Kürtlere silah yardımı Yeşiller'i böldü

Güncelleme Tarihi:

Kürtlere silah yardımı Yeşilleri böldü
Oluşturulma Tarihi: Eylül 03, 2014 09:50

Alman hükümetinin Peşmergeye yapacağı silah yardımı, Yeşiller Partisi’ni böldü. Partinin Eşbaşkanı Cem Özdemir ile Yeşiller Federal Meclis Grubu, silah sevkıyatı oylamasında farklı farklı oy kullandı.

Haberin Devamı

Yeşiller Meclis Grubu, Irak'taki Kürt güçlerine silah sevkıyatına karşı oy verirken, Eşbaşkan Özdemir ve birkaç milletvekili çekimser kaldı.
Cem Özdemir, meclisteki oylamadan önce hükümetin kararını desteklediğini, lehte oy kullanacağının sinyalini verirken meclis kürsüsüne çıkan Yeşillerli konuşmacılar ise silah sevkıyatı kararının aleyhine konuştu. Oylamaya geçildiğinde Yeşiller grubunun büyük çoğunluğu ret oyu kullandı. Cem Özdemir ile birkaç Yeşiller milletvekili parti meclis grubunun tercihine uygun oy kullanmak yerine çekimser kaldı. Böylece hükümetin silah sevkıyatı kararına açıktan destek verip parti disiplinini bozmak yerine çekimser oy kullanmayı tercih etti.

SELAMLAMAK YETMEZ
Özdemir, Federal Hükümetin Peşmergeye silah sevkıyatı yapmasını doğru bulduğunu da net bir dille ifade etti. Özdemir, Almanya'nın sorumluluk üstlenmesi gerektiğine dikkat çekerken, “Benim için bu bir vicdan meselesidir. Amerika'nın IŞİD'e hava saldırısını ve diğerlerinin silah sevkıyatını selamlamak yetmez. Suriye'deki korkunç savaşın son bulmasını istiyoruz. Bu savaşın durdurulması gerekiyor. Bizim de sorumluluk almamız lazım. Almanya seyirci kalamaz” dedi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE'Yİ ELEŞTİRDİ
Türkiye'yi de sert bir dille eleştine Cem Özdemir, “Türkiye ile çok açık konuşmak gerekir. IŞİD teröristleri Türkiye topraklarını cephe arkası olarak kullanıyor. IŞİD Türkiye'ye girip çıkıyor. Yaralı üyeleri buradaki özel kliniklerde tedavi görüyorlar. Ben Federal Haber Alma Teşkilatı'nın (BND) Türkiye'de bilgi toplamasını bu yüzden anlayabiliyorum” dedi.

TÜRKİYE ENDİŞELERİNİ ALMANYA'YA AKTARDI
ALMAN hükümetinin Irak'taki Kürt güçlerine silah sevkıyatıyla ilgili Türkiye'nin endişeleri Alman hükümetine bildirildi. Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu, “Biz gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Gönderilen silahların terör örgütlerinin eline geçebilmesi söz konusu. Bu nedenle ilgili yetkililerle görüşüp endişelerimizi aktardık. Alman tarafı Türkiye'nin kaygılarını biliyor” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!