Kohl’e yumurta Sahra’ya pasta

Güncelleme Tarihi:

Kohl’e yumurta Sahra’ya pasta
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30, 2016 10:18

İkinci Dünya Savaşı, Almanya’yı da Almanları da ikiye bölmüştü. 23 Mayıs 1949 tarihinde Anayasa’nın kabulüyle Almanya Federal Cumhuriyeti resmen kuruldu. 7 Ekim 1949 tarihinde de ‘DDR’ kısa adıyla tanınan Demokratik Almanya Cumhuriyeti. Tam 41 yıl sonra bu bölünmüşlük ve ayrılık bitti. 7 Kasım 1989’da iki Almanya arasındaki duvarların yıkılmasının ardından 3 Ekim 1990 tarihinde iki Almanya, Almanya Federal Cumhuriyeti çatısı altında birleşti. O dönemde Almanya’nın Başbakanı Helmut Kohl’dü.

Haberin Devamı

Kohl, aynı zamanda Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi’nin (CDU) Genel Başkanı’ydı. O günlerde eski Doğu Almanya’ya yaptığı ziyaretlerde hep halka “Yeşeren vadiler yaratacağız” vaadinde bulunuyordu. Ama birleşmeden kısa bir süre sonra, eski Doğu Almanya sınırları içinde yaşayanların büyük bir bölümü beklediklerini bulamadıkları için hayal kırıklığına uğradı.


Kohl’e yumurta Sahra’ya pasta
Helmut Kohl, 1991 yılı Mayıs ayında eski Doğu Almanya sınırları içinde oluşturulan yeni eyaletlerden SaksonyaAnhalt’tın Halle kentini ziyaret ediyordu. Kalabalık arasından biri Kohl’ü yumurta yağmuruna tuttu. Birkaçı isabet de etti.

Kohl, korumalarının engelleme çabalarına rağmen yumartalı saldırganın üzerine doğru yürüdü. Belli ki, kafaya koymuş yumruklayacaktı. Ama korumalar araya girip Almanların ‘Kara dev’ olarak nitelediği Kohl’ü güç bela durdu. 

Haberin Devamı

2001 yılında Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) Genel Başkanı ve Bavyera Eyalet Başbakanı Edmund Stoiber, uzun süre Berlin Eyalet Başbakanı olarak görev yapan CDU’lu Eberhard Diepgen’e destek için Berlin’in ünlü Alexander Meydanı’ndna düzenlenen bir mitinge kaltıldı. Bir grup protestocu Stobier’i yumurta yağmuruna tuttu.

Stoiber, “Duvarlar yıkıldığında Alexander Meydanı’nda böyle bir saldırıya uğrayacağım aklımın ucundan bile geçmezdi” diyerek uğradığı hayal kırıklığını dile getirdi.

1998-1999 yıllarında yaşanan Kosova Savaşı dönemiydi. NATO’nun müdahelesi ve Alman askerlerin de görev almasının yoğun olarak tartışıldığı dönem.

Almanya’da Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile Yeşiller iktidardaydı. SPD’li Gerhard Schröder Başbakan, Yeşiller’li Joscha Fischer Fedeal Dışişleri Bakanı. Çevre korunması, silahsızlanma politikasıyla iktidara gelen Yeşiller’in çoğu, Alman askerlerin de NATO bünyesinde Kosova’da görev alamsını savunuyordu. Joshka Fischer de. Fischer, “Bir daha savaşa asla” diyordu.

Ama, aynı zamanda “Bir daha Auschiwitz’e (Nazilerin Toplama Kmaplarının bulunduğu kentlerden biri) asla. Bir daha soykırıma asla” diyerek, seyirci kalınmasına karşıydı.

Partinin tutumunun saptanması için Bielefeld’de Yeşiller’in olağanüstü kurultayı düzenlendi 1999 yılı başlarında.

Parti tabanından biri ön tarafta oturan Fischer’e içi kırmızı boya dolu plastik bir torba fırlattı. Fischer baştan aşağı kızıla boyanırken, kulak zarı da patladı. Ama buna rağmen konuşmasını yaptı ve yeni bir soykırımın engellenmesi için Almanya’nın katılımını da kabul ettirdi.

Sağ popülist Almanya için Alternatif’in (AfD) Genel Başkan Yardımcısı Beatrix von Storch, sığınmacıların kaçak olarak Almanya’ya gelmelerinin engellenmesi için polisin gerkirse silah kullanmasını, hatta kadın ve çocuklara bile ateş açmasını savundu.

Haberin Devamı

Partisinin bir toplantısında salona giren iki kişiden biri Storch’un suratına pasta fırlattı, diğeri de videoya kaydetti.

İşte önceki gün de Sol Parti’nin Magdeburg’daki kurultayında partinin Meclis Grup Başkanı Sahra Wagenknecht da pastalı saldırya uğradı. Bembayaz yüzü ve kıpkırmızı elbisesi kahverengiye boyandı. Daha önceki bir konuşmasında sığınmacılarla ilgili olarak “Toplumun da bir kapasitesi ve kabullenme sınırı vardır” dediği için.

İşte bu son saldırı bana eski ve benzer saldırıları anımsattı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!