İrlanda’da yeni kürtaj krizi

Güncelleme Tarihi:

İrlanda’da yeni kürtaj krizi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 2014 11:33

Kürtajın çok özel durumlar dışında yasak olduğu İrlanda’da “intihara meyilli olduğunu” söyleyerek 8 haftalık hamileyken kürtaj olmak isteyen, ancak bu isteği reddedilen göçmen bir kadının hamileliğin 25. Haftasında sezeryan yöntemi ile doğum yapmaya zorlandığı ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Yetkililer, kürtaj hakkı elinden alınan kadının “açlık grevi yaparak bebeğini öldürme” tehtidinde bulunduğunu bu nedenle yerel bir mahkemenin bebeğin 9 aylık hamilelik süresi dolmadan sezeryanla alınmasına karar verdiğini belirtti.

Bebeğin doğumdan sonra devlet korumasına alındığı ve bir bakım evine yerleştirildiği açıklandı.

Uzmanlar, hukuki nedenlerle kimliği basına açıklanmayan kadının başına gelenlerin 2013 yılında kabul edilen ve İrlandalı kadınlara nadiren de olsa kürtaj hakkı tanıyan “Hamilelik sırasında hayatın korunması” yasasının kadınları korumakta yetersiz kaldığının net bir kanıtı olduğunu söyledi.

Yasa kapsamında hamileliğini devam ettirmesi durumunda hayatı tehlikeye girecek kadınlara kürtaj yaptırma hakkı tanınmıştı. Bu yasa ayrıca ensest ya da tecavüz sonucunda hamile kalan ve “intihar riski” taşıyan kadınlara da hamileliklerini sonlandırma hakkını sağlamıştı.

Ancak yasa kapsamında kürtaja izin verilmesi için en az 7 uzmanın onayı gerekiyor ve bu durum pratikte kadınların kürtaj hakkını elde etmesini neredeyse imkansız hale getiriyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!