Macaristan Türk yatırımcı bekliyor

Güncelleme Tarihi:

Macaristan Türk yatırımcı bekliyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 11, 2015 13:39

İngiltere’den bir grup Türk işadamının Türkiye’nin Budapeşte Büyükelçisi Şakir Fakılı’yı, ziyaret etti.

Haberin Devamı

Türk işadamlarını makamında kabul eden Büyükelçi Fakılı, Macaristan’ın Türk yatırımcılar için bir cennet olduğunu söyledi. Sofra Restoranları sahibi Hüseyin Özer’in de aralarında olduğu bir grup işadamını ağırlayan Fakılı Macaristan’da özellikle Türk yemeklerinin tanıtımına büyük ihtiyaç olduğunu ifade etti.

Avrupa Birliği ülkesi olan Macaristan’ın yatırımlar için uygun bir ortamı olduğuna belirten Fakılı, Macaristan’daki büyüme hızının Avrupa Birliği’nin ortalamasının üstünde olduğunu ve ülkenin İrlanda’dan sonra en büyük büyüme hızı gösteren ikinci ülke olduğuna dikkati çekti.



MACARİSTAN’DA 2 BİN 500 TÜRK YAŞIYOR

Macaristan’da yaşayan 2 bin 500 Türkten bin kadarının öğrenci, kalan 1.500 kişinin ise çeşitli sektörlerle meşgul olduğunu ifade eden Fakılı, Macaristan’da iş yapmak isteyen Türk işadamları için Ekonomi Bakanlığı Ekonomik Araştırmalar ve Değerlendirme Genel Müdürlüğü işbirliği ile bir çalışma gerçekleştirildiğini belirterek, özellikle tekstil ve yeme içme sektöründe büyük yatırım açığı olduğunu vurguladı.

Fakılı şöyle konuştu;
“Almanya ve Avusturya’dan birçok işadamı gelip döner fabrikaları kurdular, buradan üretip tekrar Avusturya ve Almanya’ya satıyorlar. Yatırım alanlarının başında mobilya sektörü ve Türk yemekleri restorancılık da var. Budapeşte’de Türk mutfağının ve kültürünün tanıtılmasına büyük ihtiyaç var. Türkiye’ye giden Macar turistlerin taleplerine bakarsanız güzel bir Türk restoranı büyük eksiklik. Bizim mutfağımızı bizim kültürümüzü burada tanıtmak çok önemli bir yatırım alanı olacak”

‘HER BAŞKENTE TÜRK RESTORANI AÇILMALI’

Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de incelemelerde bulunan Hüseyin Özer de konuyla ilgili olarak Türk yemeklerinin tanıtımının çok önemli olduğunu. Türk Büyükelçiliklerinin bulunduğu her şehirde bir Türk restoranının olmasının şart olduğunu söyledi.

Macaristan’a bu konuda yatırım yapma konusunda teklifleri değerlendirdiğini belirten Özer; “Türk yemeği hak ettiği gibi yurt dışında tanıtılmalı. Her ülkenin başkentinde en güzel noktada ülkemizi temsil edecek, diyete uygun, hesaplı ve lezzetli yemekler yapan Türk restoranları açılmalı” dedi.

İşadamalarıyla olan görüşmesinde son dönemde Macaristan’da yaşanan ‘mülteci’ tartılmaları ile ilgili konuya da değinen Fakılı, “Macaristan ile Türkiye arasında güçlü dostluk ilişkileri var. Geçtiğimiz ay yaşanan mülteci krizinin telaşlı dönemi geçti. Macaristan çok küçük ve kırılgan bir ekonomiye sahip; ilk mülteci krizi başladığında ülke ekonomisi ve sosyal dokuya zararı olacağını düşünülerek büyük telaş yaşandı şimdi Macaristan sınırına kadar gelen sığınmacılar Macarlar tarafından trenlerle alınıp Avusturya sınırına kadar bırakılıyor” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!