İngiltere 'HS2' için Çin'i davet etti

Güncelleme Tarihi:

İngiltere HS2 için Çini davet etti
Oluşturulma Tarihi: Eylül 24, 2015 17:58

İngiltere Maliye Bakanı George Osborne toplam değeri 11,8 milyar sterlini bulması beklenen hızlı tren projesi HS2 ihalesi için Çin'i davet etti.

Haberin Devamı

İngiltere Maliye Bakanı George Osborne toplam değeri 11,8 milyar sterlini bulması beklenen hızlı tren projesi HS2'nin ilk etabının ihale sürecini başlattığını duyurdu.

Hafta başında çıktığı resmi Çin ziyaretini sürdüren Osborne, Chengdu şehrinde yaptığı bir konuşmada Londra, Birmingham, Leeds ve Manchester'ı birbirine bağlayacak hızlı tren projesi HS2'nin ihale sürecinin başladığını bildirdi.

Hükümetin ülkenin kuzeyini ulaşım yollarıyla destekleme konusunda kararlı olduğunu vurgulayan Osborne, "Bu açıdan kuzeyden Midlands'e kadar olan alanda uzun vadeli ekonomik programımızı gerçekleştirmek için HS2 hızlı tren projesi kilit önem taşıyor" dedi.

Osborne, İngiltere ve Çin'in işbirliği alanında "altın çağına" girdiğini ifade ederek, "Şirketlerimizin ve halklarımızın Çin'le ekonomik ilişkilerimiz güçlendirmemizin bütün faydalarını hissetmesi son derece önemli" diye konuştu.

Haberin Devamı

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan İngiltere Ulaştırma Bakanı Patrick McLoughlin de dev projenin yapımı süresince 25 bin kişiye istihdam sağlanacağını, projenin tamamlanmasının ardından toplam 3 bin kişinin ise hızlı trenin işletmesinde çalışacağını söyledi.

HS2 Limited Üst Yöneticisi Simon Kirby ise ihale sürecinin 2017'de projeye başlanması açısından önemli bir adım olduğunu belirterek, "İhaleyi kazanan şirketler 230 kilometre boyunca köprüler, tüneller, zemin çalışmaları yapacak ve inşaat alanında binlerce istihdam yaratacak" değerlendirmelerini yaptı.

"İhale sürecinde Çinli şirketlerle ortaklaşa çalışılabilir"

İngiltere Hazine Bakanlığı'ndan konuya ilişkin yapılan açıklamada, projenin ilk etabı kapsamında açılacak yedi ihalenin toplam değerinin 11,8 milyar sterlin seviyesinde olmasının beklendiği bildirildi.

Dev projenin ihalesine Çinli yatırımcıların çekilmesinin amaçlandığı belirtilen açıklamada, ihale sürecinde İngiliz ve Çinli şirketlerin ortaklaşa çalışabilecekleri kaydedildi.

HS2 projesinin birinci fazının 2017 yılında başlaması, projenin ilk etabının tamamlanmasının ardından Londra ve Birmingham arasındaki yolculuk süresinin 1 saat 21 dakikadan, 49 dakikaya inmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

Hızlı tren projesi tamamlandığında hali hazırda Avrupa'daki tüm trenlerin hızı aşılarak, saatte 400 kilometreye ulaşılması planlanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!