Sağlık sisteminde büyük değişiklik

Güncelleme Tarihi:

Sağlık sisteminde büyük değişiklik
Oluşturulma Tarihi: Ekim 31, 2015 12:03

İngiltere Sağlık Bakanı Jeremy Hunt’ın “sağlık turizminin” önüne geçmek ve Ulusal Sağlık Servisi (NHS)’in bütçesine yarım milyar sterlin kazandırmak adına ülkede ambulans ya da acil servis hizmetlerinden yararlanan tüm yabancılardan ücret almaya başlamayı planladığı iddia edildi.

Haberin Devamı

Times gazetesi konuyla ilgili haberinde, bakan Hunt’ın konuyla ilgili resmi açıklamayı gelecek ay yapacağını öğrendiklerini belirtti.

Yeni uygulamadan “İngiltere’de uzun ya da kısa süreli oturma izni olmayan tüm yabancıların” etkileneceği belirtildi. Yetkililer, uygulama kapsamında ödeme yapamadığı gerekçesi ile hiç kimsenin ihtiyaç duyduğu acil yardım ve tedaviden mahrum bırakılmayacağını, ancak sağlık görevlileri tarafından acil olarak tanımlanmayan tedavilerin uygun bulunan ücretin alınmasına dek ertelenebileceğini söyledi. 

Uzmanlar Hunt’ın bu uygulamayı ciddi maddi sıkıntılar yaşayan NHS’in durumunu düzeltmek için gündeme getirdiğini ve hali hazırda yabancılardan alınmakta olan tedavi ücretleri ile birlikte bu uygulamanın sağlık sistemine 500 milyar sterlin gelir sağlayacağını düşündüğü belirtildi.

Uygulama kapsamında AB vatandaşlarının da İngiltere’de tedavi olmadan önce hastaneye ulusal sigorta kartlarını göstermeye zorlanacağı ve bu sayede İngiltere’nin tedavinin faturasını o ülkelerden temin edebileceği açıklandı. Şu an yürürlükte olan sistem dahilinde, kalıcı ikametgahı Birleşik Krallık’ta olmayan herkes rutin kontroller ve doktor randevuları için ödeme yapmak durumunda kalıyor. Ancak acil servis başvuruları ve ambulans kullanımı hiç kimse için hiç bir koşulda ücretlendirilmiyor. 

Sağlık Bakanı Jeremy Hunt’ın bu yeni planının gündeme gelmesi ile İngiliz doktorlar tepkilerini ortaya koymakta gecikmedi.  Bir çok doktor “gümrük görevlisi” gibi davranıp hastalarını tedavide mahrum bırakmayı kabul etmeyeceklerini belirtirken, bir çok uzman da planın “zaten işe yaramayacağına” dikkat çekti. 

Kamu Sağlığı Fakültesi lideri John Ashton konu ile ilgili yaptığı açıklamada, NHS’in bu  düşük miktarlı ücretleri toplamaya başlamasının büyük bir bürokratik yük yaratmaktan öteye geçmeyeceğini ve sonuçta önemli bir tasarrufa yol açmayacağını söyledi ve toplanacak paranın İngiltere’nin “insancıl” bir ülke olarak imajını kaybetmesine değecek bir miktar olmayacağını belirtti. 

Ayrıca uzmanlar tedavi olduktan sonra ülkeyi terk eden yabancılardan bu ücretin temin edilmesinin İngiliz hükümeti için neredeyse imkansız olacağı da belirtti. Yetkililer gelen tepkilerin ardından “hiç kimsenin acil yardımdan mahrum bırakılmayacağının” ve “mülteciler gibi yardıma muhtaç grupların bu uygulamadan etkilenmeyeceğinin” altını çizdi. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!