Savaşın simgesi 43 yıl sonra iyileşiyor

Güncelleme Tarihi:

Savaşın simgesi 43 yıl sonra iyileşiyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2015 11:29

Vietnam Savaşı’nın “Napalm kızı” Kim Phuc ABD’de lazer tedavisine başladı

Haberin Devamı

Onu henüz 9 yaşında bir kız çocuğuyken çırılçıplak bir şekilde köyüne atılan Napalm bombasının etki alanından uzaklaşmaya çalışırken gösteren fotoğraf sayesinde Vietnam Savaşı’nın sembolü haline gelen Kim Phuc, o fotoğrafın çekilmesinden 43 yıl sonra savaş sırasında aldığı yaralar için ABD’de lazer tedavisi görmeye başladı. 

Savaşın simgesi 43 yıl sonra iyileşiyor



Saygon’un hemen dışındaki Trang Bang köyünde yaşayan Kim Phuc, 1972 yılının Haziran ayında Güney Vietnam Ordusu’nun sivillerin üzerine yanlışlıkla napalm bombası atması sonucu ağır yaralanmış ve  “çok sıcak, çok sıcak” diye bağırarak güvenli bir alana ulaşmak amacıyla koşmaya başlamıştı. 

Bu sırada onunla karşı karşıya kalan Associated Press Fotoğrafçısı Nick Ut önce bu dramatik anı bir fotoğrafla ölümsüzleştirmiş sonra da Kim Phuc’u tedavi olması için hastaneye götürmüştü. 

O FOTOĞRAFÇI YİNE YANI BAŞINDA

Savaşın simgesi 43 yıl sonra iyileşiyor



Kim Phuc’un fotoğrafı ABD’de Vietnam Savaşı’na karşı olan tepkilerin, sivil hareketlerin güçlenmesini sağlamış ve Ut’a Pulitzer  Ödülü kazandırmış ancak fotoğrafta görünmeyen yaralar Phuc’un hayatını oldukça zor hale getirmişti. 

Arkasında patlayan bomba nedeniyle vücudunun üçte biri ağır bir şekilde yanan ve sırtındaki deri tabakası neredeyse tamamen yok olan Kim Phuc hayatı boyunca yara izleri ve sonu gelmeyen ağrılarla yaşamak zorunda kalmıştı. 

Ancak geçen ay ABD’nin Miami kentine gelen ve burada  uzman bir dermatolog tarafından lazerle tedavi edilmeye başlayan Phuc için ilk kez ağrısız bir hayat ihtimali doğdu. 

Şu an 52 yaşında olan Phuc Miami’de yaptığı basın açıklamasında “Yıllar boyunca ben cennete gittiğimde çektiğim acının sona ereceğini ve sırtımdaki yara izlerinin yok olacağını düşündm. Ancak şimdi dünyada cenneti yaşıyorum” dedi. 

Savaşın simgesi 43 yıl sonra iyileşiyor



Phuc’a hayatını değiştirebilecek tedavi sırasında henüz küçük bir kı çocuğuyken hayatını kurtaran fotoğrafçı Nick Ut da eşlik ediyor.  Phuc “Ut amca” diye hitap ettiği fotoğrafçının “hayatının hem başlangıcı hem de sonu” olduğunu belirtirken “O benim fotoğrafımı çekmişti şimdi de bu yeni yolculukta bana eşlik edecek” dedi. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!