PEGIDA gösterilerinde en az 29 gazeteci saldırıya uğradı

Güncelleme Tarihi:

PEGIDA gösterilerinde en az 29 gazeteci saldırıya uğradı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2015 09:11

Almanya'da İslam ve göçmen karşıtı PEGIDA (Batı'nın İslamlaşmasına Karşı Vatansever Avrupalılar) hareketinin düzenlediği gösterilerde en az 29 gazetecinin saldırıya uğradığı bildirildi.

Haberin Devamı

Avrupa Basın ve Medya Özgürlüğü Merkezi'nin Leipzig kentinde yaptığı açıklamada, şimdiye kadar düzenlenen bir çok PEGIDA gösterisinde gazetecilere tekme atıldığı, dövüldüğü veya üzerilerine tükürüldüğü belirtildi.

Medyada çıkan haberlere ve gösterilerde saldırıya uğrayan gazeteciler ile yapılan görüşmelere dayandırılarak bir araştırma yapıldığı ifade edilen açıklamada, söz konusu aşırı sağcı gösterilerinde bu yıl en az 29 gazetecinin saldırıya uğradığına işaret edildi.

PEGIDA gösterilerinde en az 29 gazeteci saldırıya uğradı


Bir çok gazetecinin de rahatsız veya tehdit edildiği vurgulanan açıklamada, polisin, basın mensuplarına karşı yapılan saldırıları ayrı bir şekilde kayıt altına almadığından dolayı bu sayıların eksik olduğu, saldırıya uğrayan veya herhangi bir şekilde bu gösterilerde şiddet gören gazetecilerin merkeze bilgi vermesi istendi.

Gösterilerde, basın mensuplarının "yalancı basın" olarak nitelendirildiği anımsatıldı.

PEGIDA gösterilerinde en az 29 gazeteci saldırıya uğradı


"Çok ürkütücü"

Alman Gazetecileri Birliği (DJV) Basın Sözcüsü Hendrik Zörner  yaptığı açıklamada, polisin bu gösterilerde gazetecilere nasıl davranıldığına daha fazla dikkat etmesini talep ettiklerini belirterek, "29 sayısı çok ürkütücü" ifadesini kullandı.

Zörner, polisin basın mensuplarının durumuyla doğru dürüst ilgilenmediği ve geç harekete geçtiği yönünde gazetecilerden şikayetler aldıklarını da aktardı.

PEGIDA hareketi, ilk eylemini 20 Ekim 2014'te Dresden'de düzenlemiş, sosyal paylaşım siteleri aracılığıyla 12 kişi tarafından organize edildiği öne sürülen bu gösteriye 350 kişi katılmıştı. Pazartesi günleri yapılan gösterilere katılanların sayısı sürekli artarak ocak ayı ortasında 25 bine çıkmıştı.

Almanya dışında ve ülkenin diğer kentlerinde de yabancı düşmanı gruplara ilham kaynağı olan PEGIDA hareketini taklit eden oluşumlar ortaya çıkmış, Berlin'de BAERGIDA, Köln'de KOEGIDA, Münih'te BAGIDA, Leipzig'de LAGIDA gibi benzer gruplar kurulmuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!