NSU'nun Stuttgart'ta da saldır planladığı iddia edildi

Güncelleme Tarihi:

NSUnun Stuttgartta da saldır planladığı iddia edildi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2014 09:18

Münih Eyalet Yüksek Mahkemesi’nde (OLG) devam eden Neonazi cinayetleri davasında önemli bilgiler gün yüzüne çıkmaya devam ediyor. Sekizi Türk olmak üzere toplam 10 kişinin ölümünden sorumlu tutulan Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör örgütü üyelerinin, Stuttgart ve Hof kentlerinde da saldırı yapmaya hazırlandığı ileri sürüldü.

Haberin Devamı

Dünkü 170. duruşmada ifade veren bir polis, NSU terör örgütü üyelerinin saklandığı Zwickau kentindeki evde bulunan bir CD içindeki 10 resmi anlattı. 2003 yılında çekildiği tahmin edilen resimlerin bir kısmında Stuttgart’ın Nordbahnhof sokağındaki bir Türk döner dükkanı görülüyor.

Bu resimlerin bir kısmında da elinde kamera ve bir bisikletin yanında durup resim çeken gözlüklü bir adam görülüyor. Bu kişinin NSU üyelerinden Uwe Böhnhardt olduğu tahmin ediliyor. Resimlerin iki tanesinde de Hof kentindeki bir SPD teşkilatı bürosu görülüyor. Bir resimde de Böhnhardt ve başsanık Beate Zschaepe aynı koltukta otururken görülüyor. Davaya katılan bazı müdahil avukatlar, NSU’lu teröristlerin başka saldırılar da planladıklarını iddia ettiler. Bu hafta mahkemede yaşanan bir diğer önemli gelişme ise mahkemenin Ocak 2015 tarihinden itibaren 2004 yılında Köln kentinin Keupstrasse sokağında gerçekleştirilen bombalı saldırıyı gündeme alacağı oldu. Duruşmaya davet edilenlerin yer aldığı plana göre 12 Ocak günü saldırıyı inceleyen komiserin ifadesi alınacak. Bir berber dükkanında bisikletin arka kasasına yerleştirilen uzaktan kumandalı bomba 9 Haziran 2004 günü patlatılmış, dördü ağır olmak üzere 22 kişi yaralanmıştı.

Salı günkü duruşmanın konusu ise NSU terör hücresinin işlediği cinayetlerin medyaya yansıması oldu. Zwickau kentinde havaya uçurulan evde toplam 60 gazete kupürü bulunurken, bu gazetelerin bazılarının yerel gazeteler olması kafaları karıştırıyor. Bu gazetelerin bazıları Köln kentinde yayınlanan ‘Express’ ve ‘Stadtanzeiger’ gazetesinden, bazıları da Münih kentinde yayınlanan ‘Abendzeitung’ ve ‘TZ’ gazetelerinden alınmış.

Teröristlerin bu kupürlere nasıl ulaştığı sorusu cevap beklerken, iki seçenek öne çıkıyor: Saldırganlar işledikleri cinayetlerden sonra ya günlerce o kentte kalıp gazeteleri satın aldılar, ya da bu şehirlerdeki yardımcıları onlara bu gazeteleri sonradan temin etti. Daha da önemlisi bu kupürlerin iki adedinde başsanık Beate Zschaepe’nin parmak izleri bulundu. Bu nedenle onun cinayetlerden habersiz olduğu iddialarının havada kaldığı ifade ediliyor.

Beate Zschaepe, Uwe Mundlos ve Uwe Böhnhardt’ın üyesi olduğu NSU terör örgütünün 2000 yılından itibaren Almanya’da 10 cinayet işlediği, en az iki bombalı saldırı ve 15 banka soygunu yaptığı savunuluyor. Terör örgütüne yönelik açılan ve toplam beş kişinin yargılandığı davanın 2016 yılına kadar sürmesi bekleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!