Merkel için sonun başlangıcı: Mülteci krizi

Güncelleme Tarihi:

Merkel için sonun başlangıcı: Mülteci krizi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 31, 2018 17:49

Merkel’in kademe kademe siyaseti bırakma kararı, hem Almanya’da hem de Avrupa’da deprem etkisi yarattı. Almanya’da diğer partilerde de liderlerin durumu tartışılırken, Avrupa’da ise mülteci konusu tekrar gündeme geldi.

Haberin Devamı

ALMANYA Başbakanı Angela Merkel, 13 yıldır Almanya’yı şekillendirdi. Avrupa’nın lokomotifi bir ülkenin başbakanı olarak, Avrupa’daki siyaset sahnesinin de en önemli aktörü oldu. Euro krizi ve 2015’teki mülteci krizinde belirleyici bir rol oynadı. Mülteci krizinde sınırları açması ve Avrupa ülkelerine mülteci paylaşımını dayatması, Merkel için sonun başlangıcı oldu. Sadece Avrupa’da değil, ülke içinde de politikası uzun süredir sorgulanmaya başlayan Merkel, siyasetten adım adım çekilme kararı aldı. İlk adımı aralık ayı başında atacak. Kurultayda parti başkanlığına aday olmayacak. Ama 2021 seçimlerine kadar başbakan olarak kalmak istiyor.

‘ONU KİMSE DİNLEMEZ’
Merkel, seçimlere kadar başbakan olarak kalabilecek mi? Hava Merkel’e karşı esiyor. Kamuoyunda, ülkede otoritesi zayıflamış olan bir başbakanın uluslararası müzakerelerde de zayıf kalacağı tartışması başladı. Merkezi Paris’te bulunan Jacques Delors Enstitüsü Avrupa Uzmanı Sebastien Maillard, Merkel için “Avrupa’da artık onu kimse dinlemez” dedi. Brüksel, Merkel’in gücünün zayıflamasının, reformların durmasına, mülteci politikasında yeni bir kavganın başlamasına yol açacağından korkuyor. Macaristan Başbakanı Orban ve sağ popülist İtalya İçişleri Bakanı Salvini bunun ilk işaretlerini verdi. İkisi de Merkel’in mülteci politikasının yeniden düzenlenmesi gerektiğini vurguladılar.

Haberin Devamı

‘KOLTUĞA KİM OTURACAK’
Merkel’in kaderini belirleyecek bir önemli nokta ise, ‘CDU’da liderlik koltuğuna kimin oturacağı’ sorusu. Eğer Friedrich Merz aralık ayında başkanlık yarışını kazanırsa, Merkel’in seçimlere kadar başbakan kalması mümkün görünmüyor. Merkel’in gitmesi büyük koalisyonun da sonu demek. Ama Berlin’de hükümetin dağılması doğrudan erken seçime gidileceği anlamına gelmiyor. Koalisyon ortağı partiler erken seçime sıcak bakmıyor. Hıristiyan Demokratların, Yeşiller ve Hür Demokratlarla (FDP) bir Jamaika koalisyonunu kurmayı yeniden denemesi bekleniyor.

ALMANYA’DA YENİ DÖNEM
Merkel’in kararı, diğer büyük partilerde de lider ve yönetim değişikliği tartışmalarını başlatmış bulunuyor. CSU Lideri Horst Seehofer ile SPD Lideri Andrea Nahles’in parti liderliği sorgulanıyor. SPD’nin Bavyera Eyalet Meclisi Grup Başkanı Horst Arnold, Nahles’in yerine gençlik teşkilatı Jusos başkanı lideri Kevin Kühnert’in adını gündeme getirdi. Merkel döneminin kapanması, Almanya’da yeni dönem bir siyasetçi kuşağının yolda olduğu haberini veriyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!