Merkel, eyaletlerin başbakanlarıyla bir araya geldi

Güncelleme Tarihi:

Merkel, eyaletlerin başbakanlarıyla bir araya geldi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2014 09:29

Almanya Başbakanı Angela Merkel, eyaletlerin başbakanlarıyla yaptığı toplantıda iki Almanya'nın birleşmesinden sonra uygulamaya konulan "dayanışma vergisinin (Solidaritaeszuschlag)" gelecekte de yürürlükte kalması yönünde anlaştıklarını söyledi.

Haberin Devamı

Merkel, eyaletlerin başbakanlarıyla yaptığı toplantının ardından Brandenburg Eyaleti Başbakanı Dietmar Woidke ve Saksonya-Anhalt Eyaleti Başbakanı Reiner Haseloff ile birlikte Başbakanlık'ta basın toplantısı düzenledi.

Dayanışma vergisinin federal hükümet ile eyaletler arasında gelecekte nasıl paylaşılacağı yönünde henüz bir anlaşma olmadığını ifade eden Merkel, "Ancak dayanışma vergisinin gelecekte de toplanması yönünde uzlaşma var" dedi.

Bu vergiden elde edilecek gelirin nasıl paylaşılacağı konusunda toplantıda yoğun görüşmelerin yapılmadığını ifade eden Merkel, görüşmelerin 2015 yılının Haziran ayına kadar devam edeceğini, ancak daha önce bu görüşmelerin sonuçlanabileceğini ifade etti.

İnternet geniş bant ağının genişletilmesi konusunu da ele aldıklarını belirten Merkel, geniş bant internet hizmetleri konusunda 2015'in ilk yarısında ihale yapılması için federal hükümet ve eyaletler arasında koşulların oluşturulduğunu belirtti.

Merkel, ihaleden elde edilecek gelirin yarısını federal hükümetin, diğer yarsının da eyaletlerin alacağını kaydetti.

Brandenburg Eyaleti Başbakanı Woidke de, dayanışma vergisinin alınmasının 2020 yılından sonra da sürdürülmesi konusunda anlaştıklarını, buradan elde edilecek gelirin eğitim, alt yapı ve ekonomi alanında yatırım için kullanılacağını söyledi.

Toplantıda, ülkeye gelen sığınmacılar konusunu da görüştüklerini ifade eden Woidke, eyaletlerin başbakanlarının federal hükümetten sığınmacıların barınması konusunda destek istediklerini kaydetti. Woidke, hükümetin 2015 ve 2016 yıllarında sığınmacılar konusunda eyaletleri destekleyeceğini ifade ettiğini, ancak eyaletlerin üzerinde olan bu yükün daha sonraki yıllarda da azalmayacağına işaret etti.

İki Almanya'nın birleşmesinden sonra ülkenin doğusunda bulunan eyaletlerin kalkınması için kaynak oluşturmak amacıyla dayanışma vergisi toplanmaya başlandı. Bu kapsamında Almanya'da her çalışanın gelirinden yüzde 5.5 oranında dayanışma vergisi kesiliyor. Dayanışma vergisinin daha önce 2019 yılına kadar yürürlükte kalması öngörülüyordu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!