NSU da 158. duruşuma tamamlandı

Güncelleme Tarihi:

NSU da 158. duruşuma tamamlandı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 13, 2014 10:07

Almanya'da 8'i Türk 10 kişinin öldürülmesiyle ilgili görülen, aşırı sağcı Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör örgütü davasında mahkeme, NSU üyelerinin aşırı sağcı bir oluşum tarafından desteklendiğinin kanıtlanması için bir polis memuru dinlendi.

Haberin Devamı

Münih Yüksek Eyalet Mahkemesinde görülen 158. duruşmada, Federal Suç Dairesinde (BKA) çalışan bir memur, faaliyetleri yasaklanan aşırı sağcı “Blood & Honour” oluşumunun, NSU üyelerini silah, para ve bir pasaport ile desteklediğini anlattı.

Yaptığı uzun bir açıklamada telefon numaraları ve araçların plaka numaralarına kadar birçok ayrıntıyı anlatan polis memurunun bu bilgileri istihbarat ve polisin gizli dosyalarından ezberlediği ortaya çıktı.

Mahkeme Başkanı Manfred Götzl'in “Blood & Honour” kurucusu Jan W. hakkında soruşturma yapıp yamadığı yönündeki bir soruya “hayır” yanıtını veren 28 yaşındaki polis memuru, Jan W'nin ifadesi alındığında da orada bulunmadığını ifade etti.

Polis memuru, baş sanık Beate Zschaepe'nin avukatı Wolfgang Stahl'ın Jan W'nin kime silah temin ettiği veya bu bilgileri nereden aldığı sorularını da yanıtsız bıraktı. Stahl, polis memurunun ifadelerini “kopyala yapıştır” metodu olmakla eleştirdi.

Wohlleben'in diğer avukatı Nicole Schneiders de polis memurunun söylediğinin kanıt olarak kullanılamayacağını ileri sürdü.

Mahkemede daha sonra Bavyera eyaletinde Kronach kentinde bir aşırı sağcı grubu yöneten ve aynı zamanda eyaletin iç istihbarat servisi olan Bavyera Anayasa Koruma Teşkilatı'nda muhbir olarak çalışan Kai Markus D. dinlendi.

NSU üyelerinin de daha önce bağlı olduğu aşırı sağcı “Thüringer Heimatschutz” (THS) grubuyla da bağlantısı olan Kai Markus D, THS lideri Tino Brandt'ın Bavyera eyaletine açılmak istediğini, ancak bunun kendisine uymadığını ve aralarında “güç savaşı” yaşandığını anlattı.

Brandt'ı çok militan bulduğunu ifade eden Kai Markus D, Brandt'ın grubunu her zaman yasaları ihlal etmeye teşvik ettiğini kaydetti.

THS grubunun sebepsiz polislere şişe attığını ve bir kez de bir evi işgal ettiğini anlatan Kai Markus D, THS'ye her zaman yasalara uyma çağrısı yaptığını ileri sürdü.

Almanya'da, 2000-2007 yıllarında 8'i Türk 10 kişiyi öldüren, çok sayıda soygun gerçekleştiren NSU terör örgütünün varlığı ve cinayetlerdeki rolü, 2011 yılı sonunda ortaya çıkarılabilmişti.

NSU üyelerinden Uwe Böhnhard ve Uwe Mundlos, 4 Kasım 2011'de bir banka soygununun ardından saklandıkları karavanda ölü bulunmuş, terör örgütü üyelerinin intihar ettikleri öne sürülmüştü. İkilinin arkadaşı ve NSU terör örgütüne üye olma suçlamasıyla yargılanan Beate Zschaepe, NSU üyelerinin kullandıkları hücre evini ateşe verdikten sonra polise teslim olmuştu.

NSU davası ise 6 Mayıs 2013'te Münih Yüksek Eyalet Mahkemesinde başlamıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!