Oy verme işlemi başladı

Güncelleme Tarihi:

Oy verme işlemi başladı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 09, 2015 09:06

Yurt dışında yaşayan vatandaşlar 1 Kasım seçimleri için oy kullanmaya başladı.

Haberin Devamı

Belçika’da Türk vatandaşları oy kullanmaya başladı
Ender DURUEL - BELÇİKA / DHA

Belçika’da bulunan Brüksel Başkonsolosluğu ve Anvers Başkonsolosluğu’nda Türkiye genel seçimleri için oy kullanılmaya başlandı. Belçika’da yaşayan Türk vatandaşları, Türkiye’deki 26. Dönem genel erken seçimleri için bugün sandık başına giderek oy kullanmaya başladı.

Yurtdışında yaşayan Türk Vatandaşları Türkiye genel seçimleri için 08 Ekim ile 25 Ekim 2015 Tarihleri arasında bağlı bulundukları konsolosluklara giderek saat 10.00 ile 19.00 (Avrupa Saati) arasında oylarını kullanabilecekler.

Büyükelçi Hakan Olcay’da eşi ile birlikte oyunu kullanarak açıklamada bulundu. Büyükelçi Olcay, “ Seçimlerin Türkiye için hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Sekiz Ekim itibariyle Anvers ve Brüksel’de seçim sandıklarımız oy kullanılması için açılmış durumda. Tüm vatandaşlarımızı vatandaşlık görevlerini yerine getirmeye, Demokratik bir Türkiye için oylarını kullanmaya davet ediyorum, hayırlı uğrulu olsun” dedi.

Haberin Devamı

Brüksel Başkonsolosu Barış Ulusoy “Bizde 8 Ekim itibariyle oy kullanılması için seçim sandıklarını açan konsolosluklardanız. Biz kendi Başkonsolosluğumuz bölgesinde kayıtlı olan seçmenlerimizi oy vermeye davet ediyoruz. Özellikle Brüksel’e gelecek seçmenlerin gelmeden önce buraya kayıtlı olup olmadıklarını kontrol edip gelmelerini rica ediyorum. Bunun kontrolünü internet sitesinden yapabilirler ve lütfen son güne bırakmasınlar diyorum” dedi.

Belçika Brüksel Başkonsolosluğu’nda oy kullanan Türk vatandaşları tekrar erken seçime gidilmemesi, Türkiye’nin parasının boşa gitmemesi, itibar kaybetmemesi için inşallah bu seçim sonunda hükümet kurulur ve barışa vesile olur diyerek, vatan ve millet için hayırlı uğurlu olmasını temenni ettiler.

Almanya'da seçmenler 1 Kasım seçimleri için oylarını kullanmaya başladılar
Hakan AYTAŞ- KÖLN (DHA)

Haberin Devamı

Türkiye'de 1 Kasım'da yapılacak olan 26. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri için Almanya'da yaşayan 1 milyon 405 bin seçmen oylarını kullanmaya başladı.

Almanya'daki vatandaşlar oylarını, sandıkların kurulduğu 13 adreste kullanıyorlar. Almanya'daki seçmenler 25 Ekim'e kadar saat 10.00 ile 19.00 arasında oy kullanabilecekler.

Oy kullanma işlemi Almanya'da 8- 25 Ekim tarihleri arasında kesintisiz yani hafta sonları ve resmi tatil günlerinde de devam edecek. Toplam 128 bin seçmenin bağlı olduğu Köln Başkonsolosluğu'nda oyların kullanılmaya başlandığı ilk saatlerde az da olsa bir yoğunluk yaşandı.

Köln Başkonsolosluğu'nda toplam 7 sandık bulunuyor. Seçmenlerin büyük kısmı oylarını rahat şekilde kullandıklarını ifade ederken, bazı seçmenler Yurt Dışı Seçmen Kütüğü'nde kayıtlı olmadıkları için oy kullanamadılar. Vatandaşların oy kullanmaya giderken üzerinde T.C. Vatandaşlık Numarası olan nüfus cüzdanı veya pasaportlarını yanlarında bulundurmaları gerekiyor.

Yurt Dışı Seçmen Kütüğü'ne kayıtlı seçmenler ayrıca, 30 gümrük kapısında da 8 Ekim'den başlayarak 1 Kasım günü saat 17.00'ye kadar oy kullanabilecekler.

Haberin Devamı

Berlin’de oy kullanma işlemi başladı
Mahmut TOSUN, BERLİN/DHA

Yurtdışında yaşayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları oy kullanma işlemine başladı.

Türkiye'de 1 Kasım tarihinde gerçekleştirilecek genel seçimler öncesi, yurt dışında yaşayan vatandaşlar oy verme işlemine başladı. Almanya'da yaşayan Türkler ülke çapında 13 noktada kurulan sandıklarda oy verebiliyorlar. Almanya genelinde 1.411.000 seçmen 25 Ekim tarihine kadar seçmen sandıklarında siyasi iradelerini yansıtabilecekler.

Başkent Berlin'de ise oy verme işlemleri Berlin başkonsolosluğu bahçesinde kurulan 8 konteynerde gerçekleştiriliyor.

Berlin'li Türkler, seçimlerin ilk gününde sandığa yoğun ilgi gösterirken, Türkiye'nin Almanya büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu'da eşi Gamze Karslıoğlu ile birlikte ilk gün konsolosluğa gelerek oyunu kullandı.

Oy verme işlemini gerçekleştirdikten sonra basına kısa bir açıklama yapan büyükelçi Karslıoğlu, Almanya'da yaşayan ve oy verme hakkına sahip bütün vatandaşlarımızı demokratik haklarını kullanmaya çağırdı.

Alman Cumhurbaşkanı Gauck'un bir sözünü hatırlatan Karslıoğlu, “Alman Cumhurbaşkanı Gauck'un da dediği gibi, ben ömrümün sonuna kadar oy verme işleminin tadını çıkaracağım. Bu güzel bir duygu, güzel bir haz, istediğin partiye, istediğin kişiye oyunu verebilme duygusu. İşte bu bazı ülkelerde olmadığı için oralarda savaş var. Bütün Türk vatandaşlarından, kardeşlerimizden bu haklarını kullanmalarını rica ediyorum” ifadelerini kullandı.

Berlin Başkonsolosu Ahmet Başar Şen ve eşi Birgit Şen'de oylarını seçim sandığının kurulduğu ilk gün Berlin'de kullandılar.

Haberin Devamı

Nürnberg’de oy verme işlemleri başladı
Taner TÜZÜN NÜRNBERG - DHA

1 Kasım 2015 tarihinde Türkiye’de gerçekleştirilecek 26. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri kapsamında Nürnberg Başkonsolosluğu görev bölgesinde yaşayan ve yurtdışı seçmen kütüğünde kayıtlı olan vatandaşlar oy vermeye başladılar.

Nürnberg Grundig Intermedia GmbH yerleşkesi içinde bulunan Beuthener Strasse 41, Gebäude 11, 90471 Nürnberg adresinde kurulan hafta içi 3, hafta sonları ise 4 sandıkta oy kullanma işlemleri 25 Ekim tarihine kadar saat 10.00-19.00’a kadar sürecek.

İLK OYU BAŞKONSOLOS YAVUZ KÜL KULLANDI

Oylama işleminin başlaması ile birlikte ilk oyu Başkonsolos Kül verdi. Ardından vatandaşlar hayırlı olsun temennisi ve alkışlarla oylarını kullanmaya başladılar. Sandıklarda konsolosluk çalışanlarının yanı sıra her partinin temsilcileri görev aldı.

Bilindiği gibi Nürnberg görev bölgesinde 64 bin 532 seçmen var. Geçtiğimiz seçimlerde bunların sadece yüzde 34.69‘ oyunu kullanmıştı. Uzak yerlerden gelecek vatandaşlarımız özel olarak tuttukları otobüslerle Nürnberg’e gelecekler. Bu seçimlere ilginin daha fazla olacağı tahmin ediliyor. Bu nedenle hafta sonları sandıklarda yoğunluk yaşanması bekleniyor.

Haberin Devamı

Hamburg’da oy verme işlemi başladı
Yakup ASKERZADEH/HAMBURG, (DHA)

Yurt dışındaki Türkiye vatandaşları bölgelerindeki Başkonsolosluklarda oylarını vermeye başladı. Başkonsolosluklardaki oy verme işlemi 25 Ekim’e kadar sürecek.

26. Dönem Genel Seçimleri için yurt dışındaki başkonsolosluklarda oy verme işlemi bugün başladı.

Almanya'nın Hamburg kentindeki Başkonsolos Fatih Ak, yurt dışında oy kullanma işlemin başlaması nedeniyle Dammtor semtindeki başkonsoloslukta kurulan seçim lokalinde basın mensuplarına süreç hakkında bilgi verdi ve sonra oyunu kullanan ilk kişi oldu.

OY KULLANMA İŞLEMİ 28 EKİM'E KADAR SÜRECEK

Fatih Ak, “26. Milletvekilleri Genel Seçimleri bugün itibarıyla başladı. Bildiğiniz gibi 8 Ekim – 25 Ekim arasında Başkonsolosluğumuz ’da Hamburg ve Schleswig-Holstein'de ikamet eden ve kayıtları Başkonsolosluğumuzda olan tüm seçmenler, oylarını 18 gün boyunca kullanabilecekler. Hafta içi beş sandık, hafta sonu altı sandık kurmayı planladık. Umuyorum ki, Mayıs ayında yapılan genel seçimlerdeki gibi, bu seçimlerde de vatandaşlarımız barış ve huzur içerisinde, güzel bir şekilde oylarını kullanacaklar ve iradelerini sandığa yansıtacaklar. Yurt dışında bu biliyorsunuz üçüncü defa yapılan seçim. İlk seçim Cumhurbaşkanlığı seçimiydi. Mayıs ayında 25. Dönem Milletvekilliği seçimi yaptık. Şimdi 26. Dönemi yapıyoruz. Yurt dışında oy kullanılması bakımından en kalabalık ülke Almanya. Almanya'daki 13 Başkonsolosluğumuzda aynı buradaki gibi şu an oy verme işlemi başladı. Başkonsolosluğumuzda yaklaşık 83 bin seçmen kayıtlı. Geçen Mayıs ayında yapılan, 24 gün seçimde yaklaşık 29 bin vatandaşımız oylarını kullandılar. Bu seçimin sonucunun da hepimize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” dedi.

KATILIM SAYISININ ARTMASI BEKLENİYOR

Başkonsolos Ak, seçimlere katılım oranında bir artış beklentisi olup, olmadığı yönündeki soruya, şöyle cevap verdi: “Kayıtlara göre cüzi bir artış var. Öyle umuyorum ki bu seçimlerde Mayıs ayına göre oy kullanan vatandaşlarımızın sayısı artar. Ama tabii bunu şu an kestirebilmek zor değil. Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız artık daha bilinçli. Biz elimizden geldiği ölçüde sizlerin de katkısıyla seçimlere ilişkin bilgileri duyurmaya çalıştık, basın aracılığıyla, televizyonlarda kamu spotları aracılığıyla, sosyal medya aracılığıyla. Umarım kayıtlı olan, vakit bulan tüm vatandaşlarımız Başkonsolosluğumuza gelir ve oylarını kullanırlar. Bu yurt dışındaki vatandaşlarımıza sağlanmış önemli bir olanaktır. Hepsini bu olanağı değerlendirmeye davet ediyorum”

Düsseldorf Başkonsolosluğu’nda seçim heyecanı
Temel ELCİVAN-DÜSSELDORF/DHA

Milletvekili seçimleri için Avrupa'da yaşayan Türkler, eş zamanlı olarak bu sabah saat 10: 00 itibariyle oy kullanmaya başladı.

Almanya'da 13 oy kullanma temsilciliğinden biri olan Düsseldorf Başkonsolosluğu’nda da vatandaşlar oylarını kullanmak için sandık başına geldi. Düsseldorf Başkonsolosu Sule Gürel’ in de bizzat bulunduğu Anadolu adli salonda oy kullanımı sürüyor. Düsseldorf başkonsolosluğunda vatandaşların oy kullanma işlemlerinde, an itibariyle bir olumsuzluk gözlenmedi.

Düsseldorf Başkonsolosu Şule Gürel oy kullanma işlemleri ile ilgili olarak, “Biz başkonsolosluk olarak vatandaşlarımızın, oylarını en rahat şekilde kullanabilmeleri için hazırlıklarımızı yaptık. Umarım vatandaşlarımız, oy kullanma haklarını kullanmak için, sandığa gelir“ diye konuştu. Kendisi de oyunu kullanan Başkonsolos Şule Gürel, “memlekete hayırlı olsun“ dedi.

Paris Başkonsolosluğu’nda oy verme işlemi başladı
Gülten ÖZBEY PARİS, (DHA)

Fransa'da oy kullanma işlemi başladı. 25 Ekim'e kadar hafta sonları da dahil olmak üzere oy kullanma işlemi yerel saatle 10.00-19.00 saatleri arasında gerçekleştirilebilecek.

Hafta içi iş güne denk gelmesi nedeniyle yoğunluk yaşanmadı. Başkonsolos Emre Kadıoğlu oy verme kabinlerinde görevlilerin görev kartlarının yanlarında olup olmadığı bizzat kontrol etti.

Konsolosluğa oy verme işlemi için gelen vatandaşlar sıkı güvenlik kontrolünden geçerek kabinlere alındı.

Fransa, Almanya'dan sonra yurtdışında en çok Türk seçmenin bulunduğu seçim bölgesi. Seçim bölgesinde yaklaşık 315 bin civarında seçmenin bulunuyor.

Fransa’da Paris Başkonsolosluğu’nun yanı sıra, Marsilya, Lyon, Strasbourg, Bordeaux ve Nantes başkonsolosluklarında toplam 19 sandıkta vatandaşlar oy kullanabilecek. Strazburg kentinde hafta sonu oy kullanma işlemleri için ayrıca bir sandık kurulacak

25 Ekim’e kadar hafta içi ve hafta sonları, resmi tatillerde de sürecek olan oy verme işlemi 10.00 ile 19.00 saatleri arasında gerçekleştirilecek. Hafta içi oy verme işleminde 10.00 ile 13.00 arasında vatandaşlar konsolosluk işlemlerini yaptırabilecek.

Iyon Başkonsolosluğu’nda oy verme işlemi başladı
Engin AKGÜRBÜZ/LYON, (DHA)

Fransa'nın lyon Başkonsolosluğunda oy verme işlemi başladı.Başkonsolos Özgür Çakar, yaklaşık 15 gün sürecek oy kullanma işlemi için hem Lyon belediyesinden, hem Lyon valiliğinden, hemde Lyon emniyetinden gerekli kolaylıkların gösterildiğini, oy kullanmaya gelecek vatandaşlar için konsolosluğunun önünde 15 araçlık biryer ayrıldığını söyledi.

Seçim süresinin iyi geçmesini ve vatana ve millete hayırlı olmasını dileyen Başkonsolos Özgür Çakar oy kullanma işlemini başlattı.

Strasbourg’da oy verme işlemi başladı
Levent GÜNDÜZ-STRASBOURG/DHA

Türkiye’de 1 Kasım 2015 seçimleri için yurtdışında oy kullanma işlemi 8 Ekim 2015 Perşembe Günü başladı. Yurtdışındaki Türkler 8-25 Ekim tarihleri arasında 54 ülkede 113 temsilciliğimizde kurulan sandıklarda oy kullanacak.

Fransa’nın Strasbourg Başkonsolosluğunda hafta içi 3, hafta sonu Cumartesi, Pazar günleri dahil 4 sandıkta oy kullanma işlemi devam edecek.

Başkonsolosluk ’ta bugün saat 10.00’da başlayan oy kullanma işlemi saat 12.30’da oy kullananların sayısı 200’e çıktı. Strasbourg Başkonsolosu Özgür Çınar ‘konsolosluğa bağlı 140 bin vatandaşımızdan 75 bin seçmenin bulunduğu, seçimlerin gayet huzurlu bir şekilde geçtiğini duyurdu’.

Her gün saat 19.00’a kadar devam edecek oy kullanma işlemin en yoğun dönemin hafta sonu olması tahmin ediliyor. 7 Ekim seçimlerinde Fransa’da 650 bin vatandaşımızdan 300 bine yakın seçmen içinden 115 bin seçmen sandığa ilgi göstermişti.

Strasbourg Başkonsolosluğunda seçim görevli başkanı Faruk Bozkoyun, seçim görevlisi İskender Aşık oy kullanma işlemin ilk gününde vatandaşlarımızın sandığa olan ilgisinden memnun olduklarını ifade ettiler.

Avusturya'da vatandaşlar oylarını kullanıyor
İHSAN EKİCİ - VİYANA (DHA)

1 Kasım 2015 tarihinde Türkiye'de gerçekleştirilecek 26. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri kapsamında Viyana Başkonsolosluğu görev bölgesinde yaşayan ve yurtdışı seçmen kütüğünde kayıtlı olan vatandaşlar oy verme işlemleri sabah saat 10.00'dan bu yana devam ediyor. 25 Ekim'e kadar Avusturya'daki 3 Başkonsolosluk binasında oy kullanılabilecek.

BÜYÜKELÇİ VE BAŞKONSOLOS DA OYLARINI KULLANDILAR

Oy kullananlar arasında Viyana Büyükelçisi Hasan Göğüş de vardı. Oyunu kullandıktan sonra bir açıklama yapan Göğüş şunları söyledi: "Biraz önce vatandaşlık hakkımı kullanarak oyumu attım. Geçen seçimlerde yurtdışında olduğum için havaalanında oyumu kullanmıştım. Dolayısıyla genel seçimlerde ilk kez yurtdışında oy kullanmış oldum. Hayırlı olmasını diliyorum. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oy kullananların oranı yüzde 10'un bira üzerindeydi. 7 Haziran seçimlerinde bu oran 3 katı artarak yüzde 30 civarına ulaşmıştı. Ümit ederim ki bu seçimlerde seçime katılım oranı yüksek olur" dedi.

BAŞKONSOLOSTAN UYARI

Viyana Başkonsolosu Kağan Taner Atay oyunu kullandıktan sonra vatandaşlarımızı uyararak; "Görev bölgemizdeki vatandaşlarımız oylarını 25 Ekim 2015 tarihine kadar Başkonsolosluğumuzda kullanabilecektir. Hafta sonları dahil her gün saat 10:00-19:00 arasında randevu almaksızın oy kullanmak mümkündür. Vatandaşlarımızın bu önemli işlemi son günlere bırakmadan biran evvel tamamlamaları olası yığılmaların önüne geçecektir" dedi.

İsviçre’de seçmenler sandık başında
Zafer ATAMER/CENEVRE, (DHA)

1 Kasım’da Türkiye’de yapılacak olan Genel seçimlerde oy kullanma işlemi, İsviçre Cenevre Başkonsolosluğu’nda bu sabah yerel saatle 10.00’ da başladı.

Sandık başında CHP, HDP, MHP ve AKP temsilcileri hazır bulundu. Sabah erken saatlerde Başkonsolosluğa gelen seçmenler kuyruk oluşturdu.
7 Haziran seçimlerinde oy kullanan 10 bin civarında olan seçmen sayısının bu seçimlerde 14 bin civarında olduğu belirtildi.

KKTC’de oy verme işlemi başladı
Ali RUHLUEL/LEFKOŞA, (DHA)

1 Kasım'da yapılacak 26. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için oy verme işlemi KKTC’de başladı. KKTC’deki seçmenler, TC Lefkoşa Büyükelçiliği’nde kurulan sandıklarda 25 Ekim'e kadar 10.00-19.00 saatleri arasında oy kullanabilecek.

KKTC’de yaklaşık doksan bin seçmen oy kullanacak. Oy kullanmaya geleceklerin, yanlarında TC Kimlik numarası taşıyan nüfus cüzdanı veya pasaport bulundurmaları gerekiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!