Milletvekillerinin maaş zammı İngiltere’yi karıştırdı

Güncelleme Tarihi:

Milletvekillerinin maaş zammı İngiltere’yi karıştırdı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 07, 2014 12:09

İngiltere’de Bağımsız Parlamenter Standartlar Kurulu (IPSA)’nın lideri Marcial Boo, tüm eleştirilere rağmen yeni dönemde İngiliz parlamenterlerin maaşlarının %10 oranında zam yapılarak yıllık 74 bin sterline yükseltileceğini açıklayarak tartışma yarattı

Haberin Devamı

İngiliz Daily Telegraph gazetesine konuşan Boo, milletvekili maaşlarına zam yapılmasının zorunluluk dahilinde olduğunu, çünkü “Şu anda İngiliz milletvekillerinin yılda 67 bin 070 sterlin kazandığını ve bu rakamın üst düzey bürokrat ve yabancı siyasetçilerin kazandığı miktarın çok altında olduğunu” söyledi.

Milletvekili maaşlarına zam yapılması ile ilgili planlar geçen yıl ilk kez gündeme geldiğinde de büyük tepki toplamış, halktan gelen baskılar sonucunda parlamentodaki üç partinin liderleri de “zam teklifini kabul edilemez bulduklarını” açıklamak zorunda kalmıştı.

O dönemde Başbakan David Cameron, milletvekillerine enflasyon oranının üzerinde zam yapma yönündeki kararından vazgeçmediği takdirde IPSA’yı kapatacağını açıklamıştı.

Ancak IPSA lideri Boo, son bir yıl içinde öne sürülen bütün argümanları göz önünde bulundurduğunu ve “Herşeye rağmen milletvekili maaşlarına kaydadeğer bir zam yapılması gerektiği” sonucuna vardığını söyledi.

Boo “Bir çok kişi İngiltere’de milletvekillerinin hakettiklerinden daha az para kazandığını düşünüyor. Maaşlara zam yapılmazsa en yetenekli ve kalifiye bireyler bu role aday olmayacak. Milletvekilliği önemli bir iş. Onlar bizi temsil ediyor, yasaları yapıyor ve yeri geldiğinde savaş kararı alıyor. Biz bu işi en iyilerin yapmasını istiyoruz ve onların da bu iş için makul bir ücret alması gerekiyor. Milletvekillerinin hakettiklerinden daha fazla kazanmasını istemiyoruz. Bizim görevimiz bu görev için uygun maaşın ne olduğuna karar vermek. Hem kamu sektöründe hem de özel sektörde bizim önerdiğimiz rakamdan çok daha fazla kazanan profesyoneller var. Bu nedenle zam kararının abartılı olduğunu kesinlikle düşünmüyoruz” dedi.

Zam 2015 yılında yapılacak genel seçimlerden sonra yürürlüğe girecek. Hükümetin halkın büyük tepkisini çeken zam kararını iptal etmek için yasa değişikliğine giderek IPSA’nın yetkilerini elinden alması gerekiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!