Mülteci krizi çarşambaya kaldı

Güncelleme Tarihi:

Mülteci krizi çarşambaya kaldı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 05, 2015 13:04

Mülteci krizinde çaresiz kalan AB’de çözüm umudu. Avrupa Parlamentosu Acil Mekanizma Planı hazırladı. Plan çarşamba günü parlamentoya geliyor.

Haberin Devamı

Mülteci krizinde dünyaya olumsuz bir imaj sergileyen AB, bir acil çözüm planı hazırladı. Acil Mekanizma adını taşıyan plan çarşamba günü Strassburg'ta Avrupa Parlament

Mülteci krizi çarşambaya kaldı
osu'nun oturumunda oylanacak.

Aynı gün Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker, “Birliğin Durumu” hakkında bir konuşma yaparak, kriterleri açıklayacak. Planın iki ayağı var: İlk başta Yunanistan, İtalya ve Macaristan'da bekleyen 160 bin mülteci belirli kriterlere göre AB ülkelerine paylaştırılacak.

Yunanistan ve İtalya'daki 40 bin mültecinin paylaşımında 28 AB ülkesi anlaştı. Her ülke ne kadar mülteci alacağını gönüllü olarak belirledi. 40 bin mülteci, yabancı dil bilgisi ve AB ülkelerinde aile bağlarına bakılarak, paylaştırılacak. Geriye Macaristan'da Batı Avrupa ülkelerine gitmeyi bekleyen 120 bin civarında mülteci kalıyor. Çarşamba gününe kadar 120 bin mültecinin paylaşımı konusu da karara bağlanacak.

İKİNCİ ADIM

Ama asıl önemli olan yeni gelecek mülteciler. Mülteci akınının çok daha artacağı bekleniyor. Özellikle Suriye'de Esad rejiminin yıkılmasıyla, milyonlarca Suriyeli'nin kaos ortamından kaçarak, Avrupa'ya akın edeceği tahmin ediliyor. Yeni gelecek mültecileri karşılamak için Avrupa Parlamentosu “Sürekli Acil Mekanizma Planı” hazırladı. AB üyesi ülkelerin ekonomik gücü, nüfusu, işpazarının durumu kriter alınarak, bir kota belirlenecek. Bu kotaya göre mülteci paylaşımı yapılacak. Böylece Dublin Anlaşması kurtarılacak. Mülteci paylaşım kriterlerini AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker, çarşamba günü Parlamento'da açıklayacak.

Ancak mültecilerin büyük çoğunluğu en başta Almanya, İsveç, Danimarka, Hollanda gibi ülkelere gitmek istiyor. Hiçbir mülteci Polonya ya da Estonya, Letonya gibi Baltık ülkelerini istemiyor. Bu ülkelere gönderilen mültecilerin eninde sonunda yine Almanya, İsveç gibi ülkelere gelmeleri nasıl önlenecek? AB yasalarına göre ilticası tanınan mülteciler beş yıl serbest dolaşımdan yararlanamıyor. Bir mülteci ilticasının tanındığı ülkede 5 yıl yaşadıktan sonra AB ülkelerinde serbest dolaşım hakkına kavuşuyor.

ALMANYA KARARLI

Almanya Başbakanı Merkel, ülkede mülteci krizini kontrol altına almak için hükümet ortağı SPD'yle pazar günü bir toplantı yapacak. Almanya'da 20 bin mülteci çadırlarda yaşıyor. Merkel, ekim ayı sonuna kadar çadırlardaki tüm mültecilerin yurtlara yerleştirilmesini planlıyor. Bunun yanında iltica başvurularının hızla incelenip sonuçlandırılması için bu yıl Göç ve Mülteciler Dairelerine bin 650 kişi, gelecek yıl bin kişi daha istihdam edilecek. İlticası kabul olanlar hızlı Almanca kurslarına ve meslek eğitimine gönderilerek, işpazarına hazırlanacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!