İsviçre'de ilk kez Türkiye kökenli bir aday Meclis'e girdi

Güncelleme Tarihi:

İsviçrede ilk kez Türkiye kökenli bir aday Meclise girdi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 2015 09:31

İsviçre'de yapılan federal parlamento seçimlerinde göçmen karşıtlığı ile bilinen aşırı sağ İsviçre Halk Partisi (SVP) sandıktan birinci çıktı.

Haberin Devamı

Oy verme işlemin bitmesinin ardından sandıkların çoğu açıldı. Resmi olmayan sonuçlara göre, göçün sınırlanmasını teklif eden ve minarelerin yasaklanmasında rolü olan SVP yüzde 29,5 ile en çok oyu alan parti oldu.

7 partinin yarıştığı ve 200 sandalyeli Halk Meclisi ve 46 sandalyeli Senatörler Meclisi üyelerinin belirleneceği seçimlerde, SVP mecliste 54 olan koltuk sayısını 65'e çıkardı.

Sosyal Demokrat Parti yüzde 18,9 ile ikinci, siyasi yelpazenin sağında bulunan Radikal Parti (FDP) ise oyların yüzde 16,3'nü alarak üçüncü oldu.

Resmi olmayan sonuçlar, siyasi yelpazenin sağında bulunan SVP ve Radikal Parti'nin (FDP) oylarını artırdığını, Sosyal Demokrat Parti'nin (SP) ise mecliste iki koltuk kaybettiğini gösteriyor.

İsviçrede ilk kez Türkiye kökenli bir aday Meclise girdi


Haberin Devamı

Meclise ilk defa bir Türk girdi

Farklı partilerden 12 Türk kökenli adayın da yarıştığı seçimlerde meclise ilk defa, Yeşiller Partisi'nden aday olan Sibel Arslan isimli bir Türk girdi.

Nüfusu 8,2 milyon olan İsviçre, karmaşık siyasi yapısı ve seçim sistemi nedeniyle 50 yıldan uzun bir süre koalisyon hükümetleri tarafından yönetiliyor. Federal hükümet parlamento tarafından seçilen 7 bakandan oluşuyor. Mevcut hükümetteki 5 partiden bakan bulunuyor.

Geçtiğimiz parlamento seçimlerinden birinci çıkan göçmen karşıtı SVP, mevcut hükümette sadece savunma bakanlığını elinde bulunduruyor. Bu seçimlerde oylarını artıran SVP, ikinci bir bakanlık kazanmayı hedefliyor.

Hükümet üyeleri ise aralık ayında belirlenecek ve yeni hükümet üyelerinin partilere dağılımında, oy oranları yanında stratejik ittifaklar da önemli rol oynuyor.

SİBEL ARSLAN KİMDİR
1991 yılından bu yana İsviçre’de yaşayan Sibel Arslan, Basel Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. 2004'te İsviçre vatandaşlığı alan Arslan, Kanton Basel-Landschaft Güvenlik Dairesi’nde hukukçu olarak çalışıyor. İngilizce, Fransızca ve İspanyolca bilen Arslan, 2004 yılında Basel Stadt Parlamentosu’na seçildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!