Kraliçe Elizabeth’ın Nazi selamı

Güncelleme Tarihi:

Kraliçe Elizabeth’ın Nazi selamı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 18, 2015 12:29

İngiliz Sun gazetesi Kraliçe Elizabeth’i 1933 yılında henüz 7 yaşındayken Balmoral Sarayı’nın bahçesinde 3 yaşındaki kız kardeşi Margaret ile birlikte Nazi selamı verirken gösteren bir video yayınladı. 17 saniye uzunluğundaki siyah beyaz videoda Kraliçe’nin amcası 8. Edward’ın küçük yeğenlerine Nazi selamını öğrettiği açıkça görülüyor.

Haberin Devamı

Buckingham Sarayı videonun yayınlanmasının ardından yaptığı açıklamada “80 yıl önce çekilmiş ve Kraliçe’nin aile arşivinden alınmış bir filmin bu şekilde yayınlanıp sömürülmesi nedeniyle hayal kırıklığına uğradık” dedi.

Saray yetkilileri söz konusu videonun Hitler’in Almanya’da iktidara yeni geldiği dönemde çekildiğine dikkat çekti ve “ Bir çok insan bu videonun çekildiği dönemi doğru bir şekilde yorumlayacaktır. Bu dönemde Hitler henüz yeni iktidara gelmişti ve bu aile haber bültenlerinde gördükleri bir hareketi tekrarlayarak oyun oynuyordu. Henüz Hitler yönetiminin neye dönüşeceği bilinmiyordu” dedi.

Kraliçe Elizabeth’ın Nazi selamı


Videonun yayınlanmasının ardından İngiliz halkı Kraliçe’ye değil, tarihi görüntüleri yayınlayan Sun gazetesine tepki gösterdi. Sosyal medyada konuyla ilgili görüşlerini bildiren binlerce kişi videonun 2. Dünya Savaşı’nın başlangıcından yıllar önce çekildiğini ve “Henüz küçük bir kız olan Kraliçe Elizabeth’in Nazi selamının anlamından haberdar olmasının imkansız olduğunu” söyledi ve Sun gazetesini bu olayı sömürmeye çalıştığı için kınadı.

Videoda küçük kızlara Nazi selamı vermeyi öğreten İngiltere eski kralı 8. Edward’ın Nazi yönetimine sempati duyduğu biliniyordu. Edward Adolf Hitler ile yakın ilişkiler kurmuş ve 1936 yılında tahttan feragat ettikten sonra da Winston Churchill’in Nazi Almanyası ile olan problematik ilişkilerini ve bu yönetimle yaşadığı çatışmaları sık sık eleştirmişti. Edward geçmişte bir çok kez, “Eğer o tahtta kalmış olsa İngiltere’nin Almanya ile savaşa girmeyeceğini” de dile getirmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!