İngiltere’nin kayıp Mars aracı bulundu!

Güncelleme Tarihi:

İngiltere’nin kayıp Mars aracı bulundu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 2015 11:37

Amerikan Uzay Ajansı NASA’nın Mars yörüngesine yolladığı gözlem aracı Mars Reconnaissance Orbiter’ın (MRO) 2003 yılında ortadan kaybolan Britanya Uzay Ajansı’na ait Beagle 2 isimli uzay aracının yerini tespit ettiği iddia edildi.

Haberin Devamı

Yetkililer MRO’nun Mars yüzeyinde Beagle 2 ile “aynı boyut ve şekilde” bir cismin fotoğrafını çektiğini belirtti. MRO tarafından keşfedilen cismin tek parça halinde olduğu ve Beagle 2’nun iniş yapması planlanan bölgenin oldukça yakınında yer aldığı açıklandı.

Britanya Uzay Ajansı NASA’nın yaptığı keşfi hemen doğrulamaya yanaşmadı ancak Beagle 2’nun kaderi ile ilgili Cuma günü bir açıklama yapacaklarını duyurdu.

69 kilo ağırlığındaki Beagle 2 19 Aralık 2003 günü Avrupa Uzay Ajansı’nın Mars Express isimli uzay gemisinden fırlatılmış ancak Mars yüzeyine iniş yapması planlanan araç 25 Aralık günü Dünya’ya sinyal yollamayı bırakmıştı.

Bilim insanları Beagle 2’nun büyük olasılıkla Mars’a iniş yapmayı başardığına inanıyor ancak şimdiye dek aracın sonsuza dek kaybolduğunu ve yerinin tespit edilemeyeceğini düşünüyordu.

Uzmanlar Beagle 2’nun bulunduğunun doğrulanması durumunda yapılacak araştırmaların gelecekteki Mars seferleri için çok değerli bilgiler elde edilmesine fırsat sağlayacağını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!