OLACAĞI BUYDU

Güncelleme Tarihi:

OLACAĞI BUYDU
Oluşturulma Tarihi: Ocak 12, 2015 09:57

ALMANYA’nın başkenti Berlin, bir küçük İstanbul gibi. Taksicilerin büyük çoğunluğu Türk.

Haberin Devamı

Paris’te mizah dergisi Charlie Hebdo’ya kanlı terör saldırısı, taksicileri çok etkilemiş. Ağızlarını bıçak açmıyor. Berlin’li taksiciİsrafil’le konuşuyorum: “Binenmüşteri ‘Nerelisin’ diyesoruyor. ‘Türk’ deyince, yüzifadesi değişiyor.”
Konuştuğum hemen hemen her Türk, “Paris” deyince başını öne eğiyor.

Hepsinden aynı cümleler: “İğrenç bir saldırı. Bir insan Allah adına nasıl öldürebilir? Böyle acımasızca ve alçakca. Nedir bu kin, bu nefret? Bir insan bir dini nasıl bu kadar kendi pis emellerine alet edebilir?”

Hepsi dolu. En çok da bu sorulara cevap bulamamanın acizliği kemiriyor içlerini.

Teröre derin öfkeliler.

Taksici Cemal diyor ki; “Karikatürlere karşı olabilirsin. Bunu demokratik bir tepkiyle dile getirebilirsin. Ama benim gibi düşünmüyor diye insanları öldürmek. Bir de bunu haklı göstermek için bir dini alet etmek...”

İKİSİ BİRLİKTE DANS EDİYOR

Alman basınına bakıyorum.

En vurucu karikatürü Heiko Sakurai çizmiş. İslamcı terörle İslam düşmanları birlikte dans ediyor.

Kamuoyu yoklamaları saldırının İslam karşıtlığını Avrupa’da nasıl körüklediğini gösteriyor.

Bertelsmann Vakfı’nın yaptığı araştırmaya göre Almanların yüzde 57’si İslam’ı tehdit unsuru olarak görüyor. 2012’de bu oran yüzde 53. İslamın Batı dünyasıyla uyuşmadığını düşünenlerin oranı yüzde 61. İki yılda yüzde 9 artış.

‘Müslümanlar nedeniyle kendimi kendi ülkemde yabancı hissediyorum’ diyenlerin oranı yüzde 40.

Her dört kişiden biri Müslümanlara göç yasağı konulmasından yana. Emnid araştırmasına göre yüzde 56’sı terörün İslamla ilişkisi olduğunu düşünüyor.

ARADAKİ FARK

Ama Almanya’da yaşayan 4 milyon Müslüman arasında yapılan araştırma farklı bir resim çiziyor. Müslümanların yüzde 90’ı ‘en iyi iktidar biçimi demokrasi’ diyor.

İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, Almanya’da tehlikeli İslamcı sayısını 260 olarak veriyor. De Maiziere, bunlardan 30’unun Suriye veya Irak’tan savaş tecrübesiyle döndüğünü, asıl bu 30’un tehlikeli olduğunu söylüyor.

4 milyon içinde 30 kişi, bir dini tehdit unsuru yapmaya yetiyor.

BERLİN’DE GÖSTERİ

Yarın akşam Müslüman cemaatleri Berlin’de terörü lanetleyen büyük bir gösteriye hazırlanıyor. Brandenburg Kapısı önündeki Pariser Platz Meydanı’nda saat 18.00’de başlayacak gösterinin çağrısı, ‘Dünyaya açık ve hoşgörü Almanyası için, düşünce ve inanç özgürlüğü için’ başlığını taşıyor.

Aslında gösteri pazartesi gününe planlanıyordu. Ancak, İslam ve yabancı düşmanı Pegida ve karşı gösteriler nedeniyle polis bir gün sonraya ertelenmesini tavsiye etti.

Gösteriye Almanya’da siyasi liderler de katılacak. Başbakan Merkel’in de katılması bekleniyor. Terör saldırısından en çok zararı gören Müslümanlar. Teröre karşı en çok tepki sorumluluğu da bize düşüyor. ‘Hepimiz
Charlie’yiz diye Paris meydanını doldurarak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!