‘BM şemsiyesi altında siyasi sürece dönülmeli’

Güncelleme Tarihi:

‘BM şemsiyesi altında siyasi sürece dönülmeli’
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 08, 2019 10:13

Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başkanlık Konseyi Başkanı Fayiz es-Serrac, başkent Berlin’de Almanya Başbakanı Angela Merkel ile bir araya geldi. Görüşmede Merkel, Libya’da BM şemsiyesi altında siyasi sürece dönülmesini talep etti.

Haberin Devamı

ALMAN Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, görüşmenin ardından yaptığı yazılı açıklamada, Merkel ve Serrac’ın, ağırlıklı olarak Libya’nın doğusundaki silahlı lider Halife Hafter’e bağlı güçlerin Trablus’a saldırı başlatmasından sonra Libya’daki mevcut durumu ele aldığını belirtti. Merkel’in Birleşmiş Milletler (BM) şemsiyesi altında siyasi sürece geri dönülmesini istediğini aktaran Seibert, “Bu bağlamda Şansölye Merkel, BM özel temsilcisinin Libya’da ramazan ayı için çatışmasızlık önerisini memnuniyetle karşıladı” ifadesini kullandı.

BUGÜN DE MACRON İLE GÖRÜŞECEK
Başbakan Merkel’in taraflara müzakere masasına dönmek için hazır olma çağrısında bulunduğunu belirten Seibert, görüşmede, Libya’da mülteci kamplarındaki zor durumdan dolayı buralara insani yardım erişimine ilişkin konuların ele alındığını kaydetti. UMH Başkanlık Konseyi Başkanı Serrac, Avrupa turu kapsamında dün Roma’da İtalya Başbakanı Giuseppe Conte ile görüşmüştü. Serrac, bugün de Paris’te Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile bir araya gelmesi, ardından İngiltere’ye geçmesi öngörülüyor.

Haberin Devamı

ÖLENLERİN SAYISI 400’Ü AŞTI
Ülkenin doğusundaki silahlı güçlerin lideri General Halife Hafter, başkent Trablus’u ele geçirmek için 4 Nisan’da saldırı emri vermiş, bunun üzerine UMH birlikleri de Burkan el-Gadab operasyonunu başlatmıştı. Libya’da uluslararası tanınırlığa sahip UMH birlikleri ile Hafter’e bağlı güçler arasındaki çatışmalar yaklaşık bir aydır devam ediyor. Dünya Sağlık Örgütünün son açıkladığı bilgilere göre, Trablus ve çevresindeki çatışmalarda hayatını kaybedenlerin sayısı 400’ü aştı.

BAKMADAN GEÇME!