Merkel: Tahriklere kapılmayın

Güncelleme Tarihi:

Merkel: Tahriklere kapılmayın
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2014 12:10

Almanya Başbakanı Angela Merkel, kendisini, 'Batı'nın İslamlaşmasına Karşı Yurtsever Avrupalılar' olarak tanımlayan ve kısa adı Pegida olan oluşumu sert dille eleştirdi. Başbakan Merkel, "Almanya'da gösteri özgürlüğü var ancak diğer ülkelerden bize gelen insanlara karşı tahrik ve iftiralara burada yer yok" dedi.

Haberin Devamı

Alman televizyon kanalları 'Batının İslamlaşmasına Karşı Yurtsever Avrupalılar' adı altında düzenlenen gösterileri eleştirirken düzenlenen gösterilere katılanları, Pegida'ya alet olmama konusunda çok dikkatli olmaya davet etti.

Merkel: Tahriklere kapılmayın


Almanya Adalet Bakanı Heiko Maas da Almanya'nın giderek İslamlaştığı iddiasıyla düzenlenen gösterilerin Almanya için bir utanç olduğunu söyledi. Bakan Heiko Maas Pegida eylemlerine karşı tüm toplumu karşı gösterilerde bulunmaya çağırdı.

Alman yayın kuruluşu DW (Deutsche Welle), koalisyon hükümeti içinde Pegida gösterilerine karşı tam bir tavır birliği görülmediğine dikkat çekerken Birlik partilerinin küçük ortağı Hıristiyan Sosyal Birlik'in (CSU) İç Politika Sözcüsü Stephan Meyer'in, sosyal demokrat Adalet Bakanı Maas'ın gösterileri utanç verici olarak nitelendirmesini eleştirdiğini aktardı.
Meyer, sokağa çıkan insanların dürüst insanlar olduklarını ve dürüst gerekçelerle eylemlere katıldıklarını savundu.

Merkel: Tahriklere kapılmayın


Almanya Hükümeti'nde Göç ve Uyum Bakanı olarak yer alan Türk kökenli Aydan Özoğuz görevi gereği gelişmelerle yakından ilgilenirken İslam karşıtı gösterilerin özellikle Suriye ve Irak'taki savaş ortamından kaçarak Almanya'ya gelen sığınmacıların artması üzerine daha da ivme kazandığı vurgulandı.

Haberin Devamı

Bakan Özoğuz, Pegida gösterilerinin Almanya adına utanç olup olmadığına dair soruyu yanıtlarken, "Tabii ki bir utanç. Yaşadıkları yerde çok kötülük gören ve her şeylerini bırakarak terörden, radikal gruplardan kaçan insanlardan söz ediyoruz. Ve bu insanlar burada radikal ve tehlikeli olmakla suçlanıyorlar. Bu hiç de 'Terör ve savaştan kaçan insanlara tabi ki yardım edeceğiz' demeye benzemiyor. Kendi kendimize kimin ve hangi bayrağın ardından yürüyorum, diye sormamız gerekiyor" dedi.

Göç ve Uyum Bakanı Özoğuz hangi ülke vatandaşı olursa olsun Almanya'da yaşayan her bireyin eşit olduğunu vurgularken, "Almanya'da ikinci sınıf insan yoktur ve yasalar önünde herkes eşittir. Eğer bir yabancı ağır suçlar işlemiş ise tabii ki sınır dışı da edilebilir ve bu doğrudur. Ancak bunu mantıklı bir şekilde açıklamamız lazım. Herkes bilmeli ki bizim kurallarımız çok net ama bizde insanlar geldikleri ülkelere ya da vatandaşlıklarına göre kategorize edilmezler" diye ekledi.

Haberin Devamı

Alman Protestan Kilisesi Konsey Başkanı Heinrich Bedford-Strohm, ülkede yaşayan Müslümanlara karşı daha anlayışlı bir tavır sergilenmesi gerektiğini ve Almanya'da hayatlarını sürdüren milyonlarca Müslüman'ın büyük çoğunluğunun barış içinde yaşadığını hatırlattı.

Merkel: Tahriklere kapılmayın

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!