Ortaklar birbirine girdi

Güncelleme Tarihi:

Ortaklar birbirine girdi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 22, 2016 09:08

Almanya’nın eyalet konumundaki başkenti Berlin’de 18 Eylül’de yapılacak eyalet parlamentosu seçimlerine kısa bir süre kala ortaklar birbirine girdi.

Haberin Devamı

Ortaklar birbirine girdi

2011 yılından beri Berlin’de ortaklık eden Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) son günlerde köprüleri tamamen attı.
Bunda hiç şüphesiz “Berlin’de bir iktidar değişikliğine ihtiyaç var” diye büyük ortağa meydan okuyan CDU’lu Eyalet İçişleri Bakanı ve partisinin başbakan adayı Frank Henkel’in tutumu etkin bir rol oynadı.
Henkel’in, “Biz seçimlerden en güçlü parti olarak çıkmak istiyoruz” diyerek sağ popülist Almanya İçin Alternatif’i (AfD) destekleyecek olası seçmenleri yeniden kazanmak için burka yasağı ile çifte vatandaşlık uygulamasına son verilmesini yüksek sesle telaffuz etmesi, ortaklar arasında köprülerin atılmasında önemli bir rol oynadı.

Haberin Devamı

*
İşte bu tartışmalar devam ederken, SPD’li Berlin Eyalet Başbakanı Michael Müller’in seçimlerden sonra SPD, Sol Parti ve Yeşiller’in (kırmızı-kırmızı-yeşil koalisyon) yeni bir koalisyon hükümeti oluşturabileceğini ilan etmesi, Sosyal Demokratlar ile Hıristiyan Demokratlar arasındaki iplerin tamamen kopmasına yol açtı.
Frank Henkel, Michael Müller’in bugün başka, yarın başka türlü konuştuğunu söyleyerek “Başkaları nasıl iç çamaşır değiştirirse, Müller de o kadar çabuk görüş değiştirir” değerlendirmesinde bulundu.
Yani 5 yıldır ortaklık ettikleri Müller’e bir yerde güvenilmez bir politikacı demek istedi.

*
Son dönemlerde yapılan kamuoyu yoklamalarına bakıldığında, SPD-CDU koalisyonun devam etmesinin zaten mümkün olmayacağı yönünde ciddi sinyaller vardır.
2011 yılında yapılan eyalet parlamentosu seçimlerinde SPD yüzde 28.3, CDU yüzde 23.3, Yeşiller yüzde 17.6, Sol Parti yüzde 11.7 ve Piraten (Korsanlar) yüzde 8.9 oranında oy aldı.
Berlin’de bu hafta sonu eyalet parlamentosu seçimleri olsa, SPD’nin yüzde 23, CDU’nun yüzde 18, Yeşiller’in yüzde 19, Sol Parti’nin yüzde 15, AfD’nin yüzde 14 ve FDP’nin de yüzde 5 civarında oy alacağından hareket edilmektedir.
Bu rakamlar ışığında SPD ile CDU’nun ortaklığı sürdürmeleri mümkün değildir.
Çünkü bu iki köklü partinin sandalye sayısı yeni bir hükümet kurmak için yetmemektedir.
CDU’nun başbakan adayı Frank Henkel’in sol kanatta iki ortak birden bulması hiç de kolay olmayacaktır.
Zaten Yeşiller de, Sol Parti de CDU ile ortaklık etmeye sıcak bakmamaktadır.
Yeşiller “CDU bu politikasıyla muhalefet sıralarına yakışır” diyerek tutumunu belli etmiştir.
Bu durumda, AfD ile kesinlikle ortaklık etmeyeceklerini ilan eden Frank Henkel’e muhalefet sıraları gözükmektedir.

Haberin Devamı

*
SPD’nin Berlin’de hem Yeşiller hem de Sol Parti ile ortaklık tecrübesi vardır.
SPD ile Yeşiller 1989-1990 ve 2001-2002 yılları arasında ortaklık etmişlerdir.
SPD ile Sol Parti 2002-2011 yılları arasında kırmızı-kırmızı koalisyon hükümetini oluşturmuşlardır.
Evet, sol kanatta Michael Müller’in başbakanlığında bu kez de kırmızı-kırmızı-yeşil koalisyon hükümeti (SPD-Sol Parti-Yeşiller) oluşturulması rakamsal olarak mümkündür.
Politik olarak da.
Her ne kadar Yeşiller ‘ikili koalisyon’dan yana olsalar da, şu andaki kamuoyu yoklamalarına göre bu da mümkün olmayacağına göre sol kanada kırmızı-kırmızı-yeşil koalisyonoluşturmaktan başka bir alternatif gözükmüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!