Açıklamalar peş peşe geldi! Şimdi de Rus sözcü...

Güncelleme Tarihi:

Açıklamalar peş peşe geldi Şimdi de Rus sözcü...
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2019 13:17

Almanya'nın, Berlin’de Çeçen asıllı Gürcü vatandaşı Zelimhan Kangoşvili’nin öldürülmesiyle bağlantılı olarak Rusya’nın Berlin Büyükelçiliği’nde istihbaratçı olduğu iddia edilen 2 diplomatı sınır dışı etmesine Rusya’dan misilleme geldi. İki Alman diplomat için sınır dışı kararı alan Rusya, diplomatlara ülkeyi terk etmeleri için bir hafta süre tanıdı.

Haberin Devamı

ALMANYA’dan ise Rusya’nın bu misillemesine jet yanıt geldi. Alman Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Rusya’nın iki Alman diplomatı sınır dışı etme kararını sert bir dille eleştirdi. Alman Sözcü “Yanlış bir mesaj. Alınan karar haksızlıktır” dedi.

‘ZORUNLU BİR CEVAP'
Rusya ise bu durumun iki ülke arasındaki ilişkileri çok fazla olumsuz etkilemeyeceği görüşünde. Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, Interfax Ajansı’na yaptığı açıklamada, “Biz büyük bir risk görmüyoruz. Yeni gelişmelerin olumsuz etki yapmamasını umut ediyoruz. Sınır dışı edilmeler zorunlu bir cevaptır” dedi. Peskov, Almanya’da öldürülen Zelimhan Kangoşvili’nin cinayetten önce iadesinin istendiğini ancak Alman makamlarının iade etmediğini de söyledi. Peskov, Almanya’nın iade talebinin bulunmadığı açıklamasının hatırlatılması üzerine, “Böyle bir iade talebi var” dedi. Neden iki ülkenin aynı konuyla ilgili farklı açıklamalarda bulunduğuna ilişkin soruya ise, “Bunu ben size söyleyemem” cevabını verdi.

Haberin Devamı

UKRAYNA’DA AÇIKLAMIŞTI
ALMANYA ile Rusya arasındaki ilişkiler, Berlin’de 23 Ağustos’ta işlenen cinayet sonrası gerilmişti. Alman Savcı, Çeçen asıllı Gürcü vatandaşı Zelimhan Kangoşvili cinayetiyle ilgili sürdürdüğü soruşturmada, Rus diplomatların da ilgisinin olduğunu tespit edince, iki Rus diplomatı ‘istenmeyen adam’ ilan edip sınır dışı kararı almıştı.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Alman diplomatları sınır dışı edeceklerini Fransa’da katıldığı Ukrayna Zirvesi sonrası yaptığı açıklamaya duyurmuştu. Çeçenlerin saflarında Rusya’ya karşı savaşan eski asker Zelimhan Kangoşvili, ağustos ayında Tiergarten’daki parkta bankta oturduğu sırada silahlı saldırıya uğramıştı. Kafasına ve vücuduna isabet eden kurşunlarla yaşamını yitiren Kangoşvili’nin katil zanlısı olarak Rus vatandaşı Vadim K. gözaltına alınmış, suçunu itiraf eden zanlı cinayette kullandığı silahı da kanala attığını söylemişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!