Keupstrasse mağdurları NSU davasında ifade verdi

Güncelleme Tarihi:

Keupstrasse mağdurları NSU davasında ifade verdi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 21, 2015 09:47

Münih Eyalet Yüksek Mahkemesi'nde (OLG) görülen Neonazi cinayetleri davasının bgünkü duruşmasında 2004 yılında çivili bomba saldırısının mağdurları yaşadıklarını anlattı. Saldırıdan dolayı sağlık sorunu yaşayan ve çalışma hayatları ciddi derecede etkilenen mağdurlar, bu yetmezmiş gibi şüpheli muamelesi gördüklerini açıkladı. 'Keupstrasse her yerde' inisiyatifi ise mahkeme binası önünde çeşitli eylemler düzenledi.

Haberin Devamı

Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) adlı terör hücresinin düzenlediği ileri sürülen Köln kentinin Keuptsrasse sokağındaki bombalı saldırının 22 mağdurundan ikisi Münih'te konuştu. Münih OLG mahkemesinden saldırı hakkında ilk ifade veren mağdurlar, saldırının ardından sadece yaralanmadıklarını, aynı zamanda şüpheli konumuna düştüklerini ifade etti. 6 Haziran 2004 tarihinde gerçekleşen çivili bomba saldırısında polisin kendilerinden şüphelendiğini söyleyen mağdur Melih K., önemli bilgiler verdi.

Arkadaşı Sandro D. ile yemek aldıkları döner dükkanından çıktıktan sonra bombanın patladığını kaydeden K., "Ne olduğunu anlayamadık. Her taraf toz duman oldu. Saçım ve yüzüm yandı. Ambulans geldi ve suni komaya girdim ve üç gün sonra hastanede kendime geldim.“ dedi. O gün kimsenin anne-babasına haber vermediğini anlatan K., „Büyükannem saldırıyı Türkiye'de medyadan görmüş. Anne-babam ancak gece hastaneye gelmişler. Ayrıca polis onlara şüpheli olduğumuzu söylemiş." ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Arkadaşı D. ile görüşmelerine de izin verilmediğini belirten Melih K., DNA ve parmak izlerinin alındığını anlattı. Polise verdiği ifadede saldırganların bu sokaktakileri mezara götürmek isteyen Naziler olabileceğini söyleyen K., duruşmada ise "Türklerin yoğun yaşadığı yere yapılan saldırının Neonaziler olduğunu anlamak için soruşturmacı olmaya gerek yok." dedi. Saldırıda vücuduna 9 şarapnel parçası alan K., sağlık sorunları olduğunu ve bu yüzden meslek eğitimini yarıda bırakmak zorunda olduğunu ifade etti.

MAĞDUR SANDRO D.: KULAKLARIM HİÇBİR ŞEY DUYMUYORDU

Saldırının bir diğer mağduru Sandro D. İse olay anını şöyle anlattı: “Arkadaşım Melih K. ile Keupstrasse’ye yemek yemeye gitmiştik. Döner dükkanından yiyecekleri alıp geri dönerken bomba patladı. Her yerde duman vardı ve ortalık darmadağın oldu.” D., kulaklarının kısa süreli sağır olduğunu ve bir şey duyamadığını anlattı. Vücudunun farklı yerlerine de şarapnel parçaları saplandığını anlatan mağdur, günlerce yoğun bakımda ve hastanede kalmış.

Sağlığını ve işini kaybettiğini belirten D., psikolojik sorunları da olduğunu kaydetti. D. ayrıca arkadaşı Melih ile görüştürülmediğini ve patlamanın kendileri tarafından düzenlendiğinden şüphe duyulduğunu ifade etti. Daha sonra D.’yi tedavi eden doktor Dittmar B. konuştu. B., toplam altı ameliyat yaptıklarını ve mağdurun bacaklarında toplam dört şarapnel parçası bulduklarını, vücudunda ayrıca yanıklara rastladıklarını anlattı.

Haberin Devamı

DURUŞMAYA EYLEMLER EŞLİK ETTİ

Mağdurların verdikleri ifadeleri değerlendiren Federal Savcı Herbert Diemer, anlatılanların saldırı sonrası yaşananların aydınlatılması ve ceza ölçümü için önemli olduğunu söyledi. Bir gazetecinin NSu terör örgütü üyelerinin Keupstrasse de yardımcıları olup olmadığı sorusuna Diemer, incelemelerde böyle bir bulguya ulaşmadıklarını ifade etti. Müdahil avukatlardan Seda Başay ise, polisin mağdurlara uygulanan muameleyi algılayamadığını belirtti.

Duruşmayı takip etmek için Köln’den kaldırılan otobüslerle çok sayıda vatandaş Münih'e geldi ve ‘Keupstrasse her yerde’ inisiyatifinin organizasyonu ile mahkeme binası önünde çeşitli eylemler düzenlendi. Eylem kapsamında davadaki dosyaları simgeleyen dosyalar yırtıldı. Organizasyon komitesinden bir yetkili, amaçlarının iç istihbaratın yok ettiği ileri sürülen dosyaların bugün davada kullanılamadığına dikkat çektiklerini söyledi.

Haberin Devamı

NSU terör hücresinin, sekizi Türk kökenli olmak üzere toplam on cinayet, iki bombalı saldırı ve 15 banka soygunu yaptığı iddia ediliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!