KRV eyaletinde cenaze ve mezarlıklar yasası değişiyor

Güncelleme Tarihi:

KRV eyaletinde cenaze ve mezarlıklar yasası değişiyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 25, 2014 12:11

Kuzey Ren Vestfalya eyaletinde Türk ve Müslümanları yakından ilgilendirecek, ölüm ve mezarlıklar kanununda önemli değişiklikler yapılacak. Değişiklikle cenazeler artık Türkiye'ye daha hızlı ve kolay gönderilebilirken, camiler belediye ile anlaşıp mezarlık işletebilecek.

Haberin Devamı

ALMANYA'da Türklerin yoğun olarak yaşadığı Kuzey Ren Vestfalya (KRV) eyalet hükümetinin üzerinde çalıştığı yeni yasa taslağına göre Türkiye'ye cenaze gönderme süreleri kısalacak. Daha önce cemaat olarak kabul edilmedikleri için mezarlık açamayan Müslümanlar belediye ile anlaşarak kendilerine ait mezarlıkları işletebilecek. Çocukların mezar taşı işçiliğinde çalıştırılmasının önüne geçilecek.

CENAZELERİN NAKLİ HIZLANACAK

Konuyla ilgili bilgi veren KRV hükümeti ortağı Yeşiller Partisi Milletvekili Arif Ünal şunları söyledi: “Türkiye'den gelen birinci nesil artık yaşlandı. Şimdiye kadar vefaat eden birinci nesil genelde Türkiye'de defnediliyordu dolayısıyla bunların Türkiye'ye götürülmelerinde belirli gecikmeler yaşanıyordu. Bunun da sebebi eyalet yasasına göre yurt dışına çıkarılan cenazelerde ve yakılmalarda ölümün sebebini oluşturan ikinci bir muayenenin yapılması gerekiyor. Bunu da özel bu iş için eğitilmiş doktorlar ya da sağlık daireleri tarafından yapılıyordu. Vefaat eden bir kişinin Türkiye'ye gönderilmesi bazen bir haftaya kadar aksayabiliyordu. Birincisi bu problemi ortadan kaldırmak için kolaylıklar getiren yasanın değişmesi gerekiyordu. Yani Türkiye'ye gönderilen cenazelerin daha az bürokrasi engeline yakalanarak daha hızlı gönderilmelerini sağlamak. Burada biliyorsunuz en erken 48 saat sonra defnedebiliyorsunuz. Bu da yine beyin ölümleriyle ilgili tıbbi bir meseleydi. Ancak Müslümanlarda mümkün olduğu kadar çabuk defnedilmesi gerektiği için bu süreyi de 48'den 24 saate indiriyoruz.”

Haberin Devamı

HIRİSTİYAN VE YAHUDİLER MEZARLIK AÇABİLİYORDU

Türkler ve Müslümanlar açısından değişecek bir diğer önemli maddenin ise Müslümanların cemaat olarak kabul edilmediği için mezarlık açıp işletme hakkının verilmesi olduğunu belirten Arif Ünal, sözlerine şöyle devam etti: “İkinci nokta da birinci nesil her ne kadar Türkiye'de defnedilmek istiyorsa da artık yavaş yavaş Almanya'da defnetmeye de ilgi artıyor. Çünkü tüm ailesi burada, Türkiye'de mezarlığını ziyaret edecek kimsesi bile olmayabiliyordu. Dolayısıyla buradaki defnedilme olaylarında bazı sorunlar vardı. Örneğin cenazenin İslami usullere göre defnedilmesiyle ilgili sorunlar vardı ancak bunları yönetmeliklerle belediyeler düzenliyorlar. Biz ise aslında şunu istiyoruz, burada nasıl ki Katolik, Protestan, Yahudi cemaatleri kendi mezarlıklarını kurup kendi dini adetlerine göre defnediliyorlarsa Müslümanlara da bu olanağı sağlamak istiyoruz. Ancak buna yönelik bir yasal engel vardı. Buradaki yasal engel ya dini cemaat Ya da belediyeler mezarlık kurup işletebiliyor, Müslüman grupların hiç biri de henüz cemaat olarak tanınmadığı için, o süreç bu eyalette devam ediyor, dolayısıyla mezarlık kurup işetemiyorlardı. Bu soruna biz geçici olarak çözüm bulabilmek için bu yasayla beraber şunu getiriyoruz. Belediye isterse ve bir cami kuruluşuyla anlaşırsa mezarlığın bir bölümünü bu camiye 99 yıllığına ipotek edebilir. Dolayısıyla cami cemaati artık orayı kendi mezarlığı gibi, istediği gibi işletebilir. Bu yasal değişikliklerle biz bu sorunun önünü açmış oluyoruz.”

Haberin Devamı

ÇOCUK SÖMÜRÜSÜNÜN ÖNÜNE GEÇİLECEK

Yasada yapılacak değişikliklerden bir diğerinin ise mezar taşlarındaki çocuk işçiliğinin önüne geçmek olduğunu vurgulayan milletvekili Ünal, “Bir de yapmak istediğimiz mezar taşlarında çocuk işçiliğine son vermek istiyoruz. Çünkü Almanya'da bu taşlar ucuz olduğu için Hindistan, Pakistan gibi ülkelerden de getiriliyor ve bunların birçoğunda da küçük çocuklar çalıştırılıyor. Çocuk sömürüsünün de önünü almak için mezar taşı üreticilerinin çocuk çalıştırmadığına dair belirli bir sertifika getirmesi gerekiyor. Bu üç konuda kolaylıklar getiren eyalet yasasını değiştiriyoruz. Bu yasanın yerel olarak uygulanması için de bir takım toplantılar olacak ve konu dini cemaatlere de anlatılacak” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!