Öyle bir söz etti ki...

Güncelleme Tarihi:

Öyle bir söz etti ki...
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 12, 2015 12:32

Almanya’da Başbakan Merkel’in partisi Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) Grup Başkanı Kauder, hayırcıları susturmak için öyle bir söz etti ki, milletvekilleri özgür mü tartışması koptu.

Haberin Devamı

“Milletvekilleri tüm halkın temsilcisidirler. Emir ya da talimatla değil, vicdanlarının sesini dinleyerek karar verirler.” Alman anayasasının 38’inci maddesi milletvekili yükümlülüğünü böyle tarif ediyor.

Ancak Başbakan Merkel’in partisi Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) Grup Başkanı Volker Kauder öyle bir söz etti ki, bu maddeyi sorgulayan bir sonuç çıktı.

Öyle bir söz etti ki...
Kauder, Yunanistan’a yardım paketine hayır diyenleri önemli komisyonlardan çıkarma uyarısında bulundu. Kauder’in sözleri hararetli bir “Milletvekilleri özgür mü?” tartışmasını başlattı.

Kauder durup dururken, böyle bir açıklama yapmaya niçin ihtiyaç duydu? Kontrolsüz konuştu, ağzından kaçırdı denilemez. Almanya’da siyasi yetkililer röportaj verirken, geçerli bir kural vardır. Röportajı basın sözcüleri ve kendileri yeniden gözden geçirir. Onay verdikten sonra röportaj yayınlanır. Bu durumda Kauder sözlerini bilerek seçti demektir.

Niçin? Hükümet partisi grubu, Başbakanın politikasına hem evet hem hayır diyemez. Grup Başkanı grupta çoğunluğun görüşüne oy birliğiyle uyulmasını sağlamakla yükümlü.

Kauder’in grubu Hıristiyan Birlik’ten 60 milletvekili Yunanistan’a yardım paketine temmuz ayı ortasındaki ön oylamada hayır oyu verdi. Yüzde 20’si çoğunluğun görüşüne uymayıp başka telden çalmakla, Başbakan Merkel’in Yunanistan politikasına 'hayır' dedi.

Grup içinde oybirliğini sağlayamayan Kauder’in otoritesi sarsıldı. Yunanistan kreditörlerle anlaşınca, 86 milyar Euroluk üçüncü yardım paketi tekrar meclise gelecek. Yunanistan’da ekonomik durum değişmedi. Halen iflas tehlikesi güncelliğini koruyor. Bu durumda Hıristiyan Birlik içinde Hayırcıları ikna etmek zor ve sayılarının artma ihtimali yüksek. Kauder’in aba altından sopa göstermesinin altında yatan bu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!