Sadece Almanya’da değil, her yerde ırkçılığa hayır

Güncelleme Tarihi:

Sadece Almanya’da değil, her yerde ırkçılığa hayır
Oluşturulma Tarihi: Şubat 20, 2019 10:11

SSC Napoli takımında oynayan Senegalli Kalidou Koulibaly, geçen yıl Noel yortusu öncesi deplasmanda Milan ile San Siro Stadyumunda oynadıkları maçta ırkçıların hakaret dolu sözlü saldırılarına hedef oldu.

Haberin Devamı

Sadece Almanya’da değil, her yerde ırkçılığa hayır
Kalidou ne zaman topla buluşsa, Milan taraftarları ‘maymun sesleriyle’ siyahi futbolcuyu toptan uzaklaştırıp çileden çıkardılar.
Sahaya muz atanlar da oldu.
İtalya 1. Ligi (A Serie) takımlarından SSC Napoli’de başarılı bir performans sergileyen Kalidou’ya kendi taraftarları sahip çıktı.
SSC Napoli taraftarları bir sonraki maçta yüzlerine Kalidou maskesi geçirip, adeta “Hepimiz Kalidou’yuz” dediler.
Ellerinde ‘Irkçıları durdurun!’ yazılı pankartlar taşıdılar.
İtalya’nın Milan takımında bir zamanlar top koşturan ve şu anda Barselona’da oynayan Alman Futbol Milli Takımı eski oyuncularından Kevin-Prince Boateng, 2013 yılında İtalya’da yaptıkları bir dostluk maçında yaşadıklarını asla unutmadığını ve hiçbir zaman da unutamayacağını söylüyor.
Babası Ganalı, annesi Alman olan ve Berlin’de dünyaya gelen Alman vatandaşı Kevin-Prince Boateng, “Ne zaman topla buluşsam karşı takımın taraftarları hakaretler yağdırıyorlardı. 26. dakikaya kadar sabrettim. Ama daha fazla dayanamayıp topu rakip takımın taraftarlarının bulunduğu yere fırlattım ve sahayı terk ettim” diyor.
Tabii kendisinin ardından takım arkadaşlarının da sahayı toptan terk ederek tam bir dayanışma sergilemelerini de hiç unutmayacağını söylüyor.
Yalnız İtalya’da değil, İspanya, Fransa, İngiltere, Hollanda, Belçika gibi diğer Avrupa ülkelerinde top koşturan siyahi futbolcular sistematik olarak ırkçılığa hedef oluyorlar.
Almanya’da da öyle.
Bayern Münih’in ve Alman Futbol Milli Takımı’nın Gana kökenli oyuncusu, Kevin-Prince Boateng’in üvey kardeşi Jerome Boateng de benzer şeyler yaşamış.
Berlin’de doğan, Tennis Borussia Berlin takımında futbola başlayan Jerome Boateng, özellikle gençliğe geçiş döneminde tam bir dışlanma ve ırkçılık yaşadığını söylüyor.
“Köpeniker SC ile oynadığımız bir kupa maçında rakip takım futbolcularından birinin babası yanıma yaklaşıp, sürekli olarak ırkçı hakaretler yağdırdı. Dayanamayıp ağlamaya başladığımı hatırlıyorum” diyor.
76 kez Alman Futbol Milli Takımı’nda forma giyen, Bayern Münih ile 6 kez şampiyon olan Boateng, ırkçılardan korktuğu için kızını bazı semtlere göndermediğini ve göndermeyeceğini de söylüyor.
Türkiye kökenli Mesut Özil de kendisine dönük ‘ırkçılık ve saygısızlık’ nedeniyle 92 kez formasını giydiği Alman Futbol Milli Takımı’nı bıraktığını ilan etmişti.
*
Almanya’da futbol sahalarında yerel düzeyde de ırkçılık yaşanıyor.
İşte geçen hafta sonu Hamburg 5. Lig takımlarından Barmberk-Uhlenhorst ile Meiendorfer SV arasında yapılan karşılaşmada tam bir ırkçılık skandalı yaşandı.
Meiendorfer SV’nin siyahi oyuncusu Kevin Heitbrock’a rakip takım taraftarları ırkçı hakaretler yağdırdı.
Sürekli olarak, “Pis siyahi (zenci)” diye bağıran seyirciler apaçık ırkçılık sergilediler.
Gana kökenli Alman futbolcu Kevin Heitbrock, ırkçı hakaretlere dayanamayıp saha kenarındaki seyirciler arasında kendisine hakaret edenlerden birini yakaladı ve hesap sordu.
Takım arkadaşları da yanına giderek Kevin’e tam destek verdiler.
Ortalık yatıştıktan sonra Kevin Heitbrock ve takım arkadaşları hep birlikte sahayı terk ettiler.
Tabii bunun üzerine hakem karşılaşmayı iptal etti.
Sonradan ırkçı söylemleri içeren video görüntüleri ortaya çıktı.
Irkçıların başını Barmberk-Uhlenhorst taraftarlar sorumlusunun çektiği de.
Kulüp yönetimi bu görüntülerin ortaya çıkması üzerine taraftarlar sorumlusunun görevine derhal son verdi.
*
Evet, bu kararlı tutum hiç şüphesiz ırkçılığa karşı mücadele açısından önemli bir sinyaldir.
Spor denince akla dostluk gelir.
Spor denince akla dayanışma gelir.
Spor denince akla kardeşlik gelir.
Spor denince akla hoşgörü gelir.
İşte bu yüzden sporda ırkçılığa kesinlikle ve hiçbir zaman yer olmamalıdır.
Tabii yalnız sporda değil, başka alanlarda da.
Tabii yalnız Almanya’da değil, başka ülkelerde de.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!