İsviçre, el sıkışmayan çifte vatandaşlık vermedi

Güncelleme Tarihi:

İsviçre, el sıkışmayan çifte vatandaşlık vermedi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 2018 14:43

İsviçre'den vatandaşlık talep eden Müslüman çift, karşı cinsle el sıkışmayı reddettikleri gerekçesiyle reddedildiler.

Haberin Devamı

LOZAN Belediye Başkanı Gregoire Junod, çiftin vatandaşlık başvurusunun, "cinsiyet eşitliğine saygısızlık" nedeniyle reddedildiğini söyledi. Junod, belediye yetkililerinin birkaç ay önce, vatandaşlık kriterlerine uyup uymadıklarını görmek için çiftle bir araya geldiğini belirterek, çiftin entegrasyon başlığında geçer not alamadığını söyledi.

Karar cuma günü ülke kamuoyuna da duyuruldu. Müslüman çiftin "karşı cinsle el sıkışmadığını" açıklayan ancak kimliği ya da kökenleri konusunda konuşmayan Gregoire Junod, "Karşı cinsin sorularını yanıtlarken de büyük zorluk yaşadılar" dedi.

Junod, Lozan'ı da içine alan Vaud Kantonu'nda din ve inanç özgürlüğünün kutsal olduğunu söyledi ancak "Dini pratikler hukukun dışına çıkamaz" dedi.

ÖĞRETMENLE EL SIKIŞMAMIŞLARDI

Çift ile yapılan görüşmeye katılan Belediye Başkanı Yardımcısı Pierre-Antoine Hildbrand, vatandaşlık reddi kararının kendisi için "son derece tatmin edici" olduğunu söyledi. Çiftin kararı temyiz etmek için 30 günü bulunuyor.

İsviçre'de "el sıkışmama" konusunuda daha önce de gerginlik yaşanmıştı. 2016 yılında orta okula giden Suriye kökenli iki erkek kardeş, kadın öğretmenlerinin elini dini nedenlerle sıkmayı reddetmiş, okul yönetiminin bu durumu kabul etmesi ulusal çapta bir tartışma başlatmıştı.

Ülke çapında oluşan kamuoyu sonrası okulun bu kararı yetkililer tarafından geri çevrilmişti.

BAKMADAN GEÇME!