NSU cinayetleri ikinci kez araştırılacak

Güncelleme Tarihi:

NSU cinayetleri ikinci kez araştırılacak
Oluşturulma Tarihi: Ekim 17, 2015 10:58

Almanya'da Federal Meclis'teki partiler NSU cinayetlerine ilişkin ikinci kez bir araştırma komisyonu kurulması konusunda anlaştı.

Haberin Devamı

Federal Meclis’teki siyasi partiler Almanya’da 2000-2007 yıllarında 8'i Türk 10 kişiyi öldürmek, banka soygunları gerçekleştirmek ve bombalı saldırılar yapmakla suçlanan Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör örgütüne ilişkin ikinci kez bir araştırma komisyonun kurulması konusunda anlaştı.

Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi’nden (CDU) Celmens Binninger, Sosyal Demokrat Parti’den (SPD) Eva Högl, Sol Parti’den Petra Pau ve Yeşiller Partisi’nden Irene Mihalic konuya ilişkin Federal Meclis’te düzenlenen basın toplantısında bilgi verdi.

Binninger, ikinci NSU Araştırma Komisyonu'nun kurulması için tüm siyasi partilerin Federal Meclis'e ortak önerge verdiğini, Kasım ayında komisyonun kurulmasının planlandığını, aralık ayında da ilk oturumun yapılmasının hedeflendiğini söyledi.

Haberin Devamı

NSU olayıyla ilgili bir çok sorunun yanıtsız kaldığını belirten Binninger, bu soruları 15 yıl sonra da konuşmak istemediğini ifade etti.

Yeni komisyonda terör örgütü bağlamında bazı kuşkuları dile getirmek istediklerini belirten Binninger, birinci araştırma komisyonunda NSU üyeleri Uwe Böhnhardt ve Uwe Mundlos'un ölü bulunduğu olayın tam araştırılamadığını da kaydetti.

"Birinci komisyon zaman kısıtlı olduğu için konuyu tüm yönleriyle araştıramadı"

Sol Parti Milletvekili Pau da, NSU olayını "Nazi terörü ve cinayet serisi" olarak niteleyerek birinci NSU Araştırma Komisyonu raporunda güvenlik güçlerinin de başarısız kaldığını ortaya koyulduğunu ifade etti.

NSU olayın kendisi için kapanmadığını belirten Pau, birinci araştırma komisyonunda zamanın kısıtlı olmasından dolayı konunun tüm yönlerini araştırmadıklarını kaydetti.

Pau, kurulacak araştırma komisyonunda NSU'nun ortaya çıktığı 4 Kasım 2011 tarihinden sonra güvenlik birimlerinde nelerin değiştiğini de inceleyeceklerini ifade etti.

SPD'li Eva Högl de, bu araştırma komisyonunda son zamanlarda aşırı sağcı ağların oluşup oluşmadığı konusuyla da ilgilenileceğini belirtti.

Högl, birinci araştırma komisyonunda muhbirlerin dinlenmediğini, şimdi kurulacak komisyonda ise bu kişilerin de dinlenebileceğini kaydetti.

Haberin Devamı

NSU terör örgütünün 2011 yılının kasım ayında ortaya çıkmasının ardından Almanya Federal Meclisi, 2012 yılının ocak ayında tüm partilerin ortak kararıyla NSU Araştırma Komisyonu kurulmuştu. Komisyon, yaklaşık 16 ay yaptığı çalışmayla bin 357 sayfalık bir rapor hazırlamıştı.

Öte yandan 2013 yılının mayıs ayından beri Münih Yüksek Eyalet Mahkemesi'nde görülen davada, NSU terör örgütünün hayattaki tek üyesi Beate Zschaepe ile örgüte yardım ve yataklık yapan 4 kişi yargılanıyor. Örgütün diğer üyeleri Böhnhardt ve Mundlos, 4 Kasım 2011'de bir bankayı soyduktan sonra polisin takibinden kurtulmak için saklandıkları karavanda ölü olarak bulunmuşlar, terör örgütü üyelerinin intihar ettikleri öne sürülmüştü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!