Putin’in ‘Stasi’ kimliği ortaya çıktı

Güncelleme Tarihi:

Putin’in ‘Stasi’ kimliği ortaya çıktı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2018 11:29

Doğu Alman istihbaratı ajanları için hazırlanan ‘Stasi’ kimliğinin aynısının, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin adına da düzenlendiği ortaya çıktı. Putin’e istihbarat kimliğini, dönemin Dresden Bölgesi İstihbarat Şefi General Horst Böhm verdi.

Haberin Devamı

RUSYA Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, 28 yıl önce yıkılan ve tarihe karışan Doğu Almanya’da istihbarat kimliği taşıdığı belirlendi. İstihbarat kimliği, 31 Aralık 1985 yılında Putin’e verildi. Kimliğin üzerinde Putin’in de imzası bulunuyor. Her üç ayda bir de kimliğin süresi basılan mühürle uzatıldığı ve kimliğin 1990 yılına kadar geçerli olduğu da belgeli. Bild’de yer alan habere göre 66 yaşındaki Vladimir Putin, Doğu Almanya istihbaratı kimliğini aldığında 33 yaşındaydı. Putin, 1990 yılına kadar Doğu Almanya’da Rus istihbarat örgütü KGB için görev yaptı.
Dresden’deki Stasi arşivlerinden sorumlu Konrad Felber, Putin’in Doğu Alman istihbarat kimliğini aldığını gösteren belgeleri ortaya çıkardı. Putin’e istihbarat kimliğini, dönemin Dresden Bölgesi İstihbarat Şefi General Horst Böhm verdi.

Haberin Devamı

İKİ ÇOCUĞU OLDU
Putin, KGB ajanı olarak Dresden’de görev yaptığı sırada bu kentte iki kızı oldu. Sürekli aynı yere gidip akşamları burada çok sevdiği ‘Radeberger’ birası içti, balık avlayanlar derneğine üye oldu. Felber, adına istihbarat kimliği düzenlenmesine rağmen Putin’in Doğu Almanya için çalışıp çalışmadığının bilinmediğini söyledi: “Bu kimliği alması onun rahat hareket etmesini sağlaması için olabilir. Ajanlar farklı kimlikler taşır. Bu kimlik sayesinde polis kontrolünden kurtulur.”

NEDEN İMHA ETMEDİ?
Putin’in 1990 yılında Dresden’den ayrılıp Rusya’ya döndüğü dönemde istihbarat kimliğini imha etmeyip de neden teşkilata iade ettiği ise bilinmiyor. Putin’in her fırsatta Dresden kentinde geçirdiği günleri yad etmesi sır değil. Almanya Başbakanı Angela Merkel, görüşmelerinde Almanca konuşan Putin’e, zaman zaman ‘Radeberger’ birasını hediye olarak gönderiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!