Merkel 12. kez Çin’de: Ticaret savaşları herkesi etkiliyor, çözülmeli

Güncelleme Tarihi:

Merkel 12. kez Çin’de: Ticaret savaşları herkesi etkiliyor, çözülmeli
Oluşturulma Tarihi: Eylül 06, 2019 10:15

Çin’i 12’inci kez ziyaret eden Almanya Başbakanı Merkel, ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşlarının diğer ülkeleri de etkilediğine dikkat çekerek, çözüm çağrısı yaptı.

Haberin Devamı

ALMANYA Başbakanı Angela Merkel, beraberinde iş insanlarından oluşan bir heyet ile birlikte üç gün sürecek Çin ziyaretine başladı. Çin Başbakanı Li Kıçiang ile bir araya gelen Merkel, ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşı ve gümrük tarifelerinde karşılıklı yapılan değişikliklerin diğer ülkeleri de etkilediğini ve çözüme kavuşmasını umduğunu söyledi.

HONG KONG’UN GÖLGESİNDE
Merkel AB ve Çin arasında planlanan ticari anlaşmanın yakında tamamlanmasını umduğunu da sözlerine ekledi. Merkel ziyaret sırasında Çin’in anlaşmayı imzalamasını sağlarsa ziyaret başarılı olarak değerlendirilecek. Merkel Çin ile ekonomik anlaşmalar imzalamayı hedefliyor.
Ziyaretini Hong Kong’da yaşanan protestoların gölgesinde yapan Merkel, düzenlenen basın toplantısında Çin Başbakanı ile Hong Kong konusunu görüştüklerini ve Hong Kong’da barışçıl bir çözüme ihtiyaç duyulduğunu söylediğini kaydetti. Li’nin de Hong Kong’da karışıklığı önlemek istediklerini söylediği bildirildi.

Haberin Devamı

Merkel 12. kez Çin’de: Ticaret savaşları herkesi etkiliyor, çözülmeli

WONG, MERKEL’E MEKTUP YAZMIŞTI
Merkel’in ziyaretinden birkaç gün önce Hong Konglu aktivist Joshua Wong Almanya Başbakanından “diktatör Çin rejimine karşı” destek istemişti. Merkel’e yazdığı ve Bild gazetesinde yayımlanan mektupta Wong, Merkel’den aktivistlerle görüşmesini talep etmişti.
Amanya, Çin’i insan hakları ihlalleri konusunda eleştiriyor. Alman Dışişleri Bakanlığı’nın Çin’in Sincan Bölgesi’ndeki Müslüman Uygurlara uyguladığı sert tutumu eleştirmesi, iki ülke arasında gerginlik yaratmıştı.
Merkel üç günlük ziyareti kapsamında Çin Devlet Başkanı Şi Cinping tarafından da kabul edilecek. Pekin’in ardından Vuhan kentine geçecek olan Merkel, burada da bazı firmaları ziyaret edecek ve Huazhong Üniversitesi’nde öğrencilerle bir araya gelecek.

Merkel 12. kez Çin’de: Ticaret savaşları herkesi etkiliyor, çözülmeli

Haberin Devamı

HEM ORTAK HEM RAKİP
Merkel ziyaret öncesinde yaptığı açıklamalarda, Çin ile ekonomik ilişkileri tanımlamak için “Çin stratejik bir ortak ama aynı zamanda bir rakip” ifadesini kullandığı dikkati çekmişti. Çin Almanya’nın ABD ve Fransa’dan sonra en büyük ithalat pazarı ama aynı zamanda en önemli ihracat pazarı. 2018 yılında iki ülke arasındaki ticaret hacmi 200 milyar doları bulmuştu.
Ancak Çin giderek Almanya’nın ekonomik rakibi olarak görülüyor. Yıl başında Alman Sanayi Birliği Çin ekonomik modeli ile sistematik rekabet için uyarıda bulunmuştu. Ekonomide bir yavaşlama olması halinde Almanya’nın Çin ile ticari ilişkilerini geliştirme çabaları sekteye uğrayabilir.
Çin’in ‘Yeni İpek Yolu’ projesi de Batı’da endişe yaratıyor. Çin’in sadece ekonomik değil siyasi nüfuzunu da arttırabileceği endişesi hâkim.

Haberin Devamı

TRUMP, ALMANYA’NIN ARABULUCU OLMASINI İSTEDİ
ABD ve Çin arasında devam eden ticaret savaşlarının Almanya’nın iki ülke ile olan ilişkilerini de etkileyebileceği endişesi var. İran’ın nükleer anlaşmadaki sorumluluklarından geri adım atması sonrası Çin’den İran’a yapılan ekonomik destek teklifleri üzerine ABD Başkanı Donald Trump, Almanya’dan Çin, İran ve ABD arasında arabulucu olmasını istemişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!