İslam, Avusturya’ya aitse bu yasa niye!

Güncelleme Tarihi:

İslam, Avusturya’ya aitse bu yasa niye
Oluşturulma Tarihi: Şubat 26, 2015 09:34

Avusturya Meclisi, tepkilere rağmen İslam Yasa Tasarısı’nı oy çoğunluğuyla kabul etti. Tasarının görüşmeleri sırasında Mecliste sert tartışmalar yaşandı. Tasarının oylanması “İslam Avusturya’ya ait mi, değil mi?” tartışmasına dönüştü.

Haberin Devamı

Avusturya Meclisi dünkü oturumunda uzun zamandır kamuoyunda tartışılan İslam Yasası taslağını ele aldı. İlk konuşmacı ana muhalefet Özgürlükler Partisi (ÖVP) Başkanı Heinz Christian Strache, yasa tasarısının Avusturya’yı İslamlaştırmaya teşvik edeceğini savundu. Strache, bu yasanın ne minare, ne burka yasağını içerdiğini, ne de töre cinayetine karşı önlemler getirmediğini söyledi. “İslam ne tarihsel, ne de kültürel bakımdan Avusturya’ya ait değil” dedi. Strache, İslamcıların terör eylemlerine Kuran’ı kaynak gösterdiğini ve İslam’la ilişkisi olduğunu söyledi ve “Bu yasayı reddediyoruz” dedi.

TOPLUMU BÖLMEYİN

Büyük koalisyon ortağı Sosyal Demokrat Parti (SPÖ), Grup Başkanı Peter Wittmann, Strache’ye “Toplumu bölüyorsunuz” dedi. Tasarının radikalizm veya terörizmle mücadele yasası olmadığını, bunun için gerekli yasaların zaten mevcut olduğunu bildirdi. Wittmann, Müslümanların Avusturya’nın bir parçası olduğunu vurguladı.

Hükümet ortağı muhafazakar Halk Partisi (ÖVP) Grup Başkanı Reinhold Lopatka, Strache’yi korkuları körüklemekle suçladı. “Töre cinayetlerini

İslam, Avusturya’ya aitse bu yasa niye
İslam’la, dinle ilişkilendirmeyin. Töre cinayetlerinin dinle ilişkisi yok. Toplum arasında uçurum açmayın” dedi. Almanya’da Başbakan Merkel’in bir papaz kızı olarak, “İslam, Almanya’ya aittir” dediğini hatırlatan Wittmann, Avusturya’da yaşayan 500 bini aşkın Müslümana, “Siz bu topluma ait değilsiniz” diyemeyeceklerini söyledi.

YEŞİLLER DE KARŞI

Yeşillerli Alev Korun, yasanın olumlu ve olumsuz yanları olduğunu belirterek şöyle dedi:
“Mevcut yasa 103 yıllık, 1912’den kalma. Modern toplumun ihtiyaçlarına cevap vermiyor. Bu nedenle yeni bir yasa gerekli. Yasanın imamların gelecekte Avusturya’nın en yüksek üniversitesinde yetiştirilmesini öngörmesi ve İslam mezarlığını düzenlemesi olumlu. Ama yasa ‘Müslümanlar yasalara uymak zorundadır’ diyerek, Müslümanları genel bir şüphe altına sokuyor. Ayrıca yasa imam maaşlarının Türkiye, Katar, Suudi Arabistan gibi yabancı ülkeler tarafından ödenmesini yasaklıyor. Ancak öte yandan bunu vakıflara devrediyor. Paralar vakıflar üzerinden gelecek. Olumsuz yanları ağır bastığı için yasayı reddediyoruz.”

BİRLİKTE YAŞAM

Yasa tasarısının mimarı Dışişleri ve Uyum Bakanı Sebastian Kurz da eleştirilere cevap verdi. Bu yasanın teröre karşı bir cevap değil, birlikte yaşamı düzenlemek için çok önemli bir adım olduğunu vurgulayan Kurz, “İslam benim fikrimce, Avusturya’ya ait. Avusturya İslam’ı 1912 yılından beri tanıyor” dedi.


Avusturyada İslam Yasa Tasarısı kabul edildi

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!