Papa, Dalay Lama'yı kabul etmedi

Güncelleme Tarihi:

Papa, Dalay Lamayı kabul etmedi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2014 11:09

Tibet’in sürgündeki dini lideri Dalay Lama, Papa Francesco’nun, Çin ile sorun ile karşılaşmamak için kendisiyle görüşmek istememesini değerlendirirken, "Bazıları için sorun kaynağı oluyorum. Bu anlaşılabilir bir şey" dedi.

Haberin Devamı

Cuma günü Roma’da başlayan 14. Nobel Barış Ödülü Sahipleri Zirvesi, Roma Belediyesi’nde yapılan kapanış oturumuyla dün sona erdi.

’Barışı yaşamak’ sloganıyla Güney Afrika’nın efsane lideri Nelson Mandela’ya adanan zirvenin kapanışına, Dalay Lama, İranlı avukat, yazar ve insan hakları savunucusu Şirin Ebadi, Yemenli aktivist ve gazeteci Tevekkül Karman, Liberyalı barış eylemcisi ve kadın barış hareketi lideri Leymah Gbowee ile Kuzey İrlandalı barış eylemcisi Mairead Maguire gibi isimler katıldı.

"DÜNYANIN YÖNETİMİNİ KADINLARA BIRAKIN"
Yaptığı konuşmada, mutlu bir dünya inşa etmek için her bireyin ahlaki sorumluluğu olduğunu vurgulayan Dalay Lama, "Mesleklerinizi, buna katkı sağlamak için kullanın. Bunun için evrensel bir sorumluluk bilinci geliştirmeliyiz. Hiçbir şeyi beklemeden, insanlığın geleceğini düşünerek hepimiz bunun için çalışmalıyız" dedi.

Haberin Devamı

Düzenlenen basın toplantısında, şiddetin bitmesi halinde dünya sorunlarının da çözülmüş olacağını savunan Dalay Lama, "Sevgili erkekler, şimdi bir kenara çekilip dünyanın yönetimini kadınlara bırakın" çağrısında bulundu.

SALONU GÜLDÜRDÜ
Dalay Lama, salondaki Nobel Barış Ödüllü kadınlara yönelik olsa da kadın haklarına ilişkin bir soruyu önce kendisi yanıtlamak istedi.

Kadınların kutsallığına ve başka canlılara süt verdiğine dikkat çeken ruhani lider, daha sonra yanında oturan Leymah Gbowee’nin göğsünü göstererek, "Bakın onda var bende yok" dedi.
Dalay Lama’nın, daha sonra cübbesinin bir parçasıyla başını örterek kendisine bir kadın görüntüsü vermeye çalışması salondakileri güldürdü.

"BAZILARI İÇİN SORUN KAYNAĞI OLUYORUM"
Dalay Lama, Katoliklerin ruhani lideri Papa Francesco’nun kendisine randevu vermemesine ilişkin bir soruya ise, "Birçok insanla buluşuyorum, pozitif ve neşeli birisiyim, ama bazıları için sorun kaynağı da oluyorum. Bu anlaşılabilir bir şey, benim için sorun yok. Daha önce de oldu bana böyle şeyler" diye yanıt verdi.

OSCARLI İTALYAN YÖNETMENE ÖDÜL
Bu arada, 14. Nobel Barış Ödülü Sahipleri Zirvesi Ödülü bu yıl ’Paris’te Son Tango’, ’Son İmparator’, ’Çölde Çay’ ve ’Küçük Buda’ gibi filmleriyle bilinen Oscar ödüllü İtalyan Yönetmen Bernardo Bertolucci’ye verildi.

Papa, Dalay Lamayı kabul etmedi


Geçirdiği bir hastalıktan sonra mahkum olduğu tekerlekli sandalyeyle etkinliğe katılan 74 yaşındaki Bertolucci, ödülünü Dalay Lama ve Tevekkül Karman’dan aldı.

Bu ödülden dolayı büyük minnet ve onur duyduğunu dile getiren Bertolucci’ye, sokak sanatı eseri olan bir tablo hediye edildi.

Haberin Devamı

Öte yandan katılımcılar, Afrika’da Ebola’dan hayatını kaybedenler için bir süre saygı duruşunda da bulundu.

Söz konusu zirvenin Ekim ayında Güney Afrika’da yapılması planlanıyordu. Ancak Çin ile ilişkilerinin gerilmesini istemeyen Güney Afrika, Dalay Lama’ya vize vermemiş, zirve de Roma’ya taşınmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!