Merkel’e Ankara’dan 6 şart

Güncelleme Tarihi:

Merkel’e Ankara’dan 6 şart
Oluşturulma Tarihi: Ekim 15, 2015 21:01

ALMANYA Başbakanı Angela Merkel, pazar günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ile İstanbul’da bir araya gelecek. Angela Merkel, iç kamuoyunda mülteciler konusunda yaşadığı sıkıntılar nedeniyle Türkiye ziyaretinden özellikle sonuç almayı planlıyor. Ankara’ya Berlin ve Brüksel’den gelen bilgiler, Merkel’in mültecilerin Türkiye üzerinden Yunanistan ve Bulgaristan’a, dolayısıyla AB topraklarına geçişinin önlenmesi, geçiş yapanların Türkiye’ye iadesi ve mültecilerin Türkiye içinde sınıra yakın bölgelerde kurulacak kamplarda barındırılması konularını ayrıntılı şekilde ele almak ve bir sonuca ulaşmak niyetinde olduğunu ortaya koyuyor. Ankara’nın Merkel’in önüne koyacağı talepler şunlar:

Haberin Devamı

VİZE MUAFİYETİ: Vize muafiyetinin mülteci kriziyle hiçbir bağlantısı yok. Bu konu şantaj veya tehdit olarak ortaya konulmamalı. Türkiye’ye 2013’te kararlaştırılmış bu konunun (vize muafiyeti) 2017’de kalkacağına dair net, geri dönülemez yazılı taahhüt verilmeli.

2.5 MİLYAR EURO: Türkiye’nin AB’ye katılımı için öngörülmüş 1 milyar euro’luk katılım payı, Suriyeliler için verilemez. Türkiye-AB ilişkilerinden bağımsız, mülteciler için 2.5 milyar euro yardım gerekiyor.

MÜLTECİ KAMPLARI: Mülteciler için yapılacak kampların sadece yüzde 20’sini Türkiye karşılayabilir. Geriye kalan yüzde 80’lik miktar AB, BM ve diğer uluslararası kuruluşların katkılarıyla karşılanmalı.

KARASULARI KURALI: Frontex’le birlikte Ege’de yapılacak deniz denetiminde Türkiye’nin belirlediği karasuları kuralı geçerli olacak. (Ankara bu şartı, Yunanistan’ın AB’yi arkasına alarak Ege’de karasularında 12 mil iddiasını gündeme getirmemesi için getiriyor.)

Haberin Devamı

İKİ FASIL: Yargı ve Temel Haklarla ilgili 23’üncü ve Adalet, Özgürlük ve Güvenlikle ilgili 24’üncü fasıl derhal açılmalıdır.

KIBRIS SORUNU: Kıbrıs sorununda önemli bir süreçten geçiyoruz. Kıbrıs’ta taraflar arasında çözüm sürecine girildiği, Kıbrıs meselesi nedeniyle askıya alınmış 8 fasılla ilgili tarama süreci başlatılmalıdır. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!