Neonaziler Berlin’de gazetecileri tehdit ediyor

Güncelleme Tarihi:

Neonaziler Berlin’de gazetecileri tehdit ediyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 2014 10:08

Almanya'nın başkenti Berlin'de Neonaziler, bir fotomuhabiri ile Sosyal Demokrat Partili (SPD) yerel politikacının araçlarını ateşe verdi. Adını açıklamak istemeyen gazeteci, iki ay kadar önce de otomobilinin yakılmak istendiğini söyledi. Bilgiyi Berlin Polisi de onayladı. Neonazilerin gazetecilerin otomobillerinin plakalarının sıralandığı bir liste hazırladıkları ve Neonazi çevrelerde bu listenin dağıtıldığı iddia edildi.

Haberin Devamı

Diğer otomobilin sahibi SPD’nin Berlin semtlerinden Neukölln Belediyesi’nde meclis başkan yardımcısı olarak görev yapan Peter Scharmberg, yangını komşusunun fark ettiğini ve bu sayede alevlerin kısa sürede söndürüldüğünü söyledi. Scharmberg, aşırı sağcıların saldırısına ilk kez maruz kalmadığını, daha önce de eşinin otomobiline boya atıldığını söyledi. Scharmberg aşırı sağcılık ve ırkçılığa karşı verdiği mücadele ile biliniyor.

Tagesspiegel’de yer alan habere göre Berlin’de mültecilere karşı düzenlenen gösterilerde haftalardır gazetecilere karşı sloganlar atılıyor. Aynı sloganlar Dresden’de gerçekleştirilen “Pegida” gösterilerinde de sık sık kullanılıyor. Marzahn İlçesi’nde mülteciler için yapılması planlanan konteyner barınaklara karşı düzenlenen gösterilerde fotoğrafçılarının daha ilk gösteriden itibaren tehdit edildiği ve bazılarına fiziksel olarak sataşıldığı belirtildi. Gösterilerde mesleklerini icra eden basın çalışanlarına “Senin nerede oturduğunu biliyoruz”, “Önce sizi duvarın önünde sıraya dizeceğiz” gibi tehditler savurulduğu, polisin gazetecileri korumak yerine bulundukları yerden uzaklaşmalarını tavsiye ettikleri ifade edildi.

Tehdit edilen fotoğrafçılar ve Marzahn’da temsil edilen muhalefet partileri tepkilerini ilgili mercilere iletti. Gazeteciler Sendikası DJU’nin Genel Sekreteri Cornelia Hass ile sendikanın Berlin temsilcisisi Andreas Köhn Berlin İçişleri Senatörlüğü ile Berlin Emniyet Müdürlüğü’ne şikayet mektubu gönderdi. Köhn, mektubunda “Polisin davranışı kabul edilemez, ya basın çalışanlarını koruyun ya da sağcı gösterileri yasaklayın.” talebinde bulundu.

BERLİN’DE 2014'TE YAKLAŞIK 5 BİN GÖSTERİ YAPILDI

Bu arada başkentte bu yıl 4 bin 950 gösteri yapıldığı öğrenildi. 2010 yılında Berlin'de 2 bin 400 gösteri yapılmıştı. Berlin emniyetinden verilen bilgiye göre önümüzdeki yıl gösteri sayısının biraz gerilemesi, ancak rakamın yine yüksek çıkması bekleniyor. Berlin polisinden bir yetkili, “Dünyadaki bütün gerginliklerin Berlin’e yansıması oluyor. Herhangi bir yerdeki gerginlik üzerine Berlin'de gösteri yapılabiliyor." dedi.

2015 yılında Şampiyonlar Ligi final maçları da Berlin’de oynanacak. Bu da Berlinli polisler için yoğun mesai anlamına geliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!