Mülteci krizini birlikte çözelim

Güncelleme Tarihi:

Mülteci krizini birlikte çözelim
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 28, 2015 11:55

Viyana’da toplanan Batı Balkanlar Zirvesi’nin gündemi, Avrupa’da kriz haline gelen kaçak göçmenler oldu. AB, Almanya ve Avusturya temsilcileri, sorunun ancak bütün AB ülkelerinin işbirliğiyle çözülebileceğini dile getirdi.

Haberin Devamı

Avusturya’nın başkenti Viyana’da düzenlenen Batı Balkanlar Zirvesi’ne katılan Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Sırbistan Dışişleri Bakanı Ivica Daciç, Makedonya Dışişleri Bakanı Nikola Poposki, AB Komisyonu Genişlemeden Sorumlu Komiseri Johannes Hahn ve Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz ortak basın toplantısı düzenledi.

Kurz, Avrupa’nın karşı karşıya olduğu en büyük sorunlardan birinin kaçak göçmen sorunu olduğunu vurgulayarak, zirvede bu konuya odaklanmayı beklediklerini ifade etti.

Yunanistan, Makedonya, Sırbistan üzerinden çok fazla göçmen geldiğini söyleyen Kurz, “AB, Batı Balkanlar kaçak göçmen rotasına daha fazla yoğunlaşmalı ve bu krize, Avrupai bir çözüm bulmalıyız. Eğer AB çizgisinde bir çözüm bulamazsak her ülke yalnız kalacaktır” dedi.

Sığınmacıların sadece bir veya birkaç AB ülkesine gelmesinin kabul edilemez olduğunu kaydeden Kurz, sistemin değiştirilmesinin tartışılması ve sığınmacıların üye ülkelere dağıtılmasının konuşulması gerektiğini vurguladı.

Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier de sorunu tek tek ülkelerin çözemeyeceğini söyledi.
Steinmeier, “Göçmen sorununun asıl yükünü AB üyesi ülkeler çekiyor. Bütün üye ülkeler ev ödevlerini yerine getirmeli. Avrupa dayanışmasını göstermeliyiz. Adil dağılım olmadan bu soruna başarılı bir yanıt veremeyiz” diye konuştu. Kaçak göçmen akınını önlemek için bütün ülkeleri daha fazla çaba göstermeye ve işbirliği yapmaya davet eden Steinmeier, “Göçmenler, çatışmalar bittiği zaman ülkelerine dönebilmeleri için mümkün olduğunca en yakın ülkelerde kalmalıdırlar” dedi.

AB Komisyonu Genişlemeden Sorumlu Komiseri Johannes Hahn ise göçmen sorununun çözümü için yol haritasına ihtiyaç olduğunu belirtti.

Hahn, “Bütün 28 üye ülke birlikte çalışmalıdır. Göçmen sorunundan etkilenmeyen üye ülkeler, bir kenara çekilmemelidir çünkü birkaç ay sonra bütün diğer ülkeler de bu sorundan olumsuz etkilenebilir” diye konuştu.

BAKMADAN GEÇME!