Macaristan’da kontrol çok sıkı

Güncelleme Tarihi:

Macaristan’da kontrol çok sıkı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 01, 2015 00:00

Macaristan, Schengen’e giriş kapısı. Sınırda uzun kuyruklar oluşuyor. Röszke sınır kapısı yoğunsa, Tompa sınır kapısını kullanabilirsiniz.

Haberin Devamı

Macaristan, Sıla Yolu’nun en çok kullanılan güzergahlarından biri. Macaristan’dan direkt Sırbistan’a giriş yapıyorsunuz. Bu yolu kullananlar Avusturya ve Slovenya vinyet ücretinden kurtulduğu gibi Avusturya’daki tünel ve Hırvatistan’daki otoyol ücretinden de tasarruf ediyor.

Macaristan’da kontrol çok sıkı


Macaristan otoyollarını kullanabilmeniz için vinyet almanız şart. Fakat diğer ülkelerde olduğu gibi vinyet cama yapıştırılmıyor. Satın aldığınız vinyetin makbuzuna aracınızın plakası işleniyor. En az 10 günlük vinyet ücreti 2 bin 975 forint (yaklaşık 10 Euro). Vinyet sınır kapısındaki kulübelerde satılıyor.

Macaristan’da kontrol çok sıkı


Eğer Euro ile ödeme yaparsanız 15 Euro’ya varan fahiş fiyat uygulamaları yapılabiliyor. Euro’yla benzin almak Macaristan’da çok pahalıya patlıyor. O nedenle mutlaka para bozdurun ve Macar parası forint alın. Vinyetsiz yolda seyretmenin cezası 60 ile bin Euro arasında değişiyor. Ceza yedek vinyet karşılığı yolda ödenirse, 14 bin 875 forint (50 Euro).

Macaristan’da kontrol çok sıkı


SADECE İKİ PAKET

Macaristan gümrük görevlileri her arabayı tek tek arıyorlar. Her sene olduğu gibi geçen sene de izincilerin en büyük sıkıntısı sigaraydı. Macaristan gümrük kanunlarına göre 18 yaşından büyük her yolcunun sadece iki paket, yani 40 tane sigara hakkı var. Bunun üzerindeki sigaraya gümrükte el konuyor ve ceza kesiliyor. Ayrıca işlem için saatlerce bekliyorsunuz. Ceza fazla sigara miktarına göre değişiyor. En az ceza 70 Euro. 15 kartondan fazlaysa, yolcu mahkemeye çıkarılıyor.

Macaristan’da kontrol çok sıkı


Röszke sınır kapısında görüştüğümüz gümrük müdürü Sandor Horvat ile müdür yardımcısı Eva Nemedi-Varga iki paket ifadesinin iki karton olarak anlaşılmasına karşı izincileri uyardılar.

MACARLAR ÇOK TİTİZ

Budapeşte Büyükelçiliğimizde görevli Konsolos Ömer Acar izincilere şu uyarılarda bulundu: “Macaristan, polis ve gümrük yetkilileri kanunları hiçbir ayrıcalık göstermeden harfiyen uyguluyor. Bu nedenle Macaristan güzergahını kullanan izinciler kurallara uysunlar. Özellikle eksik evrakla yola çıkmasınlar. Kendilerinin ve beraber seyahat ettikleri kişilerin pasaportlarını ve oturma müsaadelerini önceden kontrol etsinler. Araçlarının ruhsat, yeşil kart, gerekiyorsa vekaletname gibi evraklarını gözden geçirsinler.’’

Haberin Devamı

Macaristan’da kontrol çok sıkı


Röszke sınır polis müdürü Tamas Varkonyi, Macaristan’ın, AB giriş kapısı olması nedeni ile giriş ve çıkışlarda kontrollerin sıkı olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: “Türk izinciler yoğunluğun yaşandığı yaz aylarında Röszke sınır kapısı yerine Tompa sınır kapısını kullanabilirler. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta Röszke ile Tompa sınır kapıları arasında daha küçük bir sınır kapısı bulunmakta. Asatthalom adlı bu üçüncü sınır kapısından sadece Avrupa Birliği vatandaşları giriş çıkış yapabiliyorlar.’’

Macaristan’da kontrol çok sıkı


Röszke sınır kapısı gümrük müdürü Sandor Horvat ile müdür yardımcısı Eva Nemedi-Varga, Macaristan’da sadece iki paket sigaraya izin verildiğini hatırlatarak, “Yolcu gümrükte sigara miktarını beyan ederse sadece vergisi alınıyor ve sigaraya el konuluyor. Eğer bildirmezse, bu durumda sigara miktarına göre ceza kesiliyor” dedi.

Macarca sözlük (Türkçe okunuşları ile)

Haberin Devamı

Yo nopot: İyi günler

Macaristan’da kontrol çok sıkı

Yo regelt: Günaydın
Yo eştet: İyi akşamlar
Yo esagat: İyi geceler
Visont lataşra: Allahaısmarladık
Hol von o vetse: Tuvaletler nerede?
Şegitşeg: İmdat
Mibe kerül: Ücreti ne kadar?
Kerem: Lütfen
Kösönöm: Teşekkür ederim
Vis: Su
Kave: Kahve
Teo: Çay
Kenyer: Ekmek
Salato: Salata
Boryu huş: Dana eti
Barani huş: Kuzu eti
Morho huş: Sığır eti
Ninç: Yok
İgen: Evet

Macaristan’da kontrol çok sıkı

Sıla Yolu 1. Bölüm

Sıla Yolu 2. Bölüm


Macaristan’da kontrol çok sıkı


Sıla Yolu 4. Bölüm

Haberin Devamı

Sıla Yolu 5. Bölüm


Sıla Yolu 6. Bölüm


Macaristan’da kontrol çok sıkı

E-mail adresimiz: silayolu@hurriyet.com.tr

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!