Mega Camii için izin çıkmadı

Güncelleme Tarihi:

Mega Camii için izin çıkmadı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 26, 2015 12:49

İngiltere hükümeti, aşırı muhafazakar Tablighi Cemaati’nin başkent Londra’ya zemin alanı St Paul Katedrali’nin üç katı genişliğinde olacak mega bir cami kompleksi inşa etmesine izin vermedi.

Haberin Devamı

Tablighi Cemaati caminin Londra’nın doğusunda, Olimpiyat Parkı’nın yakınlarında bir arsaya inşa edilmesini ve 11 bin 300 kişinin aynı anda namaz kılabilmesine imkan sağlamasını umuyordu. Ancak bu mega-cami inşaat projesi neredeyse 13 yıldır İngiltere’de büyük tartışmalara neden oluyor ve hem aşırı sağ grupların hem de Müslümanların protesto gösterilerinde bulunmasına yol açıyordu. 

2012 yılında uzun tartışmalar sonucunda inşaatın başlaması planlanan bölgede yetki sahibi olan Newham Belediyesi projeye onay vermediklerini belirtmiş ancak Tablighi Cemaati bu karara itiraz etmiş ve konuyla ilgili 3 haftalık bir soruşturma sürecinin başlatılmasına ön ayak olmuştu. 

Soruşturma müfettişi raporunu Ocak ayında hükümete sunmuş ancak konu “siyasi olarak hassas” kabul edildiği için bu rapor kamuya açıklanmamıştı. Ancak Sunday Telegraph gazetesi, Toplumlardan sorumlu devlet bakanı Greg Clark’ın projenin rafa kaldırılması yönünde karar aldığını açıkladı. 

Gazete, soruşturmaya yakın kaynaklara dayandırdığı haberinde “Projenin Newham’da büyük sorunlara ve bölünmelere yol açtığını ve yetkililerin bu inşaatın başlaması durumunda bu sorunların giderek büyüyeceğini düşündüklerini” söyledi. 

Aşırı muhafazakar Tablighi Cemaati Müslümanların Müslüman olmayan bir topluma entegre olmaması gerektiğini düşünüyor. Cemaat şu anda mega caminin inşa edilmesi planlanan arazide 2 bin 500 kişiye hizmet verebilen bir geçici cami bulunduruyor ve araziyi aktif olarak kullanmaya devam ediyor. 

2013 yılında Yüksek Mahkeme cemaatten inşaat ruhsatı bulunmayan camiyi derhal kapatmasını istemişti. Cemaat şimdiye dek bu talebe karşılık vermedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!