Ortaklara 8 sayfalık zirve mektubu

Güncelleme Tarihi:

Ortaklara 8 sayfalık zirve mektubu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 01, 2018 11:32

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Seehofer ile sığınmacı ve iltica politikasında yaşadığı krize dönüşen görüş ayrılığını gidermeye çalışıyor. Merkel, AB Liderler Zirvesi’nden sonra koalisyon ortakları CSU ve SPD’yi sığınmacı ve iltica konularında varılan mutabakata ilişkin bilgilendirdi.

Haberin Devamı

ALMAN Haber Ajansı DPA’nın haberine göre Merkel, CSU ve SPD liderleriyle meclis grubu başkanlarını telefonla aradı, ardından 8 sayfalık mektup gönderdi. CSU Lideri ve İçişleri Bakanı Horst Seehofer ile iltica ve sığınmacı politikasında görüş ayrılığı yaşayan Merkel’in, mektupta sığınmacılarla ilgili alınacak bir dizi tedbirle ilgili bilgi verdiği ifade edildi. Mektupta, daha önce başka bir AB ülkesinde kayıt altına alınan sığınmacıların, ülkede daha hızlı iltica sürecinden geçmeleri için toplu kabul merkezlerine alınmalarının öngörüldüğü ve merkezlerden ayrılmalarının önlenmesinin istendiği kaydedildi.

İTALYA VE AVUSTURYA YOK
Ayrıca, mektupta Merkel’in Almanya’ya girmeye çalışan sığınmacıların ilk kayıt altına alındıkları ülkelere hızlıca geri gönderilmeleri konusunda 14 AB ülkesinden onay aldığı belirtildi. Bu ülkeler arasında Merkel’in sığınmacı politikasını eleştiren Macaristan, Polonya ve Çekya’nın da yer aldığı ancak İtalya ve Avusturya’nın listede bulunmadığı ifade edildi.
Merkel’in, Yunanistan ve İspanya ile daha önce bu ülkelerde kayıt altına alınan sığınmacıların iadesi konusunda geniş kapsamlı mutabakata vardığı bildirilmişti.

Haberin Devamı

‘GERİLİME SON VERMELİ’
Seehofer’in ise İçişleri Bakanlığı yetkililerine Merkel’in gönderdiği mektubu inceleme talimatı verdiği bildirildi. Konuyu ele almak için CDU ve CSU yönetim kurullarının yarın ayrı ayrı toplanması bekleniyor.
SPD Genel Başkanı Andrea Nahles de yaptığı açıklamada, CSU’dan koalisyon içindeki gerilimi artırmasına son vermesini istedi. Nahles, CSU’nun sığınmacı ve iltica konusunu daha fazla malzeme olarak kullanmaması gerektiğini dile getirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!