Kanserle savaşa onur ödülü

Güncelleme Tarihi:

Kanserle savaşa onur ödülü
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 15, 2014 10:42

Belçika’ya göçün 50. yılında ilk kez bir Türk’e üstün liyakat madalyası verilecek. Prof. Dr. Baki Topal, pankreas kanseri alanında yapmış olduğu çalışmalardan dolayı ödüle layık görüldü.

Haberin Devamı

BELÇİKA, ilk kez Türk kökenli bir vatandaşına üstün liyakat madalyası vermeye hazırlanıyor. Pankreas kanseri alanında yapmış olduğu çalışmalardan dolayı ödüle layık görülen Prof. Dr. Baki Topal’a ödülünü kasım ayında Belçika kralı Philippe verecek. Prestijli bir ödül ile gündeme gelmesinin sevindirici olduğunu ifade eden Topal, “Verilecek ödülden benim de haberim yoktu. Büyük kıvanç duyuyorum. Kral Philippe’e teşekkür mektubu yazdım” dedi.

AMELİYAT TEKNİĞİ
Belçika’da pankreas kanseri tedavisi ve geliştirmiş olduğu ameliyat tekniği ile tıp dünyasında adından söz ettiren Topal, ”Belçika’da pankreas kanseri alanında köklü değişikler yarattım. Bu çalışmalarım dünya çapında tanındı ve benimsendi. Hastalığın sebeplerini oluşturan hücreler konusunda çalışmalar yaptım. Vücutta nasıl hareket ettiği ve yayılma sürecini izledim. Son olarak Belçika’da değişik hastanelerde ve kliniklerde bir araştırma yaptım. Yeni bir ameliyat tekniği yarattım. Şimdi bu karmaşık hale gelen pankreas ameliyatlarını Belçika’da bir merkezde toplamak istiyorum” şeklinde konuştu.

Çalışmalarının Dışişleri Bakanı Didier Reynders’in dikkatini çektiğini belirten Topal, “Reynders, ödül için kral Philippe’e beni önermiş. Onur duydum. Benim de haberim yoktu” dedi.
Sigara ve alkol tetikliyor.

Stres ve üzüntüden uzak durulması gerektiğini belirten Topal “Sigara ve alkol pankreas kanserini tetikliyor. Önemli olan yaşamın süresi değil, kalitesi” diyor

PROF. DR. BAKİ TOPAL KiMDiR

Prof. Dr. Baki Topal, 5 yaşında Maçkalı (Trabzon) bir ailenin çocuğu olarak Belçika’ya geldi. Yabancı kökenli olmasını sorun haline getirmeden ilk kez duyduğu bir dilde öğrenimine Belçika’da başladı.

Ailesinin büyük destek alan Topal, hiç yıl kaybetmeden Limburg Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. Ardından dünyanın en eski ve en saygın üniversitelerinden biri olan Leuven Üniversitesi’nde yüksek lisansını tamamladı ve cerrah olabilmek için 6 yıl daha okudu. 40 öğrenci arasından ilk 12’ye girerek Leuven Üniversitesi’nde Öğretim Üyeliği’ne başladı. 4 yıllık bir doktoradan sonra da Leuven Üniversitesi’nde kalarak, İç Hastalıkları ve Pankreas Kanseri Ana Blim Dalı’nda profesörlük ünvanını aldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!