ya adım attıktan sonra ilk kaydının federal eyaletlerdeki "İlk Kabul ve Kayıt Merkezleri'nde" yapıldığını belirten Ata daha sonra bu başvurunun Almanya Federal Göçmen ve Sığınmacı Dairesine iletildiğini ifade etti.

Sığınma başvurusunda bulunmuş Suriyeli bir sığınmacının, başvuru sonrası sığınmacı statüsünü almasına ilişkin karar sürecinin ortalama 3-9 ay sürdüğüne işaret eden Ata, ancak bu süreç bittikten sonra Almanya'da sığınmacı statüsüne kavuştuklarını belirtti.

BAMF Suriyeli, Eritreli ve Irak'dan gelen sığınmacıların sığınmacı statüsüne daha çabuk kavuşmalarına imkan sağlamak için "hızlandırılmış sığınmacı süreci" uyguluyor.

Sığınmacı başvurusunda bulunan kişilerle, başvuru sonrası, bu kişilerin sığınmacı statüsünü almalarına karar verici kişiler görüşmüyor.

Sığınmacılar, neden sığınma başvurusunda bulunduklarını gerekçelendirerek yazılı olarak iletiyorlar. BAMF bu kişilere yazılı olarak iletişim kurmalarında dil kolaylığı da sağlıyor.

Bir sığınmacının yerleştirilmesi ve bakımından eyaletlerin sorumlu olduğuna dikkati çeken Ata, eyaletlerin sığınmacıların zorunlu gereksinimleri, fiziksel ihtiyaçları, barınma, ısınma, ev araç gereçleri ve asgari sosyo kültürel ihtiyaçlarını karşıladıklarını kaydetti.

Sığınmacıların yeme, içme, barınma, ısınma, giyecek ve tüketim malları ihtiyaçları, ayrıca sağlık ihtiyaçları barınma yurtlarında karşılanmaktadır.

Almanya'da sığınmacı statüsüne kavuşmuş bir kişinin sınırsız çalışma iznine kavuştuğuna işaret eden Ata, BAMF, sığınmacı olarak başvuru süreci devam eden kişilere, işlemleri sonlanana kadar özel bir oturum verildiğini ve bu kişilerin bu oturum sayesinde işlemleri sonlanana kadar belli koşullar dahilinde çalışabileceklerini kaydetti.

Başvuruları reddedilmiş ya da hakkında sınır dışı edilme kararı alınmış müracaat sahiplerinin "süreli ikamet statüsüne" girdiğini bu kişilere de belli koşullar dahilinde çalışma izni verilebileceğini ifade etti.

Bir sığınmacı Almanya'ya geldikten sonra kayıt altına alındıktan sonra eyalet yönetimleri her sığınmacıya bekar ise 143 avro, evli ise her aile bireyine 129 avro, çocuklarda ise 6 yaşına kadar 84, 14 yaşına kadar 92 ve 18 yaşına kadar da 85 euro ödüyor.

Bir sığınmacı geçici olarak kaldığı barınma yerinden düzenli bir yurda veya ikamet yerine geçtiği takdirde de bekar ise 325, evli eşlerden her birine 297, çocuklarda 6 yaşına kadar 211, 14 yaşına kadar 238 ve 18 yaşına kadar da 269 euro ödemede bulunuyor.

Eyaletler geçici barınma merkezleri ve sığınmacı yurdunda kalanlara cep harçlığının haricinde günlük öğün de veriyor.

İltica talebinin değerlendirme süresinin 9 ayı aşması durumunda ise sosyal yardım kurumundan aylık almaya hak kazanan bir sığınmacıya yalnız yaşaması halinde 399, evli ise eşlerden her birine 360'şar, çocuklarda da 6 yaşına kadar 229, 14 yaşına kadar 261 ve 18 yaşına kadar da 296 euro ödeme yapılıyor. Bu gibi durumlarda devlet sığınmacıların veya mültecilerin ikamet ettikleri yerin kirasını da karşılıyor.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!