Pegida’cıya sordum: Ne istiyorsunuz?

Güncelleme Tarihi:

Pegida’cıya sordum: Ne istiyorsunuz
Oluşturulma Tarihi: Ocak 07, 2015 00:00

Bir önceki gösteride Dresden’deki Pegida yürüyüşünü gözlemledim. Bu sefer başkent Berlin’de Pegida’nın uzantısı Baergida göstericileri arasındaydım. Neden meydana indiklerini sordum... İşte anlattıkları...

Haberin Devamı

Almanya her pazartesi kabus yaşıyor. Kendilerine Batı’nın İslamlaşması’na Karşı Avrupalı Yurtseverler (Pegida) adını

Pegida’cıya sordum: Ne istiyorsunuz
veren yabancı ve İslam karşıtı göstericiler her pazartesi dondurucu soğuğa rağmen eylemlerine devam ediyor. Dresden’de başlayan gösterilere her pazartesi yenileri ekleniyor. Diğer yanda Pegidacılara karşı binlerce Alman sokağa dökülüyor. Göstericiler her yerde karşı karşıya geliyor. Bir tarafta “Haut ab” (Defolun), diğer tarafta “Raeumt auf” (Dağıt), bir yanda “Wir sind das Volk” (Halk biziz), karşı tarafta “Nazis raus” (Naziler Defolun) sloganları.

Pegida’cıya sordum: Ne istiyorsunuz


YABANCI HİSSEDİYORUZ

Bir önceki gösteride Dresden’deki Pegida yürüyüşünü gözlemledim. Bu sefer başkent Berlin’de Pegida’nın uzantısı Baergida göstericileri arasına girdim. 20’li yaşların ortasında bir kızla bir erkek kamera önünde ateşli ateşli “Ülkemizi geri istiyoruz. Almanya yabancı dolup taştı. Kendimizi ülkemizde yabancı hissediyoruz” diye konuşuyor. Ardından yanlarına yanaşıp soruyorum. Badanacı olduğunu söyleyen genç, “Bakın, ben yabancıları seviyorum. Onları bir zenginlik olarak görüyorum. Ama buraya sadece çingeneler geliyor. Artık kendimi memleketimde yabancı hissediyorum. Ben Moabit semtinde oturuyorum. Türkler zincirleme yanyana döner büfesi açıyor. Bu kadar döner büfesi işlemez. Ama işliyor. Çünkü döner değil, uyuşturucu satıyorlar” diyor.

BEN HIRİSTİYANIM

Yanındaki kız arkadaşı söze giriyor: “Bir kavga olduğu zaman Almanlarda yumruk konuşuyor ama yabancılar hemen bıçak çekip saplıyor...”
Araya gösteriyi organize edenlerden biri giriyor ve bana hangi basından olduğumu soruyor. Hürriyet deyince, gençlere, “Bakın kiminle konuşuyorsunuz. Yarın ne yazacağını biliyorsunuz” diyor. İki genç benim söyleşiyi sürdürme isteğime karşı, “Biz sadece Alman medyasına konuşuruz” diyerek apar topar uzaklaşıyor. Yan taraftan 60 yaşlarında bir kadın gösterici, “Ben Hıristiyanım, Müslüman değil” diye bağırıyor. Mesleğinin eğitimli kozmetikçi olduğunu söyleyen kadının düşüncesi ötekilerden farklı: “İslamcılığa ve hükümetteki yolsuzluğa karşı buradayım. Merkel hükümetini Yahudiler satın aldı. Hedef Almanya’yı yok etmek...” Komplo teorileri.

CİZYE ALACAKLAR

Berlin’deki gösteriyi düzenleyen 60 yaşındaki Karl Schmitt konuşuyor: “Böyle giderse, Almanya’da 30 yıl sonra şeriat sistemi hakim olacak. Biz Almanlardan gayrimüslim olarak cizye denilen baş vergisi kesecekler. Aileler genç çocuklarını boşuna Almanya’ya göndermiyor. Buraya demir atsınlar, yaşamlarını orada kursunlar istiyorlar. Artık özgürlük için yeniden mücadele etme zamanı geldi.” Schmitt’in sözlerine kalabalık, “Halk biziz” sloganıyla destek veriyor.

TÜRK DE VAR

Ellerinde “Döner yerine patates”, “Bahçemde domuz eti ızgara yapmak istiyorum...” yazılı pankartlar taşıyan göstericilerin çoğunluğu 60 yaşın üzerinde. Ama aralarında sert yüz ifadeleriyle neonazi izlenimi veren gençler de var. Bir ara bir radyo mikrofonuna konuşan biri, adının Yılmaz, babasının Türk olduğunu söylüyor. Yanına yaklaşıp soyadını soruyorum: Türkçe bilmediğini ve soyadının “Eisensohn” olduğunu söylüyor. Babanız Türk, soyadınız Alman, nasıl olur bu diyorum. Yılmaz, “Asıl adım Demiroğlu, ama Almanlar anlamadığı için soyadımı Almancalaştırdım” diye yanıtlıyor. 33 yaşında ve Berlin’de siyasal okuduğunu anlatan Yılmaz’a yabancı ve İslam karşıtı göstericilerle bağını soruyorum. Cevabı: “Gösterileri gözlemlemek için geldim. Göstericilerin basında yazılıp çizilenin tersine çok nazik insanlar olduğunu görüyorum. Talepleri haksız değil. Benim kalbim hem Türkiye hem Almanya için çarpıyor. Biz de Türkiye’ye Rumenlerin veya başka yabancıların kontrolsüz göç etmesini istemeyiz. Almanların da bunu istemesi hakları. Ben kontrolsüz göçe karşıyım.”

ORTAM GERİLİYOR

Berlin’de Rotes Rathaus (Kırmızı Belediye Sarayı) önünde toplanan Baergida göstericileri yürüyüşe geçmek istiyor. Ama karşı göstericiler kavşağı kesmiş izin vermiyor. Polis karşı göstericileri kavşağı boşaltmaya çağırıyor. Aksi takdirde güç kullanacağı uyarısında bulunuyor. Baergidacılar polise “Raeumt auf” (Dağıt, dağıt) diye tezahürat yapıyor. Karşı göstericiler “Haut ab” (Defolup gidin) diye bağırıyor. Bazı göstericiler kavşağı kapatanların üzerine yürüyor. Polis etten duvar örmüş. Karşı göstericiler Baergidacılardan daha kalabalık. Bariyeri geçmeleri zor. Yürüyüşçüler hedeflerine ulaşamadan dağılmak zorunda kalıyor. Almanya bir pazartesini daha kazasız belasız atlatıyor.

Pegida’cıya sordum: Ne istiyorsunuz


BENİMLE KONUŞMAK İSTEMEDİ


Baergida gösterisini düzenleyen Karl Schmitt, eski bir CDU’lu. Pegida’nın Dresden’deki kurucusu Lutz Bachmann gibi Schmitt’in de sicili temiz değil. Adam yaralama ve zor kullandığı gerekçesiyle hakkında soruşturma açılmış. Schmitt, kendisiyle konuşma talebimi, bir Alman gazetesiyle görüştüğü, sözlerinin çarpıtıldığı gerekçesiyle geri çevirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!